zondag, 22 december 2024   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

Hoe COVID-19 ons anders naar ventilatie heeft laten kijken

Hoe COVID-19 ons anders naar ventilatie heeft laten kijken

De COVID-19-pandemie heeft veel woningeigenaren en huurders extra laten nadenken over de ventilatie in panden en woningen. Ventilatie heeft immers veel invloed op wat wij in bepaalde ruimtes inademen. Tijdens het ventileren wordt namelijk een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht, vervangen door verse buitenlucht.

Gezondheidsproblemen door slechte ventilatie

Naast het mogelijke gevaar van het verspreiden van virussen in het geval van slechte ventilatie, zijn er ook andere problemen die komen kijken bij een slechte ventilatie. Schimmelproblematiek is hier een voorbeeld van. Uit een schatting van het RIVM blijkt dat in Nederland ruim 1,5 miljoen woningen last van schimmel hebben. Het gaat hierbij vaak om woningen die voor 1990 gebouwd zijn en minder goed geïsoleerd zijn.

Directe gevolgen hiervan zijn gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en hoesten, maar ook chronische verkoudheidsklachten, benauwdheid en slijmvorming. Schimmels worden door verschillende factoren veroorzaakt. Temperatuur, zuurstof en luchtvochtigheid spelen hierbij een rol waarvan vocht de belangrijkste is. Veel mensen gebruiken anti-schimmelproducten om op korte termijn van schimmels af te komen. Het is echter altijd beter om de oorzaak van het probleem aan te pakken: slechte ventilatie.

Het belang van ventilatie

Lucht van goede kwaliteit is belangrijk om gezond te kunnen leven. Helaas zijn niet alle woningen in Nederland voorzien van de gewenste luchtkwaliteit. In dit geval is de buitenlucht vaak schoner dan de binnenlucht. Om gezond te leven moeten hier drastische veranderingen in worden aangebracht. Het is van essentieel belang dat je de lucht in huis goed kan verversen. Hiervoor kan je een aantal dingen doen. Zo heb je de mogelijkheid om een verouderde mv- of wtw-box te vervangen. Hier kan weleens de oorzaak liggen van het gebrek aan verse lucht. Maar, je kan ook een onderhoudsafspraak inplannen voor de bestaande ventilatie bij een energieserviceorganisatie. Een beperkte ventilatie komt namelijk regelmatig voort uit achterstallig onderhoud. Feenstra is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het onderhouden van ventilatie en de vervanging van de boxen die hieraan bijdragen.

Hoe werkt een ventilatiesysteem?

Ventilatiesystemen zorgen voor verse lucht in specifieke ruimtes. Zij maken het mogelijk om de verse lucht in woningen te reguleren. Een van de doelen van een goed geïsoleerd huis is om zo min mogelijk kou binnen te laten om zo de energiekosten laag te houden. Een ventilatiesysteem doet dit door gebruik te maken van mechanische processen. Het ventilatiesysteem zorgt er dan voor dat de vervuilde lucht wordt afgevoerd via een gemotoriseerd systeem. De aanvoer hiervan wordt door temperatuur- en drukverschillen gereguleerd. De grootte van deze verschillen bepalen vervolgens hoeveel lucht er wordt ververst.

Reiniging als belangrijke factor

Het reinigen van ventilatiesystemen is belangrijk. Ventilatiesystemen kunnen namelijk vervuild raken waardoor het systeem niet meer naar behoren kan werken. Een regelmatige reiniging kan dit tegenhouden. Dit houdt in dat een systeem eens in de 6 jaar gereinigd moet worden en ook iedere 2 jaar de ventilatiebox moet worden gereinigd. Zo blijven de ventilatiesystemen energiezuinig werken en wordt de levensduur verlengd.

 



Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland Belgi� Rest van de wereld