woensdag, 22 januari 2025   

Pagina per krant
Zoek abonnement
Zoek op prijs
en/of op krant 

Grote tekst Normale tekstgrootte Kleine tekst
 

Het Parool

Aanbiedingen

 


Vertel een vriend Kranten.com

Economie
Sport
Kunst
Showbizz
Introductie van Het Parool
Het Parool is een Nederlands landelijk dagblad dat in de Tweede Wereldoorlog begon als sociaal-democratisch getinte verzetskrant; de krant richt zich vooral op stad (en gemeente) Amsterdam en verschijnt sinds 31 maart 2004 op tabloidformaat.

Een parool is een leus of een strijdkreet.
Details
Type Landelijk dagblad
Eerste 10 februari 1941
Eigenaar(s) PCM Uitgevers
Oplage 125.000
Land(en) Nederland
Talen Nederlands

Geschiedenis van Het Parool
Vanaf 25 juli 1940 verschijnt in Nederland onder de naam De nieuwsbrief van Pieter 't Hoen een verboden gestencild krantje met politiek nieuws. De nieuwsbrief wordt gemaakt door Frans Goedhart. In de loop van 1940 zoekt Goedhart contact met diverse figuren die voor de oorlog belangrijke posities innamen binnen de pers en de sociaaldemocratische politiek, maar wier werk door de bezetting onmogelijk is geworden. Zo ontstaat de groep oprichters van Het Parool:

* Frans Goedhart - journalist.
* Lex Althoff - voor de oorlog redacteur van Het Volk.
* Koos Vorrink - voorzitter van de SDAP.
* J.C.S. Warendorf - advocaat.
* M. Kann - gewezen redacteur van De Groene Amsterdammer.
* J. Nunes Vaz - voormalig redacteur van het ANP.

Spoedig na de oprichting raakt ook de voormalige hoofdredacteur van Het Volk H.B ('Stuuf') Wiardi Beckman bij Het Parool betrokken.

De eerste uitgave van Het Parool verschijnt op 10 februari 1941. De naam van de krant is bedacht door Kann. Goedhart bedenkt het motto: het aan het Wilhelmus ontleende Vrij onverveerd.

Vanaf augustus 1941 wordt de krant niet meer gestencild, maar gedrukt. Hoe gevaarlijk het op grote schaal verspreiden van een krant als Het Parool is, moge blijken uit het lot van de oprichters: Kann wordt in mei 1941 door de bezetters gearresteerd en op 29 maart 1942 gefusilleerd. Op 18 januari 1942 worden Goedhart en Wiardi Beckman bij een vluchtpoging naar Engeland gearresteerd. Goedhart wordt ter dood veroordeeld maar weet te ontsnappen. Wiardi Beckman sterft op 15 maart 1945 in het concentratiekamp Dachau aan tyfus. Nunes Vaz wordt op 25 oktober 1942 gearresteerd wegens het niet-dragen van de jodenster. Hij sterft in het vernietigingskamp Sobibór. Behalve deze 'kopstukken' worden ook vele drukkers en verspreiders van het blad gearresteerd en veelal ter dood veroordeeld.