woensdag, 22 januari 2025   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

Krijgen mensen steeds meer last van gehoorschade?

Krijgen mensen steeds meer last van gehoorschade?

Het lijkt of de schade aan gehoor steeds meer toeneemt de laatste jaren. Is er echt sprake van een toename van gehoorverlies of is er simpelweg meer aandacht voor dit probleem? De laatste jaren is het aantal mensen waarvan bekend is dat ze gehoorproblemen hebben sterk toegenomen. In de periode van 2011 tot 2019 is het aantal mensen met gehoorverlies dat bekend was bij de huisarts sterk gestegen. Onder vrouwen was deze stijging zo’n 40% en onder mannen was deze stijging ruim 30%. Dit zijn natuurlijk zorgwekkende cijfers. Het is dan ook belangrijk dat je je bewust bent van hoe je gehoorschade kunt voorkomen.

Wat is gehoorschade eigenlijk?

Gehoorschade is schade aan je gehoor. In je binnenoor zitten trilhaartjes, deze hartjes zorgen ervoor dat je hersenen geluid kunnen waarnemen. Te lang, te veel of te hard geluid kan deze trilhaartjes beschadigen. Door extreme geluidsgolven raken de trilhaartjes overbelast en gaan ze kapot. Door de beschadigde trilhaartjes kun je geluiden moeilijker waarnemen en ontstaat er een constante piep in de oren, dit wordt ook wel tinnitus genoemd. Je trilharen kunnen niet herstellen wanneer ze beschadigt zijn geraakt. Eenmaal kapot is ook echt kapot. Gehoorverlies is dan ook blijvend.

Welke mensen krijgen gehoorschade krijgen

Veel mensen denken dat gehoorschade vooral een probleem voor oudere mensen is. Dit is helaas niet het geval. Iedereen kan gehoorschade oplopen, het is dus niet leeftijdsgebonden. Bijna één op de vier jongeren heeft last van gehoorschade. Het ergste hieraan is dat gehoorschade in de meeste van deze gevallen voorkomen had kunnen worden. Veel mensen hebben niet genoeg kennis over het gehoor en het ontstaan van gehoorschade. Zo weet vrijwel niemand wat de grootste veroorzakers zijn. Deze informatie zoeken de meeste mensen pas op als het eenmaal te laat is: namelijk als de eerste gehoorklachten ontstaan. Op dat moment is de aandoening meestal al blijven.

Meest voorkomende oorzaak van gehoorschade

De meest voorkomende reden is niet erg leuk, maar het is wel de realiteit helaas. Luisteren naar muziek op een hoog volume is de nummer een oorzaak van gehoorschade. Je zet je lievelingsnummer vaak even net wat te hard en op den duur veroorzaakt dit ongeneesbare schade. Harde muziek voor een korte tijd zal je niet direct permanente gehoorschade opleveren natuurlijk, maar het gevaar zit hem in dagelijks naar harde muziek luisteren. En dit hoeft niet eens zo heel hard te zijn. Als je dagelijks iets boven de veilige geluidsgrens naar muziek luistert zal op den duur je gehoor worden aangetast. Koptelefoons, festivals, discotheken en concerten waarbij je lange tijd naar hard geluid luistert zijn echt boosdoeners voor je gehoor.

Hoe hard mag het geluid zijn?

Alles onder de 75 decibel is veilig. Blijvende gehoorschade kan al ontstaan door geluid boven de 80 decibel, wanneer je hier langer dan 8 uur aan bent blootgesteld. Maar slechts 5 minuten luisteren naar geluid boven de 100 decibel kan blijvende schade veroorzaken. Voor je beeldvorming: een stofzuiger produceert zo’n 70 decibel gemiddeld. En muziek tijdens het uitgaan haalt al snel de 120 tot 130 decibel.

 



Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland Belgi� Rest van de wereld