Energiezuinig de kerst in, hoe doe je dat?
De decembermaand draait om gezelligheid, samen zijn met je familie, lekker eten, prachtige versieringen en gezellige lichtjes die branden. Maar hoe zit dat dit jaar met die hoge energieprijzen? Kan de kerstverlichting überhaupt nog aan? Heb je nog ouderwetse gloeilampen? Moet je die dan vervangen door ledlampen of moet je de verlichting gewoon niet zo vaak aanzetten? Allemaal vragen die dit jaar spelen. Gelukkig valt er op sommige gebieden iets te besparen.
Bezuinigen
Nu is december niet de ideale maand om te beginnen met besparen. In deze maand moeten er cadeautjes worden gekocht, het eten kost meer, je bent vrij en onderneemt dingen en dan heb je natuurlijk de kerstversiering nog. Uiteraard moet er een kerstboom worden aangeschaft. Dat klinkt allemaal duur. Toch kan je door op bepaalde dingetjes te letten besparen. Wij geven je enkele tips.
Tip 1: Ga voor LED verlichting
Heb je nog kerstverlichting met gloeilampen op de zolder te liggen? Dan is het tijd om nieuwe kerstverlichting aan te schaffen. Ok, dat kost misschien in het begin iets meer, maar als je kiest voor LED verlichting ga je voor duurzaamheid en kwaliteit. Deze kerstverlichting is energiezuinig en gaat ook nog eens jarenlang mee. Een goede investering, want wist je dat een snoer met ledlampjes acht keer zo zuinig is als eentje met gloeilampen? Het is in het begin zoals gezegd vaak iets duurder, maar dat verdien je zeker terug op je energierekening. Let erop als je nieuwe kerstverlichting koopt wat de wattage is. Hoe hoger deze is hoe meer energie je verbruikt.
Tip 2: Gebruik een tijdschakelaar of dimmer
Het heeft geen zin om de kerstverlichting de hele dag te laten branden. Je hoeft de verlichting pas aan wanneer het begint te schemeren. En als iedereen ligt te slapen kunnen de lichtjes uit. Het heeft geen zin om de kerstboom ’s nachts aan te laten staan. Volgens MilieuCentraal scheelt het je al gauw dertig euro in de maand als je de kerstverlichting enkel ’s avonds aan zet. Koppel de verlichting aan een tijdschakelaar of koop verlichting die je kunt dimmen. Dat laatste kan je sowieso het beste doen, want het scheelt je in energieverbruik. Goed opletten bij de aankoop van kerstverlichting, want niet alle verlichting is geschikt om te dimmen.
Tip 3: Check de transformator
Sommige soorten kerstverlichting werken op een lage spanning. Daardoor zijn ze gekoppeld aan een transformator. Heb je nog oude transformators? Dan heb je last van sluipverbruik. Deze transformators verbruiken stroom, terwijl de kerstverlichting uit staat. Dit kan je voorkomen door de stekker uit het stopcontact te halen of je kan een schakelaar plaatsen tussen het stopcontact en de transformator. Overigens heb je bij nieuwe transformators geen last van dit probleem, want die hebben een laag sluipverbruik.
Tip 4: Koop een Fairybell kerstboom
Heb je zin om buiten de tuin te versieren? Geen zorgen, als je wilt besparen op een grote kerstboom in je tuin ben je met een Fairybell kerstboom goedkoper uit. Dit is een vlaggenmast kerstboom met LED verlichting. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Koop eentje van drie meter en zet hem op een paal in je tuin. Op die manier ben je niet veel kosten kwijt aan verlichting buiten en hoef je het niet te laten, omdat je bang bent dat het anders te duur uitvalt. Het grote voordeel van een Fairybell kerstboom is dat je hem het volgende jaar gewoon weer kunt gebruiken.
Tip 5: Koop buitenverlichting die bestand is tegen alle weerstypes
Wanneer je buiten een Fairybell kerstboom of andere lichtslingers zoals ijspegelverlichting gaat gebruiken is het belangrijk om LED lampjes te gebruiken die bestand zijn tegen het weer, vocht en vuil. In december kan het behoorlijk guur zijn wat het weer betreft. Regen, sneeuw of kou kan verlichting beschadigen en dat is niet duurzaam en zeker niet goedkoop. Schaf daarom altijd veilige LED verlichting die niet zomaar stuk gaat. Dat kan je controleren door op de verpakking te kijken. Meestal staat er bij goede verlichting IP23 vermeldt. Of neem eens een kijkje op de website KerstverlichtingBuiten.com daar vindt je eveneens goede kwaliteit buitenverlichting. Zo kan jij tijdens een hevige sneeuw-, hagel- of regenbui met een gerust hart binnen op de bank blijven zitten.
Tip 6: Verlicht je huis met kaarsen
Niet alleen met kerstlampjes kan je je huis versieren, zet wat kaarsen neer en je creëert een gezellige sfeer. Ook op het gebied van kaarsen is er heel veel in kerstvormen te koop. Of koop gewoon een zak waxinelichtjes in de supermarkt, kost bijna niks, is toch sfeervol en zorgt ook nog voor de nodige warmte. Vergeet overigens niet om alle kaarsen uit te blazen wanneer je je bed op gaat zoeken.
Tip 7: Zet de thermostaat een graadje lager met bezoek
Wie weet ben je al helemaal gewend aan lagere temperaturen in huis nu de energiekosten zo hoog zijn. Toch wil je in de decembermaand het niet al te koud in huis hebben, want dit is de maand van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. Wanneer je met de feestdagen veel bezoek over de vloer krijgt kan je de thermostaat gerust wat lager zetten. Want hoe meer mensen samen in de ruimte hoe warmer het wordt. Heeft iemand het toch koud? Bied dan jouw te gekke foute kersttrui aan of zet een kopje thee. Zo bespaar jij tenminste op je energierekening.
|