Direct naar artikelinhoud

Monsterheffing op import iPhones in VS voorlopig van de baan, mogelijk wel een aparte ‘sectorheffing’

De vrijstelling van smartphones, computers en chips uit China van de hoogste Amerikaanse importheffing, is een voorlopige overwinning van bigtechbedrijven als Apple, Microsoft en Nvidia. De heffing van 125 procent is voor hen voorlopig van de baan, in afwachting van een aparte ‘sectorheffing’.

is economieredacteur voor de Volkskrant.

Leestijd 2 min
President Donald Trump met zijn rechterhand Elon Musk, FBI-baas Kash Patel en gezondheidsminister Robert F. Kennedy Jr. zaterdag tijdens de Ultimate Fight-competitie in Miami, Florida.
President Donald Trump met zijn rechterhand Elon Musk, FBI-baas Kash Patel en gezondheidsminister Robert F. Kennedy Jr. zaterdag tijdens de Ultimate Fight-competitie in Miami, Florida.Getty

De vrijstelling geldt voor de extra heffingen die president Donald Trump afgelopen week aankondigde als ‘straf’ voor de Chinese reactie op eerder aangekondigde Amerikaanse importheffingen, van 20 procent. Die werd opgelegd vanwege de veronderstelde rol van China in de illegale invoer van grondstoffen voor fentanyl, een zeer verslavende opiaat en pijnstiller, en blijft wel van kracht.

De vrijstelling op elektronica is een tweede concessie van Trump in de door hem ontketende tarievenstrijd. Woensdag bracht hij de aangekondigde importheffingen voor meer dan 75 landen terug tot 10 procent. Voor de Europese Unie was dat een voorlopige meevaller, vergeleken met de aanvankelijk aangekondigde 20 procent.

China bleef echter niet gespaard. Op alle overige Chinese producten rust nog steeds een importheffing van opgeteld 145 procent.

Dalende beurskoersen

De draai van Trump kwam na een grote daling van de beurskoersen en de groeiende vrees onder Amerikaanse consumenten voor hogere prijzen in de winkels. Een grafiek in The Wall Street Journal van de kosten van een iPhone, die ook werd gepubliceerd in de Volkskrant, speelde daarbij ook een rol. Door de importheffingen zou de productieprijs van de Apple-smartphone stijgen van 550 dollar naar minimaal 846 dollar.

De heffingsreductie is een ‘grote opsteker’ voor Apple, aldus de Financial Times. De onderneming laat een groot deel van zijn producten maken in Zhengzhou in China. Een kleiner deel vindt plaats in India, om minder afhankelijk te zijn van een leverancier als het Chinese Foxconn.

China riep de VS zondag op om zijn wederkerige importheffingen ‘volledig af te schaffen’. Het land zou ‘een grote stap’ moeten zetten om ‘fouten te corrigeren’ en terug te keren naar ‘het juiste pad van wederzijds respect’, aldus een verklaring van het Chinese ministerie van Handel. De vrijstellingen voor consumentenelektronica zijn niet meer dan ‘een kleine stap’.

Uitstel

Een directeur van Rand China Research Center benadrukte tegenover Bloomberg dat het grootste deel van de Chinese export richting Amerika dus nog steeds onder de hoogste heffing van 145 procent valt, uiteenlopend van consumentengoederen als kleding tot halffabrikaten en kapitaalgoederen voor bedrijven, van machineonderdelen tot voertuigen. Dat raakt nog steeds een groot deel van de Amerikaanse economie.

De Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick vertelde zondag op televisiezender ABC dat er aparte importtarieven zullen komen voor producten als smartphones, chips en computers. Die worden mogelijk over een maand van kracht. Persbureau Bloomberg ziet in de recente verschuivingen in tarieven slechts de voorbereiding voor uiteindelijke ‘sectortarieven die de industrie alsnog zullen raken’.

President Trump zei zaterdag aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One dat hij maandag mededelingen zal doen over een mogelijke importheffing op computerchips. Een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte eerder dat bedrijven als Apple, chipmachinebouwer TSMC en AI-chipgigant Nvidia bezig waren om hun productie ‘zo snel mogelijk over te brengen naar de VS’, waarmee ‘biljoenen dollars’ mee zou zijn gemoeid.

Luister hieronder naar onze nieuwspodcast de Volkskrant Elke Dag. Kijk voor al onze podcasts op volkskrant.nl/podcasts.

Help ons door uw ervaring te delen: