Deze absurde nieuwsfoto's sierden alle voorpagina's
Worden vaak de journalisten genoemd als degenen die het nieuws 'maken', zonder beeld is een verslag ter plaatse minder waard. Dat blijkt wel uit de vele foto's die niet alleen de voorpagina's, maar ook alle jaarkronieken en andere fotoboeken haalden. Een kleine greep uit de indrukwekkende geschiedenis van de nieuwsfotografie, in willekeurige volgorde.
Pit River bridge
De reclamespotjes van een verzekeraar met de beroemde slogan Even Apeldoorn Bellen bestaan nog steeds. De associatie met de commercial van de rastaman die scheidingslijnen trekt over een heuvelweg en daarbij ternauwernood aan de dood ontsnapt, dient zich aan als we de foto van amateurfotograaf Virginia Schau erbij pakken. Daarop is te zien hoe een vrachtwagenchauffeur gered wordt uit zijn truck, die vervaarlijk aan de Pit River bridge in Californië hangt. De foto won de Pulitzerprijs voor fotografie in 1954. Het liep allemaal goed af, maar hoe het verder is gegaan met de autoverzekering is niet bekend.
Lunchende bouwvakkers
Verzekeraars zouden in ieder geval niet blij zijn met het beeld van de bouwvakkers die in 1932 op hun dooie gemak hun bammetjes zitten op te eten, op een balk die torenhoog boven de straten van New York bungelt. Charles Clyde Ebbets is de maker van deze iconische plaat, die veelvuldig als poster werd afgedrukt. Wie denkt dat het trucage is, zit ernaast. Opvallend is overigens dat er geen Mohawks op de foto staan: deze Indianen stonden erom bekend dat ze geen hoogtevrees hadden en werden daarom veel gevraagd als bouwer van wolkenkrabbers.
De Tankman
Ernstiger is de beroemde plaat van de Tankman in Beijing. Op het Plein van de Hemelse Vrede, dat er met al het militair vertoon niet zo uitzag als de naam doet vermoeden. Op die bewuste junidag in 1989, zijn de Tiananmenprotesten gaande, de studentendemonstraties tegen overheidscorruptie en voor meer democratie in het communistische land. De opstand, dit jaar weer in het nieuws omdat de foto op zoekmachines opeens 'kwijt' was (zo schreef De Volkskrant), wordt op bloedige wijze neergeslagen en er vallen honderden doden. Waarschijnlijk is de onbekende man die niet wijkt voor het tank-geweld, later gefusilleerd, al is dit nooit bewezen. Als er één foto in een plaatjeswoordenboek bij het woord onverzettelijkheid moet staan, is het deze.
Krakersrellen begin jaren '80
Dan gaat het er in Nederland een stuk vredelievender aan toe tijdens protesten, al gelden de krakersrellen uit begin jaren '80 als berucht. Bert Verhoeff maakte een serie foto's van het bijna on-Nederlandse tafereel van rondvliegende stenen en politieknuppels, en drukte die later af in een boek. Hoewel, on-Nederlands: de foto's van de coronarellen van afgelopen winter zullen over een jaar of veertig ook nog steeds bekeken worden.
|