Wat hopen Navo-landen van Marco Rubio’s debuut in Brussel?
Marco Rubio, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is voor het eerst in Brussel voor overleg met Europese bondgenoten. Die proberen het hoofd koel te houden.
Brussel
Is relatietherapie wel zinvol voor echtelieden die hun 76ste trouwdag vieren? Die bovendien al die tijd gelukkig getrouwd zijn geweest? De 32 Navo-ministers van Buitenlandse Zaken gaan de komende dagen in Brussel experimenteren met deze vorm van therapie.
De schijnwerpers zullen zijn gericht op Marco Rubio, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die zijn debuut maakt op een Navo-bijeenkomst. Die zal een praatsessie worden tussen Amerika en Europa, zonder beslissingen.
De twee voorheen innige trans-Atlantische minnaars zullen van gedachten wisselen over hoe ze tegen de wereld aankijken, alsof ze elkaar net via een datingapp hebben ontmoet. Waar ze vorig jaar nog een groot verjaardagsfeest vierden in Brussel en Washington, heeft niemand het over de 76ste verjaardag van het militaire bondgenootschap, deze vrijdag.
Sinds de terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis staan de verhoudingen onder druk. Te midden van het kabaal vanuit Washington – denk aan de fameuze Signal-chat over Jemen, waarbij vicepresident J.D. Vance en defensieminister Pete Hegseth hun Europa-haat de vrije loop lieten – proberen ze in het Navo-hoofdkwartier in Brussel het hoofd koel te houden.
Minder extreem dan Hegseth, Vance en Trump
Maak onderscheid tussen de boodschap en de snoeiharde manier waarop de Amerikanen die brengen, is het motto. De aandacht richt zich op de boodschap, dat de VS niet langer willen opdraaien voor de verdediging van Europa. Veel Europese Navo-landen beseffen dat daar vaak geen speld tussen te krijgen is.
Enige hoop is gevestigd op Rubio, die binnen het team-Trump als minder extreem geldt dan Hegseth, Vance en Trump zelf. Europa wil de Amerikanen wel degelijk dicht bij zich houden, zo lang mogelijk. Zo blijft de Amerikaanse atoomparaplu voorlopig onmisbaar. Diplomaten gaan ervan uit dat Rubio de Amerikaanse toewijding aan het essentiële Navo-artikel 5 (een aanval op één is een aanval op allen) deze week herbevestigt in Brussel. Trump heeft dat ook al eens gedaan, alle retoriek daargelaten.
Als voorwaarde zullen de Amerikanen blijven hameren op een aanzienlijke stijging van de defensie-uitgaven door Europa. De vraag is of die nieuwe inspanningen – en die zijn er aantoonbaar – de regering-Trump zullen overtuigen, in de aanloop naar de Navo-top van juni in Den Haag.
De boodschappen die de Europese ministers zo hoffelijk mogelijk bij Rubio zullen neerleggen, zijn talrijk. Ze zullen begrip tonen voor het Amerikaanse voornemen om zich militair gezien los te maken van Europa, maar – zo zal de oproep zijn – laten we dat proces samen in goede banen leiden, inclusief tijdschema. Wat de Europese bondgenoten niet willen, is een plotse tweet van Hegseth dat de Amerikanen een legereenheid terughalen uit een van de Amerikaanse bases in Europa.
IJshockeywedstrijd tussen Rusland en de VS
Als Washington dergelijke impulsieve acties zal ondernemen, zonder overleg, vrezen de Europeanen voor een security gap: een serieus gat in de verdediging van het continent dat ze zelf niet zo snel gevuld krijgen.
Verder huiveren de Europese lidstaten bij het idee dat de nieuwe Amerikaanse Navo-lijn zal voortvloeien uit amicaal overleg met Rusland. Daarbij zal ook het mistige onderhandelingsproces rond Oekraïne aan de orde komen. Vertrouw de Russen niet, zullen de Oost-Europeanen tegen Rubio zeggen. Houd druk op Moskou en steun Oekraïne, niet andersom.
In de Navo-wandelgangen duikt nog een andere, ogenschijnlijk triviale vrees op: dat de Russische leider Vladimir Poetin president Trump zo ver krijgt om een ijshockeywedstrijd te organiseren tussen Rusland en de VS. Dat zou het internationale sportisolement van Rusland doorbreken, een vurige wens van de Russische bevolking. Die is in grote meerderheid totaal niet bezig met Oekraïne of Trump. Wel met ijshockey.
Lees ook:
Navo tussen hoop en vrees bij kennismaking nieuwe Amerikaanse defensieminister Pete Hegseth
Februari: minister Pete Hegseth woont in Brussel zijn eerste Navo-vergadering bij. Hoe trumpiaans zal zijn omgang zijn met de Europese bondgenoten zijn?
Trump wil Navo inzetten om Groenland in handen te krijgen
De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat de Navo ‘nuttig’ kan zijn bij zijn wens om Groenland bij de VS in te lijven. Navo-chef Mark Rutte zegt dat hij er liever niets mee te maken heeft.