Direct naar artikelinhoud

Presentatrice Emma Wortelboer: ‘Je mag best weten wat ik betaald krijg – voor mijn leeftijd veel, gênant soms zelfs’

Emma Wortelboer: ‘’Links kutwijf’ lees ik vaak over mezelf in online haatcommentaren. En ergens ben ik het er ook wel mee eens. Ik ben inderdaad links en ik vind ‘kutwijf’ niet per definitie negatief.’
Emma Wortelboer: ‘’Links kutwijf’ lees ik vaak over mezelf in online haatcommentaren. En ergens ben ik het er ook wel mee eens. Ik ben inderdaad links en ik vind ‘kutwijf’ niet per definitie negatief.’Harmen de Jong

Met Maarten van Rossem aan haar zijde onderzoekt tv-presentatrice Emma Wortelboer (28) de generatiekloof tussen millennials en babyboomers. Een interview over tv-flops, de dreigende bezuinigingen op de NPO, moederschap en het Songfestival: ‘Ik vind Claude erg leuk, maar dat liedje... Een beetje saai toch?’

Leestijd 8 min

Maarten van Rossem

“Je zou het niet meteen denken, maar Maarten en ik lijken veel op elkaar. We zijn allebei eigengereid, hebben zwartgallige humor met een socialistisch hart en kunnen goed zeiken op van alles en nog wat. Als we van dezelfde generatie waren geweest, waren we vrienden geworden.”

“In Wortelboer en Van Rossem onderzoeken we of er nog verbinding tussen onze generaties mogelijk is. Het antwoord: sommige dingen moeten we gewoon opgeven. Maar soms lukt het wel om Maarten uit zijn groef te trekken. Hij is dan wel 80-plus, een gemiddeld kind van zijn tijd is hij niet. Hij heeft zijn hele leven zijn eigen plan getrokken.”

“Daarbij ben ik zelf van binnen een boomer. Ik luister overdag naar Radio 1, kijk het liefst lineaire televisie en heb niets met die crap op TikTok.”

“Enorme interesse in de nieuwe generatie heeft Maarten niet. Hij betrekt onze uitstapjes vooral op zichzelf, vindt het prettig om te vertellen over vroeger. Aan mij stelt hij niet veel vragen. Behalve over Taylor Swift dan. Die vindt hij zo interessant, dat hij alles over haar wil weten.”

Amsterdam

“Ik ben alweer even terug na een jaartje Haarlem. Mijn relatie ging uit en toen ben ik weer deze kant op verhuisd. Nu woon ik in Oost. Voor het eerst, want ik heb voor die tijd alleen in West gewoond. In al die jaren was ik maar een paar keer in Oost geweest. Teringver vond ik het. Maar nu ik er woon, wil ik nooit meer weg. Wat een leuke buurt. Nu we een kindje hebben, willen we wel verhuizen, maar niet buiten een straal van 2 kilometer van waar we nu zitten.”

“Ik ben geboren in Twente. Daar was het overal lang leve de natuur. Daarna was Slotervaart best een overgang. Oost is zoveel groener, ruimtelijker en levendiger dan wat ik gewend was. Er zijn hier zoveel eilandjes met hun eigen sfeer. En dan heb je de Javastraat en de Dapperstraat nog. En kom je weleens in het Flevopark? Daar heb je dus een geweldige jeneverbar. Zit je heerlijk rustig in de zon te nippen met een plakje ossenworst aan je gammele tafeltje. En dat midden in het groen!”

Gandalf & Frodo

“Maarten heeft dit seizoen veel dingen gedaan waarvan ik twijfelde of hij ze zou durven. Hij heeft zich echt opengesteld voor nieuwe indrukken. Hij vertrouwt me inmiddels, merkte ik. Hij is met me over de rode loper van het Televiziergala gelopen, we hebben samen truffelthee gedronken en hij is verkleed mee geweest naar stripbeurs Comic Con. Van die laatste had hij nog nooit gehoord. Hij vond het moeilijk te geloven dat iedereen daar verkleed gaat. Maar het lukte me toch hem te verleiden als Gandalf te gaan. Maarten is enorm fan van de boeken van The Lord of the Rings. De cape van Gandalf wilde hij niet om, maar de puntmuts heeft hij bijna de hele tijd gedragen en die knoestige wandelstok heeft hij meer gebruikt dan Gandalf zelf.”

Voorleeskampioen

“Op de basisschool in Manderveen. En daarna van de regio Enschede. In de provinciefinale kwam ik net tekort. Echt fantastisch om te doen, dat voorlezen. Dat podium en die aandacht vond ik toen al heerlijk. Ik was sowieso heel competitief. Met klootschieten rolde ik die kogel zo hard, dat ik makkelijk kampioen van mijn schooljaar werd.”

“Op de middelbare school waren het debatwedstrijden waar ik aan mee deed. Ik deed sowieso mee aan alles wat buiten de lessen omging. De galacommissie, de feestcommissie, de sportcommissie, de schoolkrant, buitenschoolse kunstlessen. Ik vond alles leuk. Behalve veel van die verplichte kutvakken dus.”

Spuiten & Slikken

“Heb ik vanaf 2016 gepresenteerd. Na zeven jaar was het wel echt klaar voor mij. Ik heb alles wel een keer gezien, gedaan of gesnoven. Ik heb al honderd keer iemand aan een vleeshaak zien bungelen omdat dat hem seksueel opwindt. Als je daar niet meer van opkijkt, zit je duidelijk aan je taks. Het programma moet gaan om de eerste verwondering van de tv-kijker. Daar moet de presentator in mee kunnen.”

Links kutwijf

“Lees ik vaak over mezelf in van die online haatcommentaren. En ergens ben ik het er ook wel mee eens. Ik ben inderdaad links en ik vind ‘kutwijf’ niet per definitie negatief. Je moet in het leven soms een kutwijf kunnen zijn. Je krijgt dat stempel al snel als je eerlijk bent en je grenzen aangeeft. Dus zie ik het maar als een geuzennaam.”

“Ik raak er niet van van de kook hoor, die toetsenbordridders uit pakweg Purmerend. Ik vind creatief bedachte beledigingen juist wel leuk. Maar helaas zit er zelden echt iets grappigs tussen. Het blijft vaak hangen in het rijtje spermatank, linkse hoer en zure trut. Whatever. Ik heb inmiddels zelfvertrouwen genoeg om daar rustig overheen te stappen.”

Steken & prikken

“Ons kinderprogramma over insecten en andere beesten die prikken. Ik maak het met Jurre Geluk. Gericht op basisschoolkinderen, maar ook heel geschikt voor ouders om mee te kijken. Kinderen zullen niet alle grapjes begrijpen, zij zien vooral het onderzoek naar de effecten van die steken van die enge beesten.”

“Is de angst groter dan het werkelijke gevaar, dat is wat we willen weten. We begonnen natuurlijk met wespen en muggen, maar voor het nieuwe seizoen zijn we in Suriname geweest. Hebben we ons dus laten bijten door een echte piranha. Klinkt als een slecht idee en dat was het ook. Echt verschrikkelijk. Wat een tanden! Die piranha van ons was nog relatief klein. Anders was onze arm er waarschijnlijk afgehapt.”

Flops

“Welke bedoel je allemaal? Tik ’m aan en Dat snap je als je ouder bent waren wel echte flops inderdaad. Maar weet je welke je echt niet mag vergeten? Happy Trending, dat ging over sociale media. Dat is zo erg geflopt dat je het waarschijnlijk niet eens meer kent.”

“Maar Tik ’m aan was ook heel erg. Maakten we in 2021 toen bij de NPO ook Showcolade te zien was, over producten die wel of niet van chocola waren gemaakt. Het moest waarschijnlijk allemaal wat luchtiger toen. Tik ’m aan – ik presenteerde het met Frank Evenblij – ging over kettingreacties. Allerlei duo’s gingen bouwen. Het werd niets omdat die dingen het negen van de tien keer niet deden en dat resultaat uiteindelijk ook niemand echt veel uitmaakte.”

“Maar goed, soms moet je gewoon doen waar je voor wordt betaald, toch? Dat geldt voor heel veel mensen. Ik was toentertijd ook nog zoekende welke kant ik met mijn carrière op wilde. Nou, niet die kant op dus.”

“Eigenlijk is de overeenkomst tussen die drie programma’s dat het basisidee al niet goed was. Je probeert het dan nog wel te repareren, maar uiteindelijk hangt het eindresultaat met pleisters aan elkaar.”

“Dat voelt verschrikkelijk natuurlijk. En dan moet je het na de opnames nog promoten ook. En ik haat liegen. Over Dat snap je als je ouder bent, merkte Wilfred Genee in zijn radioprogramma op dat hij het niet zo goed vond. Ik kon niet anders dan hem gelijk geven: ‘Ja Wilfred, ik vind het ook een kutprogramma geworden.’”

Salaris

“Ik ben voorstander van minder krampachtig omgaan met wat je verdient. De wereld zou er toch van opknappen als die salarissen gewoon transparant zijn? Dan krijg je vast minder van die onverklaarbare ongelijkheid onderling.”

“Je mag best weten wat ik betaald krijg bij BNNVara. Iets meer dan 86.000 euro bruto per jaar. Dat is voor mijn leeftijd heel veel. En ook goed betaald voor wat ik doe. Gênant soms zelfs. Ik verdiende op mijn negentiende al meer dan mijn moeder die in de zorg werkt. Dat zeg ik dus totaal niet om op te scheppen of zo. Het is wat het systeem vindt dat je waard bent.”

“Over geld praat je niet, vinden nog steeds veel mensen. Maar kom op, laten we er niet zo fucking moeilijk over doen. Als je veel verdient, maakt je dat als mens niet meer waard. En omgekeerd ook niet.”

Claude

“Ik vind hem erg leuk, maar dat liedje... Een beetje saai toch, dat C’est La Vie? Dertien in een dozijn als je het naast alle nummers zet die Claude al heeft uitgebracht. Het is steady, solide, maar ook boring, toch? Joost Klein was misschien een soort treinramp, maar wel heel heel leuk om naar te kijken. Misschien ben ik een ramptoerist, maar ik vind het wel leuk als er op zo’n podium iets spannends gebeurt. Dit is een 7, maar geen 10. Als we hiermee winnen, is het Songfestival failliet.”

Schoffelaar

“Op het voetbalveld, ja. Hard erin. Alles om te winnen. Zo heb ik het in Twente geleerd. Bij ons in het dorp had je alleen voetbal en majorette. Nou, ik had geen zin om met die kutstok te gaan gooien. Dus ging ik op voetbal. Ik was lange tijd het enige meisje, maar dat maakte me niet uit. Als meisje tussen de jongens kom je op een of andere manier wel automatisch in de verdediging terecht.”

“Maar inmiddels speel ik bij AMVJ in Amstelveen en ben ik links- of soms rechtsbuiten. Dat is minder schoffelen. We zoeken nog wel een coach trouwens. Dus als iemand belangstelling heeft? De resultaten zijn nu zo slecht dat de coach eigenlijk ontslagen zou moeten worden. Maar die is er dus niet eens.”

Moederschap

“Mijn dochter Mia is net 1 geworden. Mijn leven is blijvend veranderd. Logisch, toch? Al is het niet zo ingrijpend als ik had gedacht. Ik was al een huismus en dat ben ik nu nog steeds. Alleen met mijn dochter erbij.”

“En ik vind haar zo leuk! Wat een grappig klein mensje. Zo geinig hoe sterk haar eigen wil al is. Ze is van mij en tegelijkertijd helemaal niet van mij, maar van zichzelf.”

“Ik vind mezelf echt leuk als moeder. Ik kan uren met haar op een kleed liggen om blokjes te bouwen. Ik houd zelf gewoon nog steeds onwijs van spelen.”

Omroepbezuinigingen

“We zijn eindelijk in actie geschoten bij de NPO. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. We gaan demonstreren, verzamelen handtekeningen en al onze programma’s hebben actiebanners. Gelukkig hebben alle omroepen zich verenigd. Dat is niet makkelijk in Hilversum, kan ik je vertellen.”

“Je ziet nu al in veel andere landen dat het afbreken van de publieke omroep synchroon loopt met het afbrokkelen van de democratie. Dat is toch doodzonde? We zeiken alleen maar op de NPO. En daaraan doe ik zelf heus weleens mee. Want hervormen is nodig. Maar hoe wil je dat doen als je eerst een klap geld weghaalt?”

“De NPO is Europees gezien al een van de goedkoopste en dan zijn de programma’s ook nog geweldige Nederlandse exportproducten. Ik zie het gewoon als pesten, want op de complete landsbegroting is er bij ons heel weinig te halen.”

Kijkcijfers

“Ik zou het leuk vinden hoor, een miljoenenpubliek. Maar het gaat uiteindelijk om impact. Om een moment waar mensen om moeten lachen of dat hen ontroert. Wortelboer en Van Rossem wordt tot nu toe goed bekeken, maar wat mensen waarschijnlijk onthouden is dat ene moment uit het vorige seizoen toen Maarten in de Kruidvat een Satisfyer onder ogen kreeg, niet wist wat het was en hem uiteindelijk op zijn neus zette. Als dat is wat er blijft hangen, vind ik het prima.”

Wortelboer en Van Rossem, donderdag, 20.25 uur, NPO 3 (BNNVara).

Wat is deze interviewrubriek?

In interviewrubriek ‘De Klapstoel’ vertellen bekende en iets minder bekende Nederlanders aan Het Parool hoe ze zijn geworden wie ze zijn. Ze doen dat aan de hand van steekwoorden. Fotograaf Harmen de Jong maakt de bijbehorende portretfoto. Daarop is altijd een klapstoel te zien: de ene keer zichtbaarder dan de andere keer. Lees hier eerdere Klapstoelinterviews.

Help ons door uw ervaring te delen: