Direct naar artikelinhoud

Opinie: ‘De Oostbrug zal alleen nog maar duurder worden – kunnen we niet veel beter de Oostveerpont opwaarderen?’

De Oostbrug over het IJ wordt steeds duurder, ziet oud-wethouder Ruimtelijke Ordening Duco Stadig. Hij denkt dat er minder mensen gebruik van zullen maken dan verwacht, en vraagt zich af of Amsterdam niet beter in plaats hiervan de Oostveerpont kan opwaarderen – dat scheelt ook een hoop geld.

Leestijd 2 min
De pont bij het Azartplein die Amsterdam-Oost met Noord verbindt.
De pont bij het Azartplein die Amsterdam-Oost met Noord verbindt.Sabine Joosten/ANP

De Oostbrug over het IJ is alweer duurder geworden, meldde Het Parool onlangs. Drie jaar geleden werden de kosten op 260 miljoen geschat, maar inmiddels staat de teller op 325 miljoen euro. En daar zal het zeker niet bij blijven, want er is nog sprake van meerdere ontwerpen waarover nog overleg wordt gevoerd.

Daar komt straks een ontwerp uit dat zoveel mogelijk aan alle eisen voldoet, en dat zal zeker niet de goedkoopste variant zijn. Dan komt er een architect, die er iets moois van maakt. Nog weer duurder. En daarna zullen zich bij de uitwerking nieuwe tegenvallers blijven voordoen.

De ervaring met soortgelijke projecten in Amsterdam leert dat de kosten bij de start van de aanleg in 2034 waarschijnlijk in de orde van 500 miljoen zullen liggen.

Dit is een ingezonden bijdrage

Dit artikel is een ingezonden bijdrage, geschreven door Duco Stadig, voormalig wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam.

Opiniestukken worden door lezers ingezonden en vertegenwoordigen niet het standpunt van de Paroolredactie. Iedereen kan opiniestukken inzenden. Lees hier hoe dat werkt.

Als die Oostburg zó duur wordt, is het verstandig om nog eens na te gaan wat het nut van die brug ook alweer is. Er mogen alleen fietsen over, want als er ook openbaar vervoer overheen moet, wordt de brug nog veel duurder.

Precies op het tracé van de brug – tussen het Azartplein en de Zamenhofstraat – vaart nu een pontje. Drie keer per uur, volgens de dienstregeling 49 keer per dag in beide richtingen. Als het gemiddelde aantal passagiers 30 is, komt dat neer op 1500 reizigers per dag in elk van beide richtingen.

Komen er echt zoveel reizigers?

De gemeente denkt dat de Oostbrug door 20.000 à 30.000 fietsers zal worden gebruikt. Waar komen al die extra reizigers vandaan? De gemeente wijst dan op de groei van Noord, waar nog 50.000 woningen bij moeten komen. Of dat werkelijk zal gebeuren is de vraag, want de internationalisering zwakt af en daarmee ook de woningvraag. Maar zelfs als er nog 50.000 woningen bij komen, zal slechts een deel daarvan aan de Oostkant van Noord terechtkomen. Het geschatte aantal fietsers lijkt dus aan de hoge kant.

Maar kan dat aantal niet worden verwerkt met een pont? Het Buiksloterwegveer en het IJpleinveer verwerken dagelijks grotere aantallen reizigers dan hier zijn voorzien, dus het opwaarderen van het Oostveer kan ook een oplossing zijn. Daarvoor zijn meer en grotere veerboten nodig en betere aanlandingsvoorzieningen aan weerskanten. Aan de Noordkant is daarvoor in de huidige insteekhaven ruimte genoeg en bij het Azartplein kan gemakkelijk een pontsteiger in het water worden gemaakt.

Dit alternatief gaat een fractie kosten van de te verwachten kosten van de Oostbrug. Omdat de schatkist van de stad nu zo ongeveer leeg is, zou de gemeente het aanlegbesluit van de brug in heroverweging moeten nemen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Help ons door uw ervaring te delen: