Wie sleept Musical Awards in de wacht, na seizoen met goede producties als Elizabeth, Frozen en Malle Babbe?
Klassieke musicaltitels, zoals Grease en Les Misérables, zijn bij producenten populair, omdat ze vaak zorgen voor een financiële buffer. Maar het afgelopen seizoen is de musicalliefhebber zeker ook verwend met enkele originele Nederlandse producties, die op 16 april Musical Awards zullen binnenhalen. En die trend lijkt zich volgend seizoen voort te zetten.
Er wordt in musicalland nu al reikhalzend uitgekeken naar de herneming volgend seizoen van West Side Story. Na het grote succes van Les Misérables gaan producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen ervan uit dat de investering van 7 miljoen euro voor de klassieker uit 1957, met muziek van Leonard Bernstein en liedteksten van Stephen Sondheim, zich wel zal terugbetalen met kaartjes van 100 euro.
Daardoor komt er dan geld vrij om iets origineels naar de theaters te brengen, zoals ook is gebeurd met de opbrengst van Les Misérables. Daar hebben we Josephine B. – Een leven in revue aan te danken, de fijne Vlaams-Nederlandse musical over revuester en verzetsvrouw Josephine Baker. De hoofdrol was voor Channah Hewitt, die twee jaar eerder als Fantine in Les Misérables de harten stal met het lied Mijn Droom.
Josephine B. is genomineerd in de categorie beste kleine musical, waarbij ‘klein’ staat voor maximaal veertien castleden op het toneel. In diezelfde categorie vinden we de geslaagde originele Nederlandse musical Eiffel van producent Goedemorgen Theaterproducties over de architect van de Eiffeltoren, en The Last Five Years van producent Nanoek. Dat is een intiem verhaal, waarin de ene speler de liefdesrelatie bezingt vanaf de eerste ontmoeting tot scheiding en de tweede speler de tegenovergestelde richting kiest, terwijl een danser tussen de twee geliefden dwarrelt.
Malle keuze
Bij de nominatieselectie voor kleine musicals komen we wel de eerste malle keuze van de jury tegen: het oubollige misbaksel Ja, ik wil! van De Theater B.V. Dat de twee hoofdrolspelers van Ja, ik wil!, Brigitte Heitzer en Freek Bartels, zijn genomineerd in de categorie beste vrouwelijke en beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical, is nog enigszins te rechtvaardigen. Je kunt immers een intens flauw script nog wel goed spelen; met andere woorden: redden wat er te redden valt.
Dat de jury in deze categorie de inventieve Orkaterproductie Café 749 over de baanbrekende Amsterdamse wethouder De Miranda blijkbaar lager heeft ingeschat dan die dieptreurige vertoning die als komische musical moest doorgaan, is onbegrijpelijk. Het is bijzonder dat de tekst van Ja, ik wil! is geschreven door Allard Blom, die tevens medeverantwoordelijk is voor het uitstekende script van Josephine B.
De meeste van de veertien musicals die voor een van de twintig categorieën zijn genomineerd zijn die nominatie echter meer dan waard. Het was een goed musicalseizoen, met bijzondere uitschieters. We genoten van de pittig opgefriste Saturday Night Fever en zagen de meest uitgekiende pr-campagne bij Malle Babbe over Rob de Nijs, met een uitstekende cast, aangevoerd door René van Kooten en Lottie Hellingman, die beiden zijn genomineerd.
Tweekoppige hoofdrol
Grootgrossier in Awardnominaties dit seizoen is de herneming van Elisabeth. De musical over de Oostenrijkse keizerin in het Habsburgse Rijk heeft twaalf nominaties in de wacht gesleept, onder meer voor beste grote musical, lichtontwerp en regie. Ook de spelers van deze machtig opgezette musical zijn rijkelijk bedeeld, maar daar is de jury wel heel inventief te werk gegaan.
Want wie speelde de hoofdrol? Pia Douwes staat vrijwel alleen na de pauze als de oudere Elisabeth op het podium, terwijl Danique Dusée als de jonge Elisabeth de eerste helft voor haar rekening neemt. Dus eigenlijk zien we een tweekoppige hoofdrol, terwijl Douwes de eer krijgt en Dusée het moet doen met ‘aanstormend talent’.
Ook bij de nominatie voor de mannen in die musical hapert er iets. De uitstekend acterende en zingende Milan van Waardenburg als De Dood krijgt de hoofdrol toebedeeld in de nominaties, terwijl William Spaaij als Lucheni – de anarchist en moordenaar van Elisabeth, die vrijwel continu in beeld is en alles waar het 19de-eeuwse Oostenrijkse hof voor staat met bravoure, cynisme en giftige humor met de grond gelijk maakt – een treetje lager in rangorde wordt geplaatst. Kitsch, zijn rock-’n-rollopening van de tweede akte, waarin ook de zoetsappige Sissifilms met Romy Schneider een sneer krijgen, is het vocale hoogtepunt van het afgelopen musicalseizoen.
Spectaculair ijzig
Spaaij moet het nu opnemen in de categorie mannelijke bijrol in een grote musical tegen onder anderen Carlo Boszhard, die in de Broadway-grootse en sexy-Franse Moulin Rouge! een mooie mix in huis heeft als gedreven master of ceremonies en bange man die zijn club dreigt te verliezen. Moulin Rouge! heeft net als de spectaculair ‘ijzig’ vormgegeven Stage-Disneyproductie Frozen (met een fenomenale, en natuurlijk genomineerde Vajèn van den Bosch) en de Amsterdamse opera-musical Onze Jordaan van Diederik Ebbinge tien nominaties verzameld.
Ook voor volgend jaar dienen zich al weer nieuwsgierig makende nieuwe titels aan, zoals musicals over feministe Aletta Jacobs, koningin Beatrix en de onbekende verzetsheld Jan Verleun, want we zijn de oorlog na de megaproducties Soldaat van Oranje en 40-45 (vier nominaties) nog lang niet zat.
De feestelijke uitreiking van de Musical Awards in het Afas Theater in Leusden kent een rouwrandje, namelijk het ontbreken van de musical Koning van Amsterdam, met muziek van Henny Vrienten en tekst van Leopold Witte. Nadat de show de coronaklap had overleefd, hebben nieuwe financiële tegenvallers de musical, die perfect paste binnen het jubeljaar Amsterdam 750, de kop gekost. Het is te hopen dat het kant-en-klare product van Bos Theaterproducties nog een herkansing krijgt, niet in de laatste plaats als postuum eerbetoon aan Henny Vrienten.
Het Musical Award Gala wordt op woensdag 16 april live uitgezonden door AvroTros op NPO 1.
Lees ook
Geselecteerd door de redactie