Test: Suzuki e Vitara - Met de e Vitara heeft Suzuki het zichzelf niet makkelijk gemaakt

Uitgebalanceerd geheel

59 reacties

Video

'Suzuki e Vitara' De eerste volledig elektrische Suzuki heeft een grotendeels bekende naam, maar toch heeft de Japanse fabrikant zich er niet makkelijk vanaf gemaakt. Of dat ook een goede auto oplevert, ontdekken we tijdens een korte eerste kennismaking.

'Suzuki e Vitara', dus een elektrische versie van de Suzuki Vitara?

Alleen in naam. De e Vitara (kleine ‘e’, geen koppelteken) heeft weliswaar de bekende Vitara-naam, maar deelt verder niets met de benzine-SUV die sinds 2015 in de Suzuki-showrooms staat. Die auto blijft voorlopig leverbaar en de e Vitara komt ernaast te staan, als volledig elektrisch alternatief dat vooral in Europa moet gaan scoren. De ontwikkeling van de e Vitara mocht wat kosten: de auto heeft een unieke carrosserie, een volledig ‘eigen’ interieur, geheel nieuw infotainment en zelfs een volledig nieuwe en geheel in eigen huis ontwikkelde aandrijflijn. Suzuki verdient daarmee bij voorbaat veel lof voor de serieuze manier waarop het de ontwikkeling van zijn eerste EV heeft aangepakt, want aan de inzet kan het alvast niet liggen.

Dit is toch het zustermodel van de Toyota Urban Cruiser? Is het dan niet Toyota dat zo fors investeerde?

Bij de Across en de Swace gold dat eerder wel, maar hier zeker niet. De e Vitara is een Suzuki die ook door Toyota wordt gevoerd. Precies andersom, dus.

Waar moeten we de Suzuki e Vitara plaatsen ten opzichte van zijn concurrenten?

Met een lengte van 4,28 meter is de auto precies 10 centimeter langer dan de reguliere Vitara, die al aan de forse kant is voor zijn segment. Suzuki’s EV lijkt wat betreft vorm en formaat dan ook nog het meest op de Volvo EX30 en Kia EV3, en is groter dan bijvoorbeeld de Peugeot e-2008 en Jeep Avenger.

Suzuki e Vitara Select

Instapversie Select herken je aan de ontbrekendee mistlampen en kleinere wielen.

Hoe ruim is de Suzuki e Vitara?

Een forse wielbasis van 2,70 meter levert flink wat beenruimte achterin op, al is de hoofdruimte beperkt en de vloer hoog. De bagageruimte valt ronduit tegen. De maximale 306 liter wordt alleen bereikt met de (standaard) verschuifbare achterbank in de voorste positie. Schuif hem de volledige 16 centimeter naar achteren en er is nog 238 liter over, erg weinig. Uitbreiding in de neus is er ook al niet, want een ‘frunk’ ontbreekt.

Suzuki e Vitara Select

De Select (afgebeeld) is al heel compleet. Bruine accenten kunnen alleen bij de duurdere Style.

Hoe is het interieur van deze elektrische Suzuki?

De zitpositie achter het stuur is prima. De stoel zou naar onze smaak nog wat lager mogen, maar voor de gemiddelde koper in dit segment is het helemaal goed. Wel jammer dat de passagiersstoel niet in hoogte verstelbaar is, maar dat is klein leed in een verder er geslaagd interieur. Net als de buitenkant oogt het binnenste van de e Vitara modern en coherent, en dat zien we weleens anders bij Suzuki's. Er zijn veel harde kunststoffen gebruikt, maar dat valt niet erg op en de bouwkwaliteit is uitstekend. Het digitale informatiescherm achter het stuur is modieus samengesmolten met het centrale touchscreen, dat toegang biedt tot een nieuw en goed ogend infotainmentsysteem.

Suzuki e Vitara

De bagageruimte valt flink tegen.

En hoe zit het met het bedieningsgemak van de e Vitara?

Wat betreft snelheid is dit scherm zeker geen topper, maar de menustructuur is duidelijk en snelkoppelingen maken je het leven makkelijk. Suzuki blijft bovendien weg bij echt minimalisme en voorziet nog in fysieke knoppen voor onder meer de meestgebruikte klimaatfuncties, al moet je voor stuur- en stoelverwarming helaas wel in het scherm zijn. Heel fijn is dat één van de stuurwielknoppen zich laat programmeren als snelkoppeling naar het menu waarin de snelheidswaarschuwing zich laat uitschakelen. In een Swift moet je daarvoor een uitgebreid en ingewikkeld proces doorlopen, hier is het zo gepiept.

Welke aandrijflijnen levert Suzuki voor de e Vitara?

Hij is er met 49 en 61 kWh, maar die 49-kWh versie is door een actieradius van 345 kilometer en minder uitrusting wel een beetje een showroomlokker. Het accupakket is in alle gevallen een LFP-unit van BYD. Dat betekent dat je zonder overmatige slijtage tot 100 procent kunt laden en dat is maar goed ook, want een manier om dit te beperken vonden we niet. De e Vitara heeft in principe voorwielaandrijving, maar vierwielaandrijving kan ook. Die Allgrip-e-versie heeft een kleine elektromotor op de achteras en levert in totaal maar 10 pk meer dan de reguliere 61-kWh versie, maar het gaat dan ook om de extra tractie. De populairste e Vitara in Nederland is straks ongetwijfeld de voorwielaangedreven 61 kWh-versie, die een actieradius heeft van 428 kilometer.

Suzuki e Vitara

De zitruimte achterin is goed voor elkaar. Het panoramadak kan niet open.

En hoe rijdt de Suzuki e Vitara?

Tijdens een korte kennismaking in Duitsland rijden we op een afgesloten testcircuit met beide ‘Long Range’-versies, en blijkt ook de voorwielaandrijver zijn vermogen goed kwijt te kunnen. De e Vitara presteert vlot en remt met ‘gas los’ desgewenst ook vlot weer af, dankzij in drie standen instelbare recuperatie. Echte one-pedal-driving zit er niet in, want helemaal tot stilstand komen doet hij alleen als je de rem gebruikt. Dat de e Vitara een stuk zwaarder is dan een benzinegestookte Vitara, is onderweg goed voelbaar. Voor een EV valt het gewicht echter mee en het onderstel is goed in balans. Het veercomfort is goed en oneffenheden worden zo goed mogelijk weggewerkt. De besturing is onverwacht prettig en geeft meer feedback dan we van elektrische SUV-achtigen gewend zijn.

Suzuki e Vitara
Suzuki e VitaraSuzuki e VitaraSuzuki e VitaraSuzuki e VitaraSuzuki e VitaraSuzuki e VitaraSuzuki e VitaraSuzuki e VitaraSuzuki e Vitara SelectSuzuki e Vitara SelectSuzuki e Vitara Select

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (59)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.