zondag, 22 december 2024   

Pagina per krant

Proefabonnementen
Partners
 

Dealer-autoglas vs. after market voorruiten en hoe je honderden euro's kunt besparen

Dealer-autoglas vs. after market voorruiten en hoe je honderden euro's kunt besparen

Auto’s kosten (vaak ongemerkt) veel geld en dan hebben we het nog niet eens over de verzekering, wegenbelasting en brandstofkosten waar je standaard mee te maken krijgt. Nee, hier hebben we het over de kosten van reparaties en onderhoud, waarbij het kostenplaatje jaarlijks gemakkelijk oploopt tot in de honderden euro. Het is dan ook niet verrassend dat we al snel schrikken wanneer we een ongeluk of pechgeval hebben.

In veel gevallen kun je zelf de kosten aanzienlijk lager houden, bijvoorbeeld door te kiezen voor after market autoglas in plaats van de ruiten die je dealer aanbiedt. Maar hoe zit dit precies en is de kwaliteit van de vervangende autoruiten wel goed genoeg voor jouw auto?

Tussen de 5 en 10% van de auto’s krijgt te maken met ruitschade

Gemiddeld krijgt elke automobilist eens per 10 jaar te maken met ruitschade en dat komt keurig overeen met het landelijk gemiddelde van het aantal auto’s dat jaarlijks met ruitschade te maken krijgt. Dat ligt namelijk zo tussen de 5 en 10 procent de afgelopen jaren. Het vervelendste aan ruitschade is dat het onvermijdelijk is, tenzij je de auto niet gebruikt en ergens achter slot en grendel zet, maar op die manier kom je niet van A naar B.

Het is goed om hierbij rekening te houden met het feit dat er verschillende soorten ruitschade zijn, wat te maken heeft met de verschillende soorten autoglas. De zijruiten en achterruiten van de meeste auto’s zijn gemaakt van gehard autoglas, dat uiteenvalt in duizenden stukjes bij ruitschade. Daarom wordt het ook wel veiligheidsglas genoemd, omdat er geen grote stukken glas zijn die gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Voorruiten zijn gemaakt van gelaagd glas (sinds 1966 verplicht, na een lang hoofdstuk in de geschiedenis van autoglas), dat niet uiteenvalt bij schade. De lagen glas zijn aan elkaar gelijmd met een laagje PVB-folie tussen de lagen, wat ervoor zorgt dat voorruiten scheuren of barsten. Beide soorten van ruitschade zijn meegenomen in de statistieken hierboven.

Oorzaken van ruitschade: vooral steenslag en inbraak

Hoewel er verschillende oorzaken kunnen zijn voor ruitschade, zijn er twee gevallen die het vaakst voorkomen. De bekendste oorzaak is uiteraard steenslag, waarbij een steentje onder de band van een ander voertuig wegschiet en tegen jouw voorruit komt, die vervolgens kan scheuren of een ster vertoont.

Inbraak is een andere oorzaak van ruitschade en helaas is die factor de afgelopen jaren weer flink toegenomen. Tussen 2011 en 2021 nam het aantal auto-inbraken aanzienlijk af, maar sinds 2022 zijn criminelen weer druk met het leeghalen van auto’s. In dat jaar stond de teller op maar liefst 43.000 inbraken in auto’s, al is het cijfer ongetwijfeld hoger omdat Independer alleen de inbraken mee kon nemen die gemeld zijn bij de politie. De steden waarin je het grootste risico hebt op auto-inbraak zijn Amsterdam, Rotterdam, Groningen (stad), Eindhoven en Maastricht.

Hoewel bij een auto-inbraak vaak een zijruit ingetikt wordt, is dit in lang niet alle gevallen de manier waarop criminelen zich toegang tot de auto verschaffen. Dat betekent dat de 43.000 gevallen niet direct vertaald kunnen worden naar 43.000 gevallen van ruitschade.

Wanneer moet een voorruit eigenlijk écht vervangen worden?

Tal van herstelbedrijven willen je laten geloven dat je met een ster of barst zo snel mogelijk naar een herstelpunt of garage moet, omdat het risico op schade of ongevallen anders bijzonder groot is, maar is dat eigenlijk wel echt het geval? In het wetboek staat dat beschadigingen of verkleuringen aan de voorruit verboden zijn, maar je wordt niet van de weg gehaald vanwege een sterretje aan de passagierszijde van de voorruit.

Je kunt in feite gewoon door blijven rijden met een beschadigde voorruit, maar uitsluitend wanneer de ruitschade niet in het zichtveld van de bestuurder zit en niet bijzonder afleidt tijdens het rijden. Zit de ruitschade wél in het zichtveld van de bestuurder, dan wordt gekeken naar de omvang van de schade. Is het een vertakte scheur of een ster met een diameter van minstens 20 millimeter? Dan moet de voorruit vervangen worden omdat de auto in deze staat niet door de apk heen komt. De ruitschade belemmert het zicht en dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken, ook omdat binnenkomend licht op onvoorspelbare wijze weerkaatst kan worden en je verblind kunt worden tijdens het rijden.

De after market voorruit tegenover de dealervoorruiten

Maar hoe zit het nou met het verschil tussen de voorruiten bij de dealer en goedkoop vervangend autoglas zonder merklogo voor jouw auto? Merkdealers bieden uitsluitend autoglas aan dat een logootje heeft. Dat merklogo doet niets voor het glas zelf, maar zorgt wel voor een exclusief karakter waar jij als klant extra geld voor neer mag leggen. After market voorruiten worden vaak in dezelfde fabrieken gemaakt en het productieproces is identiek, op het plaatsen van het merklogo na. Dat betekent dat het vervangende autoglas voor jouw auto altijd de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft en vaak ook nog eens ruitvervanging op locatie mogelijk maakt.

Bijkomend voordeel van after market autoglas is dat er vaak aanzienlijk meer producten op voorraad zijn en de levertijden vaak korter zijn dan bij de dealer. Bij Autoglas Concurrent, de grootste aanbieder van vervangend autoglas in Nederland, kun je bijvoorbeeld al binnen twee werkdagen een nieuwe autoruit binnen hebben, zelfs inclusief ruitvervanging door professionals.

Een aantal manieren om het risico op ruitschade te reduceren

Wil je het risico op ruitschade verkleinen, dan kun je het beste kijken naar manier om het risico op auto-inbraak te voorkomen, aangezien je weinig tegen opspattende steentjes kunt doen. Dit kun je doen om jouw auto minder aantrekkelijk te maken voor kwaadwillende lieden.

  • Parkeer je auto op een plek waar regelmatig mensen langskomen en waar het verlicht is.
  • Zorg ervoor dat er geen kostbaarheden in het zicht liggen.
  • Haal je navigatiesysteem uit de auto (en het frontje van je radio als dat kan).
  • Kies liever betaalde parkeergarages of bewaakte parkeerplaatsen dan goedkope of gratis afgelegen parkeerplaatsen.
  • Plaats een waarschuwingssticker voor een autoalarm op de voorste zijruiten.
  • Laat het dashboardkastje (leeg) openstaan om criminelen te ontmoedigen.


Gratis nieuwsbrief!

*  Headlines via de mail
*  Om 8.00u of 17.00u
*  Zowel voor NL als BE
*  Kans op prijzen

Nederland Belgi� Rest van de wereld