zondag, 22 december 2024   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

Ook jongeren in het Noorden actief in cryptovaluta, een goed teken?

Ook jongeren in het Noorden actief in cryptovaluta, een goed teken?

Jongeren stappen vaak net wat makkelijker in cryptovaluta dan hun ouders. Ook in het Noorden weten jongeren tussen de 18 en 34 jaar goed de weg te vinden naar de welbekende online crypto platforms; hier kun je geld op je account storten en direct investeren in cryptomunten naar keuze. Gewoon vanaf je mobieltje. Maar zit je daar als ouder op te wachten, dat zoon of dochter zijn of haar spaargeld in cryptomunten stopt? Het blijft zaak om als ouder te monitoren, ook al is je kind meerderjarig, want minderjarigen mogen niet zelf een crypto-account openen. Op scholen kunnen jongeren elkaar natuurlijk enthousiasmeren, met mooie verhalen over winsten, dus waar let je dan op als ouder?

Cryptovaluta en de jeugd

We zien veel jongeren werken in onze plaatselijke supermarkten, of in de horeca. Het verdiende geld wordt vaak deels uitgegeven en deels gespaard. Maar tegenwoordig is daar een derde factor bijgekomen in de vorm van inleggen in cryptovaluta. De meeste jongeren doen hier uiteraard niet geheimzinnig over, want meedoen aan de crypto handel is soms helemaal zo gek niet en de investering waard. Maar dan is het wel belangrijk dat maar een deel van het spaargeld, dat wat gemist kan worden, ingelegd wordt en dat jongeren zich niet laten verleiden tot onverantwoorde risico's.

Populaire Bitcoin onder jongeren

Een van de populairste munten onder jongeren is de Bitcoin. Deze symboliseert eigenlijk in een notendop cryptovaluta; dit is de succes munt die van 80 cent naar uiteindelijk wel 57.000 euro steeg. Destijds. De munt kelderde daarna in waarde, maar kende daarna toch een relatief stabiele koers en staat nu ook alweer enige tijd te fluctueren tussen 33.000 - 34.000 euro. Wie het Bitcoin nieuws volgt, iets waar jongeren ook geïnteresseerd in zijn, kan daar enige houvast aan hebben, dankzij de vaak heldere duiding en voorzichtige prognoses.

Pas op voor influencers

Iedereen kan een influencer zijn voor anderen; op school, in de familie of waar dan ook. Alleen ligt het bereik wat lager dan op sociale media. Jongeren volgen vaak grote figuren, van artiesten tot de invloedrijke Elon Musk - die de verpersoonlijking van succes belichaamt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat toen Elon Musk in het vroege voorjaar van 2021 zijn interesse in Dogecoin (Doge) op Twitter de lucht in slingerde, de munt direct in waarde steeg! Vele investeerders, en vooral ook jongeren, dachten dat Elon Musk in de Dogecoin misschien wel een betaalmiddel zag voor merchandise van Tesla. 

De waarde van Doge nam toe, maar daalde weer enige tijd later net zo hard. Dergelijke opmerkingen van grootheden, of beroemdheden, kunnen heel wat teweeg brengen onder jongeren en dat is precies een aandachtspunt voor de ouders. Cryptonieuws, ja, maar influencers, dat is iets om met jongeren goed te bespreken. Het is immers nooit duidelijk welke agenda een influencer heeft. Wordt diegene betaald, gesponsord? Maar ook online handelaren op Youtube kunnen er flink wat van. Maak dit bespreekbaar met jongeren, zodat zij niet hun zuurverdiende supermarktloon zien verdampen!



Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland Belgi� Rest van de wereld