Direct naar artikelinhoud

Live: oorlog in het Midden-Oosten | Veldkamp worstelt met Israëlisch optreden, maar wil geen sancties

Israël is bezig grote delen van de Gazastrook te bezetten om Hamas te dwingen opnieuw gijzelaars vrij te laten. Bij luchtaanvallen op de Gazastrook vielen de afgelopen dagen tientallen doden. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Meer over de oorlog in het Midden-Oosten:

- Analyse Waarom wordt Israël niet strenger ter verantwoording geroepen? In Nederland begint iets te veranderen

- 24/7 op de hoogte Download onze app voor Android of iPhone

Liveblog

  1. Veldkamp worstelt met Israëlisch optreden, maar wil geen sancties

    Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) worstelt met het Israëlische optreden in Gaza, maar blijft inzetten op overleg. Sancties zoals een groot deel van de oppositie wil, ziet hij niet zitten. "Ook ik ben klaar met het geweld," zei hij in een debat in de Tweede Kamer.

    Volgens hem laat het kabinet de Israëlische regering ook merken dat het ontevreden is. Deze week werd de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen vanwege een aanval op ambulances in Gaza. Veldkamp wees er ook op dat hij Israëlische acties heeft veroordeeld en dat deze week de regels voor de export van militaire goederen naar Israël zijn aangescherpt.

    De meeste oppositiepartijen gaat dat niet ver genoeg. "Iedereen vraagt hier om concrete stappen," zei Jan Paternotte (D66). Hoewel ook bij coalitiepartner VVD het ongemak over het Israëlisch handelen toeneemt, zit een verdere aanscherping van het kabinetsbeleid er niet in. De grootste regeringspartij PVV – afwezig bij het debat – staat volledig achter Israël.

    Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken, tijdens een commissiedebat van de Raad Buitenlandse Zaken. Remko de Waal / ANP
  2. 970 Israëlische (ex-)militairen roepen in brief op oorlog te beëindigen

    In een brief hebben 970 leden van de Israëlische luchtmacht, voornamelijk reservisten, maar ook piloten, opgeroepen om een einde te maken aan de oorlog in de Gazastrook. Dat schrijven Israëlische media, waaronder de liberale krant Haaretz.

    De top van de luchtmacht is niet blij met de brief en heeft verschillende ondertekenaars onder druk gezet om zich van de tekst te distantiëren, onder meer door met ontslag te dreigen. 25 personen gaven gehoor aan die oproep, terwijl acht anderen uit verontwaardiging over die druk zich juist bij de briefschrijvers aansloten, aldus Haaretz.

    De inhoud van de brief is niet openbaar gemaakt, maar volgens Israëlische media zeggen de ondertekenaars dat de oorlog in Gaza politieke doeleinden dient, in plaats van het verdedigen van de veiligheid van Israël.

    Anadolu via Getty Images
  3. Frankrijk van plan Palestijnse staat in juni te erkennen

    Frankrijk is van plan binnen enkele maanden de Palestijnse staat te erkennen. Mogelijk zal het land dat doen tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in juni over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, meldde de Franse president Emmanuel Macron woensdag.

    "We moeten toewerken naar erkenning, en dat zullen we in de komende maanden doen," zei Macron tegen de zender France 5. "Ons doel is om in juni samen met Saoedi-Arabië een conferentie voor te zitten, waar we deze beweging van wederzijdse erkenning (van een Palestijnse staat) door verschillende partijen kunnen afronden," aldus de president, die deze week een bezoek bracht aan Egypte dat deels in het teken stond van de ontwikkelingen in Gaza.

    Algemeen wordt een tweestatenoplossing gezien als de enige manier om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Daarvoor moet er een onafhankelijke Palestijnse staat komen die internationaal erkend wordt, maar westerse landen zijn daarin terughoudend.

    De minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Varsen Aghabekian, noemt erkenning van Palestina door Frankrijk 'een stap in de goede richting' en 'in lijn met het waarborgen van de rechten van het Palestijnse volk en de tweestatenoplossing'.

    De Franse president Macron wil Palestijnse staat in juni erkennen.Ludovic Marin/REUTERS
  4. Israël na aanval ambulances: blijven rekenen op steun Nederland

    De Israëlische ambassade in Nederland heeft aangegeven dat Israël 'volledig toegewijd' is aan het internationale recht en blijft rekenen op Nederlandse steun. Die verklaring volgt op een bezoek van ambassadeur Modi Ephraim aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar was hij ontboden nadat ophef was ontstaan over een Israëlische aanval op een ambulancekonvooi in de Gazastrook.

    Minister Caspar Veldkamp had de ambassadeur gevraagd 'om opheldering te komen geven over recente gebeurtenissen en ontwikkelingen in de Gazastrook'. De ambassadeur zou tijdens het bezoek de verwachting hebben uitgesproken dat Nederland 'als vriend van Israël, onze inspanningen zal steunen om de dreiging van Hamas in Gaza te ontmantelen'.

    Bij de aanval op het ambulancekonvooi zijn eind maart vijftien hulpverleners gedood. De ambassade zegt dat het incident 'uiterst serieus' wordt genomen en grondig wordt onderzocht.

    Veldkamp benadrukt op X dat Nederland staat voor de veiligheid van Israël en de terugkeer van alle gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. "Het is mijn overtuiging dat het juist voor deze inzet belangrijk is om ook zorgen over te brengen," aldus de bewindsman, die zondag bij Buitenhof zei dat de aanval op de ambulances een schending lijkt van het oorlogsrecht.

    Van de aanval doken onlangs beelden op die waren gefilmd met de telefoon van een van de gedode hulpverleners. Zijn lichaam was na de aanval teruggevonden in een massagraf. Op de video was te zien dat ambulances lichten en sirenes aan hadden. Dat stond haaks op de eerdere Israëlische verklaring dat ze zonder verlichting op verdachte wijze richting Israëlische troepen reden.

  5. Tientallen doden gemeld bij luchtaanval in Gazastrook

    Een Israëlische luchtaanval op een woongebouw in de Gazastrook heeft aan zeker 26 mensen het leven gekost, melden de lokale autoriteiten. Ook zouden tientallen mensen gewond zijn geraakt.

    De aanval trof een gebouw met meerdere verdiepingen in Shejaia, een buitenwijk van Gaza-stad. Er liggen vermoedelijk nog mensen onder het puin. Volgens medisch personeel raakten ook omliggende gebouwen beschadigd.

    De Israëlische krijgsmacht liet weten dat een aanval is uitgevoerd op een 'hooggeplaatste Hamasterrorist die verantwoordelijk was voor het plannen en uitvoeren van aanslagen'. De naam van die persoon is niet bekendgemaakt.

    Israël hervatte in maart de zware luchtaanvallen op de Gazastrook. Sindsdien hebben de autoriteiten daar melding gemaakt van bijna 1500 doden.

    Een lid van het politieke bureau van Hamas zei tegen persbureau AFP dat er een nieuw bestand nodig is. Hij stelde dat er contact is met bemiddelaars, maar dat er 'tot nu toe geen nieuwe voorstellen zijn'.

    Een Palestijnse man houdt een gewond kind vast op de plek van een Israëlische aanval op een huis in Shejaia in Gaza-Stad.REUTERS
  6. Netanyahu verschijnt na terugkeer in Israël meteen in rechtbank

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is na zijn bezoek aan de Verenigde Staten teruggekeerd in Israël. Hij verscheen twee uur na aankomst in een rechtbank voor de strafzaak tegen hem, berichten Israëlische media. De premier wordt verdacht van corruptie.

    Netanyahu's advocaat maakte aan het begin van de hoorzitting bekend dat zijn cliënt niet had geslapen tijdens zijn nachtvlucht en 'erg moe' is, schrijft nieuwssite Times of Israel. De advocaat zei ook dat het 'niet in het belang van de rechtbank is' om Netanyahu in die staat te laten getuigen. "We zullen het zien," reageerde de rechter in het strafproces.

    Netanyahu werd in 2019 aangeklaagd voor omkoping, fraude en schending van vertrouwen. De rechtszaak, die in 2020 van start ging, gaat over drie corruptiezaken. Netanyahu ontkent alle beschuldigingen en stelt dat de aanklachten politiek gemotiveerd zijn.

    Netanyahu kan bij een veroordeling voor omkoping een gevangenisstraf van tien jaar of een boete krijgen. Op fraude en schending van vertrouwen staat maximaal drie jaar celstraf. Netanyahu kan in functie blijven zolang hij niet is veroordeeld en een eventueel hoger beroep loopt.

    Donald Trump en Benjamin Netanyahu.Alex Wong/Getty Images
  7. Gaza is een 'killing field', zegt VN-baas Guterres

    De Gazastrook is verworden tot een 'killing field'. Dat heeft António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, dinsdag gezegd op het hoofdkwartier van de organisatie in New York. Guterres verwees daarmee naar de Cambodjaanse genocide van Choeung Ek waar minimaal twintigduizend mensen werden omgebracht. De secretaris-generaal van de VN  neemt het Israël zeer kwalijk broodnodige hulp tegen te houden.

    "Er is meer dan een hele maand voorbijgegaan zonder dat er ook maar een druppel hulp Gaza is binnengekomen. Geen voedsel. Geen brandstof. Geen medicijnen. Geen commerciële goederen. Terwijl de hulp is opgedroogd, zijn de sluizen van de verschrikking weer opengegaan," zei Guterres in een verklaring aan de pers. "Gaza is een slagveld geworden en burgers zitten gevangen in een eindeloze spiraal van dood."

    Guterres sloeg ook alarm over de situatie op de Westelijke Jordaanoever. "De huidige koers loopt dood." Hij voegde eraan toe dat de situatie volledig onaanvaardbaar is in het licht van het internationaal recht. "En het risico dat de bezette Westelijke Jordaanoever verandert in een tweede Gaza maakt de situatie alleen maar erger."

    Israël heeft onlangs aan VN-instanties en andere hulporganisaties een voorstel gedaan over het controleren van hulpgoederen naar Gaza om misbruik door Hamas te voorkomen. Maar Guterres is daar tegen. "Laat ik duidelijk zijn: we zullen niet deelnemen aan enige regeling die de humanitaire beginselen niet volledig respecteert: menselijkheid, onpartijdigheid, onafhankelijkheid en neutraliteit," aldus Guterres.

    António Guterres tijdens zijn toespraak.Justin Lane/EPA
  8. Minister Veldkamp roept ambassadeur van Israël ter verantwoording over Gaza

    Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) roept de ambassadeur van Israël ter verantwoording 'om opheldering te komen geven over recente gebeurtenissen en ontwikkelingen in de Gazastrook'. Dat heeft de bewindsman aan de Tweede Kamer laten weten.

    De ambassadeur wordt woensdag op het ministerie verwacht. Het kabinet veroordeelde vorige week al een aanval van de Israëlische strijdkrachten op een konvooi ambulances in Gaza, waarbij vijftien hulpverleners om het leven kwamen.

  9. Israël: dreiging leidde tot aanval op ambulances

    Het Israëlische leger heeft maandag bekendgemaakt dat de aanval van vorige maand waarbij vijftien hulpverleners in het zuiden van Gaza werden gedood plaatsvond 'vanwege een waargenomen dreiging'. 

    Volgens de krijgsmacht waren zes van de gedode personen geïdentificeerd als Hamasstrijders. In een verklaring zegt het leger dat het bezig is met een diepgaander onderzoek, maar dat uit de eerste voorlopig resultaten blijkt dat de troepen 'het vuur openden vanwege een waargenomen dreiging na een eerder treffen in het gebied'.

    De hulpverleners werden op 23 maart doodgeschoten en begraven in ondiepe graven. Israël zei aanvankelijk dat Israëlische militairen het vuur hadden geopend toen ongemarkeerde voertuigen in het donker naderden. Nadat er beelden opdoken waarop te zien was dat de voertuigen duidelijk zichtbaar ambulances en brandweerwagens waren en met hun lichten aanreden, erkende het Israëlische leger een fout te hebben gemaakt.

  10. Palestijnen staken om einde oorlog te eisen

    Palestijnen in Oost-Jeruzalem en elders op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn een staking begonnen om een einde aan de Gazaoorlog te eisen. Winkels, scholen en overheidspanden bleven maandag dicht.

    "Ik liep vandaag door de stad en kon nergens een zaak vinden die open was," zei een winkelier uit Bethlehem tegen persbureau AFP. Er staat ook nog een manifestatie gepland in het centrum van Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever.

    Rivalen Hamas en Fatah en andere Palestijnse groepen hadden opgeroepen te staken in Palestijnse gebieden en vluchtelingenkampen. De acties zijn gericht tegen 'de genocide en de aanhoudende slachting van ons volk'.

    Israël hervatte vorige maand na een bestand van enkele weken de aanvallen op de Gazastrook. Daar zijn sindsdien bijna 1400 doden gevallen, melden Palestijnse autoriteiten in het gebied.

    Gesloten winkels in Jerusalem.EPA
  11. Nederland gaat alle militaire uitvoer naar Israël controleren

    Nederland gaat de door- en uitvoer van alle militaire goederen naar Israël controleren. Dat geldt ook voor zogenoemde dual-use goederen die zowel een civiele als militaire bestemming kunnen hebben. Dat schrijven ministers Reinette Klever (Buitenlandse Handel) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer.

    De stap is 'wenselijk gelet op de veiligheidssituatie in Israël, de Palestijnse Gebieden en de bredere regio', aldus de bewindslieden. Vorig jaar moest Nederland de doorvoer van onderdelen voor het gevechtsvliegtuig F-35 vanuit Woensdrecht van de rechter stoppen omdat het risico bestaat dat ze gebruikt worden bij schendingen van het humanitair oorlogsrecht in de Gazastrook.

    Nederlandse F-35 straaljagers boven de Noordzee.ANP
  12. 'Vliegtuig Netanyahu meed Nederlands luchtruim wegens arrestatiebevel'

    Het vliegtuig van Benjamin Netanyahu heeft een omweg van zo'n 400 kilometer gemaakt op weg naar Washington, uit angst voor het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC). Dat schrijft de krant Haaretz.

    De Israëlische premier vertrok zondag vanuit Hongarije naar de Verenigde Staten, waar hij in het Witte Huis een ontmoeting met Trump zal hebben. Het bezoek werd nog geen 24 uur voor vertrek aangekondigd. Netanyahu's toestel steeg daarna op vanaf Boedapest, maar nam niet de snelste route.

    Volgens Haaretz vloog hij bewust niet nabij het luchtruim van Nederland, IJsland en Ierland. In het geval van een noodlanding was er de angst dat die landen zouden voldoen aan het arrestatiebevel van het ICC. In plaats daarvan ging de reis over Italië. Mogelijk omdat de Amerikanen daar een vliegbasis hebben. De Verenigde Staten zijn niet aangesloten bij het ICC.

  13. Journalist gedood twee anderen gewond bij Israëlische aanval in Gazastrook

    Bij een Israëlische aanval in de Gazastrook is maandag een journalist gedood. Een andere journalist en een fotograaf raakten gewond, bericht Al Jazeera. De aanval vond plaats op een tent in de buurt van het Nasserziekenhuis in de stad Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, waar verschillende journalisten waren ondergebracht.

    Volgens het Palestijnse Quds News Network werd de journalist Hilmi al-Faqawi gedood. Een andere journalist, Ahmed Mansour, correspondent van Palestine Today, raakte zwaargewond. Op beelden verspreid door Quds News Network is te zien hoe Mansour zich in de getroffen tent bevindt en in brand staat. Hij zou de aanval hebben overleefd, maar liep zeer ernstige brandwonden op. De beelden konden niet onafhankelijk geverifieerd worden.

    'De toestand van Ahmed is kritiek en artsen proberen zijn leven te redden,' zo schrijft Al Jazeerajournalist Anas Al-Sharif in een post op X. Mahmoud Awad, een fotograaf van Al Jazeera, raakte ook gewond bij de aanval. Een vierde man, Youssef Al-Khazindar, werd bij de aanval eveneens gedood.

    Volgens het Palestijnse Journalistensyndicaat zijn sinds het begin van de oorlog in Gaza al meer dan tweehonderd journalisten en mediamedewerkers gedood.

    De resten van de getroffen tent in de stad Khan Younis worden onderzocht.REUTERS
  14. Israëlische minister brengt zeldzaam bezoek aan Verenigde Arabische Emiraten

    Gideon Sa'ar, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, heeft zondag de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bezocht. Sa'ar besprak met zijn ambtsgenoot Abdallah ben Zayed Al-Nahyane de situatie in de Gazastrook. Dat heeft de Emiraatse overheid bekendgemaakt.

    Het gaat om een uitzonderlijk bezoek. Israël en de VAE hebben sinds de Abraham-akkoorden uit 2020 weliswaar formele betrekkingen opgestart, maar zeker gezien de oorlog in de Gazastrook is een bezoek op hoog niveau bijzonder.

    'De twee partijen hebben het gehad over de regionale en internationale pogingen om een nieuwe wapenstilstand af te kondigen en de vrijlating van de gijzelaars,' aldus het Emiraatse ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

    'Er staan ons grote uitdagingen te wachten in het Midden-Oosten, maar er zijn partners voor een betere toekomst van samenwerking en stabiliteit. Bedankt aan onze gastheren,' aldus Sa'ar in een bericht op X. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Israëlisch leger doodt Palestijnse tiener met VS-burgerschap

    Het Israëlische leger heeft een 14-jarige Palestijnse jongen met Amerikaans staatsburgerschap doodgeschoten in de stad Turmus Ayya, op de Westelijke Jordaanoever. Dat melden Palestijnse functionarissen, onder wie de burgemeester van de stad.

    Het Israëlische leger zegt in een eerste reactie een 'terrorist' te hebben doodgeschoten die met stenen naar burgers gooide. Twee andere tieners werden eveneens neergeschoten. Zij worden in het ziekenhuis behandeld aan hun verwondingen, aldus de burgemeester.

    Het Palestijnse Rode Kruis meldt dat één van hen in het bovenbeen werd geraakt, een ander werd in de buik getroffen. Een van hen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Mogelijk zou een van de twee gewonden ook Amerikaans staatsburger zijn.

    De jongeren zeiden dat ze fruit aan het plukken waren. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt dat het Israëlische leger 'met scherp schiet op drie kinderen'.

  16. Hulpdiensten Gaza melden ruim 40 doden zondag na aanvallen Israël

    Door Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zondag sinds zonsopgang minstens 44 mensen gedood en tientallen gewond geraakt. Dat meldt de Civiele Bescherming in het Palestijnse gebied.

    "Het dodental als gevolg van Israëlische aanvallen sinds zonsopgang bedraagt ​​minstens 44 doden, waaronder 21 in Khan Younes," vertelde Mahmoud Bassal, woordvoerder van de Civiele Bescherming, aan persbureau AFP.

    Sinds Israël op 18 maart zijn aanvallen in Gaza hervatte, zijn volgens Palestijnse bronnen 1350 Palestijnen omgekomen, onder wie 490 kinderen.

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het leger grondgebied verovert om Hamas te dwingen de resterende Israëlische gijzelaars vrij te laten. Volgens Hamas en andere critici is het doel van de nieuwe aanvallen de Palestijnen uit Gaza te verdrijven.

    Palestijnse mannen rouwen bij de lichamen van hun overleden naasten.Omar al Qatta/AFP
  17. Veldkamp: aanval op ambulances lijkt schending oorlogsrecht

    De Israëlische aanval op een konvooi ambulances in de Gazastrook lijkt een schending van het oorlogsrecht, zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) in het tv-programma Buitenhof zondag. Hij noemt de aanval 'buitengewoon ernstig'.

    Veldkamp wil dat er een 'stevig onderzoek' komt naar de Israëlische aanval waarbij vijftien hulpverleners om het leven kwamen. De ambulances werden op 23 maart bij Rafah beschoten. Ze hadden zwaailichten aan en werden direct onder vuur genomen toen ze stopten.

    Israël zei eerder dat de voertuigen niet herkenbaar waren als ziekenwagens en zonder licht reden. Ook zei het Israëlische leger dat strijders van Hamas en Islamitische Jihad meereden in de auto's.

    Nederland heeft de aanval veroordeeld. Israël is een nieuw offensief begonnen in de Palestijnse kuststrook die sinds de aanval van Hamas op Israël anderhalf jaar geleden bijna voortdurend onder vuur ligt. "Het Palestijnse lijden in de Gazastrook is niet te verdragen," aldus Veldkamp.

    Hulpverleners vervoeren de lichamen van hun collega's die omkwamen door de aanval.AFP
  18. Twee Britse parlementsleden aangehouden in Israël

    Israël heeft twee Britse parlementsleden aangehouden en de toegang tot het land geweigerd, laat de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy in een verklaring weten. Hij noemt de actie 'onaanvaardbaar, contraproductief en zeer verontrustend'. De politici maakten deel uit van een parlementaire delegatie die een bezoek brengt aan het land.

    Sky News meldt op basis van het Israëlische immigratieministerie dat het gaat om de Labour-parlementsleden Yuan Yang en Abtisam Mohamed. Hun is de toegang geweigerd omdat ze verdacht worden van plannen om 'de activiteiten van veiligheidstroepen te documenteren en anti-Israël haat te verspreiden', aldus het ministerie in een verklaring. Beiden vlogen zaterdag vanuit Luton naar Israël.

    "Ik heb mijn tegenhangers in de Israëlische regering duidelijk gemaakt dat dit geen manier is om Britse parlementsleden te behandelen. En we hebben vanavond contact gehad met beide parlementsleden om onze steun aan te bieden," zei Lammy. 

    'De focus van de Britse regering blijft het veiligstellen van een terugkeer naar het staakt-het-vuren en onderhandelingen om het bloedvergieten te stoppen, de gijzelaars te bevrijden en een einde te maken aan het conflict in Gaza', staat in de verklaring van de buitenlandminister. 

  19. Israël geeft mogelijke fout toe bij doden van 15 hulpverleners in Gazastrook

    Het Israëlische leger (IDF) geeft toe dat er mogelijk een fout is gemaakt toen militairen op 23 maart het vuur openden op hulpverleners in de Gazastrook. Dat meldt de Israëlische krant Times of Israel, evenals diverse Britse media zoals Sky News en LBC. Bij het voorval kwamen vijftien hulpverleners om.

    Tijdens een briefing zaterdagavond zei een functionaris van de Israëlische krijgsmacht dat de militairen de paramedici 'per ongeluk' als een bedreiging hebben gezien en dat het incident 'grondig wordt onderzocht'. Zondag zou een compleet herzien onderzoeksrapport worden gepresenteerd.

    Israël had eerder verklaard dat sprake was van verdachte voertuigen die zonder lichten reden. Op de beelden, die zijn teruggevonden op de telefoon van een omgekomen ambulancemedewerker in de Gazastrook en zaterdag werden openbaargemaakt door The New York Times, is te zien dat de ambulances wel degelijk hun lampen en sirenes aan hebben. "De IDF erkent dat haar verklaring waarin ze beweerde dat de ambulances hun lichten uit hadden, onjuist was en gebaseerd was op de getuigenis van de soldaten bij het incident."

    Het filmpje is gevonden in een massagraf. The New York Times zegt de beelden te hebben gekregen van een diplomaat bij de VN. "Op videobeelden die The New York Times vandaag publiceerde, was te zien dat de ambulances duidelijk herkenbaar waren en hun lichten aan hadden," aldus IDF. Het leger voegt eraan toe dat ten minste zes van de vijftien gedode medici door inlichtingenofficieren zijn geïdentificeerd als Hamas-agenten. 

  20. Hamas toont nieuwe video van levende Israëlische gijzelaars

    De Palestijnse beweging Hamas heeft zaterdag een video vrijgegeven van twee Israëlische gijzelaars die nog in leven zijn. In de twee minuten durende video vertellen de twee jongemannen dat ze een Israëlische aanval op Gaza hebben overleefd. Een van de twee heeft een verband om zijn hand en een deel van zijn gezicht.

    Wanneer de video is opgenomen is niet bekend. Israël is deze week een nieuw grondoffensief begonnen in Gaza. Hamas zei op vrijdag dat dit Israëlische gijzelaars in gevaar brengt, omdat die zouden worden vastgehouden in de gebieden die worden aangevallen.

    Volgens The Times of Israel zijn de mannen Bar Kupershtein en Maxim Herkin. Het zou het eerste teken van leven van hen zijn, sinds ze naar Gaza werden ontvoerd tijdens de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023. 

  21. Amerikanen bevestigen komst Netanyahu naar Washington op maandag

    De Amerikaanse president Donald Trump ontvangt maandag de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen bevestigd. Eerder meldden Israëlische functionarissen al dat Netanyahu naar Washington zou gaan.

    Waarschijnlijk bespreken de twee leiders de oorlog in Gaza, het nucleaire programma van Iran en de nieuwe invoerheffingen die de Verenigde Staten hebben opgelegd voor producten uit tal van landen, waaronder Israël. De ontmoeting is op uitnodiging van de Amerikaanse president.

    Trump kondigde donderdag een heffing van 17 procent aan op Israëlische producten. Het zou van Netanyahu de eerste buitenlandse leider maken die persoonlijk met de Amerikaanse president onderhandelt over de invoerheffingen.

  22. Videobeelden opgedoken van aanval op hulpverleners Gaza

    Op de telefoon van een omgekomen ambulancemedewerker in de Gazastrook zijn beelden teruggevonden van een aanval op hulpverleners. De video lijkt de officiële Israëlische lezing over wat is voorgevallen tegen te spreken.

    De beelden stonden naar verluidt op de telefoon van een man die is teruggevonden in een massagraf. Hij zou hebben behoord tot de hulpverleners die volgens de VN en de Palestijnse Rode Halve Maan op 23 maart zijn gedood door de Israëlische krijgsmacht.

    Het filmpje is in handen van internationale media als persbureau AFP en The New York Times. Die krant zegt de beelden te hebben gekregen van een diplomaat bij de VN.

    Op de video is te zien dat ambulances en een brandweerwagen door de nacht rijden. Op enig moment stoppen ze en momenten later klinken schoten.

    Israël had eerder verklaard dat sprake was van verdachte voertuigen die zonder lichten reden. Op de beelden is te zien dat de ambulances wel degelijk hun lampen en sirenes aan hebben.

    Een still van het filmpje op de teruggevonden telefoon.AFP
  23. Netanyahu als eerst bij Trump op bezoek voor onderhandelingen

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is van plan om maandag het Witte Huis te bezoeken. Dat schrijft de nieuwswebsite Axios op basis van vier bronnen. Volgens die bronnen zullen Trump en Netanyahu onder meer Trumps aangekondigde importtarieven, de nucleaire crisis met Iran en de oorlog in Gaza bespreken.

    Het bezoek is wel nog onzeker. Om maandag naar de VS af te kunnen reizen, moet Netanyahu de rechters in zijn corruptieproces vragen om de geplande hoorzittingen te annuleren.

    Als het bezoek doorgaat, is Netanyahu de eerste buitenlandse leider die een persoonlijk gesprek aangaat met Trump over de importheffingen. Israël probeerde de heffingen die Trump aan bijna alle landen oplegde te vermijden door aan te kondigen dat het alle heffingen op Amerikaanse producten zou opheffen, maar dat bleek niet succesvol.

    De 17 procent heffing die Trump voor Israël instelde, was gebaseerd op het aanzienlijke Amerikaanse handelstekort met Israël.

  24. Israëlische luchtaanvallen op Gaza zorgen voor 38 doden

    Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn vrijdag 38 mensen gedood. In het zuiden van het gebied zijn dertig mensen gedood. Dat meldt Al Jazeera.

    Volgens een woordvoerder van Hamas bevinden de helft van de nog levende Israëlische gijzelaars zich in gebieden waarvoor Israël een evacuatiebevel heeft uitgevaardigd. De Israëlische operaties in de Gazastrook creëren dan ook een 'extreem gevaarlijke' situatie voor die gijzelaars. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt volgens het Franse persagentschap AFP dat hij de militaire druk op de Gazastrook opvoert om de vrijlating te bewerkstelligen van de gijzelaars in het gebied.

    De Israëlische troepen zijn vrijdag grondoperaties begonnen in een wijk van Gaza-Stad 'om de veiligheidszone uit te breiden', stelt het Israëlische leger nog volgens AFP, verwijzend naar de bufferzone die het heeft ingesteld in de Gazastrook aan de grens met Israël en Egypte. "De soldaten hebben er talrijke terroristen geëlimineerd en infrastructuren ontmanteld," aldus het leger, dat eraan toevoegt dat de soldaten 'de evacuatie van burgers uit de gevechtszone toelieten'.

  25. Israël breidt grondoffensief in Gaza uit

    Israëlische troepen breiden hun operaties uit en zijn begonnen met een grondoffensief in Gaza-Stad. Volgens het Israëlische leger opereren grondtroepen in de wijk Shuja'iya 'om de veiligheidszone uit te breiden' die in het Palestijnse gebied was ingesteld.

    Eerder op vrijdag meldden reddingswerkers in de Gazastrook dat er sinds zonsopgang zeker dertig doden waren gevallen door Israëlische aanvallen. Door een aanval op Khan Younis kwamen volgens medische bronnen ten minste 25 mensen om het leven.

    Sinds het hernieuwde offensief op 18 maart zijn volgens het Israëlische leger ruim zeshonderd 'terroristische doelen' in de Gazastrook aangevallen. Premier Benjamin Netanyahu zegt dat het leger grondgebied verovert om Hamas te dwingen de resterende Israëlische gijzelaars vrij te laten.

    Hamas zegt dat Israël een 'zeer gevaarlijke' situatie creëert voor de gijzelaars. Een woordvoerder waarschuwt dat de helft van de nog levende gijzelaars in gebieden is waar de Israëlische krijgsmacht evacuaties heeft bevolen.

    VN-hulporganisatie OCHA schat dat in twee weken meer dan 280.000 mensen in Gaza ontheemd zijn geraakt. Vele families zijn al meermaals op de vlucht geslagen voor de oorlog. Sinds de hervatting van het geweld zijn volgens de lokale autoriteiten minstens 1249 doden gevallen.

    Israël heeft ook de aanvallen op Syrië en Libanon opgevoerd. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in Libanon een Hamas-commandant gedood bij een gerichte luchtaanval.

    Khan Younis.AP
  26. Tientallen doden in Gaza bij aanvallen op schuilplaats in school

    Bij een Israëlische luchtaanval op een school in Gaza die volgens de autoriteiten dienst doet als schuilplaats voor ontheemden zijn tientallen doden gevallen. Volgens het burgerbeschermingsagentschap van Gaza zijn minstens 25 doden gevallen. Meer dan honderd anderen zouden gewond zijn geraakt.

    Het Israëlische leger stelde donderdag in een verklaring dat het een 'commando- en controlecentrum van Hamas in het gebied van Gaza-stad' had getroffen. Het is onduidelijk of het gaat om dezelfde aanval.

    Tienduizenden ontheemde Palestijnen hebben hun toevlucht gezocht in schoolgebouwen in een poging om te ontsnappen aan het dodelijke geweld.

    Gewonden worden na de luchtaanval op de school naar het Ahli Arab ziekenhuis gebracht.AFP
  27. Honderdduizenden Gazanen gevlucht uit Rafah

    Honderdduizenden Gazanen zijn op de vlucht geslagen voor de Israëlische militairen in de zuidelijke stad Rafah, meldde persbureau Reuters donderdag. De Israëlische krijgsmacht (IDF) maakt daar een 'veiligheidszone'.

    De IDF maakte woensdag bekend militaire operaties in de Gazastrook uit te breiden om delen van Gaza in te nemen. Israëlische troepen rukken nu verder op in Rafah. De stad diende tijdens een groot deel van de oorlog als laatste toevluchtsoord voor gevluchte Gazanen. Vertrokken inwoners zeggen dat een groot deel van de lokale bevolking is gevlucht na een oproep van de IDF.

  28. Israëlisch leger zegt aanval op ambulances te onderzoeken

    Het Israëlische leger zegt onderzoek te doen naar een aanval van militairen op ambulances en hulpverleners in de Gazastrook. Volgens de Palestijnse tak van het Rode Kruis zijn daarbij vijftien medici en hulpverleners gedood. Volgens het leger openden militairen het vuur op terroristen die naderden.

    De vijftien doden zijn bij Rafah uit een massagraf geborgen, zo werd afgelopen weekend bekend. Het waren acht medici van de Palestijnse Rode Halve Maan, zes mensen van een lokale civiele hulporganisatie en iemand die voor een VN-organisatie werkte.

    Volgens het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties (OCHA) werd op 23 maart een team hulpverleners dat in actie was gekomen meteen door Israëlische militairen beschoten en gedood. Toen andere teams kwamen om de lichamen te bergen, bleven militairen urenlang op de hulpverleners schieten.

    Getty Images
  29. Doden gemeld door Israëlische aanval in zuiden Syrië

    Door een Israëlische aanval in het zuiden van Syrië zijn volgens de plaatselijke autoriteiten negen mensen gedood. Israël zegt dat het een aanval in het zuiden van Syrië heeft uitgevoerd op gewapende mannen die schoten losten en dat die 'zijn geëlimineerd met aanvallen over land en vanuit de lucht.'

    Volgens waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben burgers in de provincie Daraa de wapens opgenomen na oproepen in moskeeën om zich te verzetten tegen oprukkende Israëlische troepen. Volgens de autoriteiten in Daraa zijn Israëlische militairen het gebied diep binnengetrokken.

    Een Israëlische legerwoordvoerder heeft beklemtoond dat zijn land wapens in het zuiden van Syrië als een bedreiging beschouwt en dat Israël geen militaire dreiging vanuit Syrië duldt.

  30. Netanyahu aangekomen in Hongarije, niet aangehouden

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is in Hongarije aangekomen voor een vierdaags bezoek. Hongarije hoort Netanyahu als partij bij het Internationaal Strafhof (ICC) te arresteren, maar de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft gezegd dat dit niet gaat gebeuren.

    Het hof in Den Haag vaardigde in november een arrestatiebevel uit tegen onder anderen Netanyahu op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Gazastrook. Orbán nodigde Netanyahu een dag later uit voor een bezoek. Hongarije is op papier verplicht het arrestatiebevel uit te voeren, maar het ICC kan dit niet afdwingen.

    Netanyahu heeft Israël sinds het bevel één keer eerder verlaten. Hij ging in februari naar de Amerikaanse president Donald Trump in de Verenigde Staten. De VS en Israël erkennen het Statuut van Rome, de basis voor de oprichting van het ICC, niet. Diverse media melden dat Orbán de Hongaarse erkenning mogelijk wil intrekken.

    AFP
  31. 'Woensdag zeker 77 Palestijnen gedood in Gaza'

    Bij bombardementen heeft de Israëlische strijdmacht woensdag zeker 77 mensen gedood in Gaza, meldt nieuwszender Al Jazeera op gezag van hulpverleners. Egypte, Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar spreken van een escalatie door Israël.

    Bij een aanval op een kliniek van VN-hulporganisatie UNRWA in de noordelijke stad Jabalia kwamen minstens 22 mensen om, onder wie 9 kinderen, meldde de civiele bescherming in Gaza. Volgens Israël was daar behalve een ziekenhuis ook een commandopost van Hamas gevestigd.

    Oprukkende Israëlische troepen openen een nieuwe militaire corridor in Zuid-Gaza, maakte premier Benjamin Netanyahu woensdag bekend. Die snijdt waarschijnlijk de stad Rafah af van de rest van de strook en is volgens Netanyahu nodig om Hamas onder druk te zetten om de resterende gijzelaars vrij te laten. Israël 'schakelt een versnelling hoger' in Gaza, zei Netanyahu.

    De Palestijnse Autoriteit ziet in de nieuwe corridor bevestiging dat Israël de bezetting van de Gazastrook 'oneindig wil voortzetten'.

  32. Minister Katz: Israël breidt militaire operatie in Gaza fors uit

    Israël gaat zijn militaire operatie in Gaza fors uitbreiden. Dat zei minister van Defensie Israel Katz woensdag. Hij zei dat grote oppervlakten van het gebied zullen worden ingenomen en worden toegevoegd aan de veiligheidszones van Israël.

    Volgens hem wordt de bevolking van gebieden waar wordt gevochten op grote schaal geëvacueerd. Hij riep Gazanen op om Hamas te elimineren en de Israëlische gijzelaars terug te geven. Het is volgens hem de enige manier om een eind te maken aan de oorlog.

    Maandag werd al bekend dat het Israëlische leger de komende twee tot drie weken een kwart van de Gazastrook wil bezetten. De grondoperatie is bedoeld om Hamas maximaal onder druk te zetten om gijzelaars vrij te laten en is al langer bezig. Maandag werden in Rafah in het zuiden van Gaza evacuatiebevelen afgegeven.

    Hatem Khaled / REUTERS
  33. VS stuurt tweede vliegdekschip naar Midden-Oosten

    De Amerikaanse regering stuurt een tweede vliegdekschip naar het Midden-Oosten, maakte het Pentagon dinsdag bekend. De USS Carl Vinson zal zich voegen bij de USS Harry S. Truman, die al langer in het Midden-Oosten actief is.

    De versterkingen worden doorgevoerd in een periode dat de Amerikaanse aanvallen op de Houthi's in Jemen zijn toegenomen. Het doel van de Amerikanen is de scheepvaart in het gebied weer veilig te maken. De Houthi's hebben herhaaldelijk verklaard dat ze schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden zullen aanvallen, zolang Israël aanvallen op Palestijnen uitvoert.

    President Donald Trump verklaarde dat de Houthi's moeten ophouden met hun aanvallen: "Stop met aanvallen op Amerikaanse schepen en wij zullen ook ophouden met schieten op jullie. Anders zijn we nog maar net begonnen en moet de echte pijn nog komen, voor de Houthi's en voor hun sponsors in Iran."

    De Houthi's maakten dinsdag bekend dat door vermoedelijk Amerikaanse aanvallen drie mensen om het leven zijn gekomen en twee mensen gewond raakten in Hodeida, aan de Rode Zeekust in Jemen.

  34. Unicef: In afgelopen tien dagen zeker 322 kinderen gedood bij Israëlische aanvallen

    Bij Israëlische aanvallen zijn in de afgelopen tien dagen zeker 322 kinderen omgekomen in de Gazastrook. Dat zegt Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Daarnaast raakten meer dan 600 kinderen gewond.

    "De meerderheid van deze kinderen was ontheemd, zocht onderdak in tentjes of in beschadigde woningen", aldus de VN-organisatie. Bij de cijfers zijn ook de kinderen inbegrepen die werden gedood of verwond bij de Israëlische aanval op het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis op 23 maart.

    Op 18 maart verbrak Israël de wapenstilstand met hevige bombardementen en een nieuw grondoffensief. "Daarmee worden de kinderen opnieuw ondergedompeld in een cyclus van moordend geweld en ontbering", zegt Unicef-baas Catherine Russell in de verklaring. 

    Omar Al-Qattaa / AFP
  35. Israëlische leger zegt Hezbollah-leider te hebben gedood bij aanval op Beiroet

    Het Israëlische leger zegt dinsdag dat het een leider van de Libanese beweging Hezbollah heeft gedood bij luchtaanvallen op een wijk in het zuiden van Beiroet.

    In een gezamenlijk persbericht zeggen het leger en de veiligheidsdienst Shin Bet dat de aanval gericht was op een Hezbollah-lid dat "Hamas-strijders aanstuurde en hen hielp met de voorbereiding van een belangrijke terreuraanval tegen Israëlische burgers in de nabije toekomst". Het is nog niet duidelijk om wie het gaat.

    Bij de aanval kwamen volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid drie mensen om het leven. Zeven anderen raakten gewond. Getuigen melden schade aan een gebouw met drie verdiepingen in een van de zuidelijke wijken van Beiroet. Er zou vooraf door het Israëlische leger niet zijn gewaarschuwd voor de aanval.

    Het is de tweede aanval op de Libanese hoofdstad sinds de wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah van november. Vrijdag voerde Israël ook al luchtaanvallen op Beiroet uit.

  36. Israëlisch leger wil kwart Gazastrook bezetten

    Het Israëlische leger wil de komende twee tot drie weken een kwart van de Gazastrook bezetten. Een Israëlische functionaris heeft dat meegedeeld aan journalisten, meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Axios.

    De grondoperatie is bedoeld om Hamas maximaal onder druk te zetten om gijzelaars vrij te laten en is al langer bezig. Maandag werden in Rafah in het zuiden van Gaza evacuatiebevelen afgegeven.

    Hamas noemde het een schending van het internationaal humanitair recht. 'Deze nieuwe misdaad is erop gericht het lijden van ons weerloze volk te verergeren en de catastrofale humanitaire omstandigheden waarin zij verkeren te versterken.' Onlangs liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten dat de verhoogde militaire druk op Hamas effectief was.

  37. Meer dan 1000 doden in Gaza na hervatting Israëlische aanvallen

    Sinds Israël medio maart de grootschalige aanvallen op Gaza heeft hervat zijn in dat gebied 1001 doden gevallen, maakte het door Hamas geleide ministerie van Gezondheid bekend.

    De afgelopen 48 uur zouden er tachtig mensen zijn gedood. In totaal zijn er al meer dan 50.000 doden gevallen sinds het begin van de oorlog op 7 oktober 2023.

    In januari werd er een bestand gesloten tussen Israël en Hamas, bestaande uit drie fasen, waarvan de eerste begin deze maand afliep. De twee partijen werden het niet eens over het vervolg, waarna Israël de aanvallen hervatte.

    Abdel Kareem Hana / AP
  38. 14 lichamen geborgen na Israëlische aanval op ambulances Gaza

    De Palestijnse Rode Halve Maan zegt veertien lichamen te hebben geborgen na een Israëlische aanval op ambulances in de Gazastrook. Een week later wordt nog steeds gezocht naar meer lichamen, aldus de hulporganisatie op X.

    De doden zijn acht ambulancemedewerkers van de Palestijnse Rode Halve Maan, vijf medewerkers van de burgerbescherming en een lid van een VN-organisatie. Een negende ambulancemedewerker wordt nog vermist en vermoedelijk vastgehouden, aldus de Palestijnse Rode Halve Maan.

    De Israëlische krijgsmacht heeft toegegeven de ambulances te hebben beschoten, nadat die waren geïdentificeerd als 'verdachte voertuigen'. De aanval vond plaats op zondag 23 maart in de zuidelijke stad Rafah. De Palestijnse Rode Halve Maan heeft het geweld zwaar veroordeeld en kritiek geuit op Israëls 'opzettelijke belemmeringen' bij zoekacties naar de slachtoffers.

    Eyad Baba/AFP
  39. Netanyahu: intensievere militaire druk op Hamas is effectief

    De verhoogde militaire druk van Israël op Hamas in Gaza is volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu effectief geweest.

    Netanyahu verwierp beweringen dat Israël niet geïnteresseerd zou zijn in het bespreken van een deal die de vrijlating van gijzelaars in Gaza garandeert. "We zijn bereid. Hamas moet zijn wapens neerleggen," aldus de Israëlische premier. De leiders zijn volgens Netanyahu vrij om uit Gaza te vertrekken.

    Hamas-leider Khalil al-Hayya maakte zaterdag bekend dat de Palestijnse beweging heeft ingestemd met een voorstel van bemiddelaars Egypte en Qatar voor een staakt-het-vuren. De inhoud van het voorstel is niet bekend, maar Al-Hayya zei wel dat Hamas in elk geval zijn wapens niet inlevert. De Israëlische regering zou de onderhandelaars een tegenvoorstel hebben gedaan.

  40. Netanyahu bezoekt woensdag Hongarije ondanks arrestatiebevel ICC

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is woensdag in Hongarije voor een ontmoeting met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Dat heeft zijn kantoor gemeld. Het bezoek vindt plaats ondanks het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) tegen Netanyahu heeft uitgevaardigd.

    Eerder deze maand kondigde de stafchef van Orbán al aan dat Netanyahu voor Pasen Hongarije zou bezoeken. Dat land is lid van het ICC in Den Haag.

    De aanklager van het ICC onderzoekt Netanyahu en zijn voormalige defensieminister Yoav Gallant op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Gazastrook. Orbán noemde de arrestatiebevelen eerder 'verkeerd'. Hij garandeerde dat het ICC-bevel niet wordt uitgevoerd als Netanyahu het land bezoekt.

    Volgens zijn kantoor spreekt Netanyahu tijdens zijn bezoek ook met andere hoge Hongaarse functionarissen, voordat hij op 6 april terugkeert naar Israël.

    Atef Safadi / EPA
  41. Hamas stemt in met nieuw voorstel voor bestand, Israël afhoudend

    De Palestijnse organisatie Hamas heeft ingestemd met een voorstel voor een staakt-het-vuren. Dat heeft Hamas-leider Khalil al-Hayya bekendgemaakt. Het voorstel is voorbereid door Egypte en Qatar, twee landen die bemiddelen in het conflict tussen Israël en de Palestijnse gewapende beweging.

    Wat er in het voorstel staat, is niet bekend. Wel zei Al-Hayya dat Hamas in elk geval niet zijn wapens inlevert. Volgens Israëlische media zou Hamas vijf levende gijzelaars moeten vrijlaten in ruil voor een bestand van vijftig dagen. De Israëlische regering bevestigt het nieuwe voorstel te kennen en zou een tegenvoorstel aan de onderhandelaars hebben gegeven, meldt The Times of Israel. Het tegenvoorstel zou zijn afgestemd met de Verenigde Staten.

  42. Leger Israël begint grondoperaties in Rafah

    De Israëlische krijgsmacht heeft bekendgemaakt grondoperaties te zijn begonnen in Rafah. In een verklaring staat 'uitbreiding van veiligheidszone' in het zuiden van de Gazastrook als doel.

    Troepen zouden tijdens operaties 'terroristische infrastructuur' van Hamas hebben vernietigd. Israël voert ook nog steeds luchtaanvallen uit op doelen in de hele Gazastrook. Door de recente hervatting van het geweld in de Gazastrook zijn zeker 921 doden gevallen, aldus de lokale autoriteiten. Het dodental sinds het begin van de oorlog ligt op bijna 50.300.

    Israël voert sinds 18 maart weer massale luchtaanvallen en grondoperaties uit wegens een impasse met Hamas. De twee partijen sloten in januari een akkoord over een weg uit de oorlog, die op 7 oktober 2023 begon. De overeenkomst bestaat uit drie fasen. Hamas en Israël zijn het niet eens over hoe ze verder moeten na het aflopen van de eerste fase begin deze maand.

  43. Macron vindt Israëlische aanval op Beiroet onacceptabel

    De Franse president Emmanuel Macron heeft zich kritisch uitgelaten over een Israëlische aanval op de Libanese hoofdstad Beiroet. Die was "onacceptabel" en in strijd met de wapenstilstand van november.

    Frankrijk en de Verenigde Staten waren betrokken bij de totstandkoming van het bestand en houden toezicht op de naleving. Er was volgens Macron geen activiteit om de aanval te rechtvaardigen. Hij stelde dat het niet naleven van de wapenstilstand juist slecht is voor de veiligheid van Israël.

    Macron vertelde ook de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te zullen bellen. Hij sprak in Parijs na een overleg met de Libanese president Joseph Aoun over economische hervormingen en inspanningen om de situatie in Libanon te stabiliseren.

    Sarah Meyssonnier / EPA
  44. Libanese media melden eerste aanval op Beiroet sinds bestand

    Libanese media melden dat Israël voor het eerst Beiroet heeft aangevallen sinds het bestand van november. Het leger van Israël bevestigt de aanval en noemt een droneopslagplaats van Hezbollah als doelwit. De krijgsmacht had gewaarschuwd voor een aanval op de militante groepering in het zuiden van de hoofdstad.

    "Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben de wijk Hadath in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet bestookt," meldt het Libanese nationale persbureau, verwijzend naar een dichtbevolkt gebied met woongebouwen en scholen. Het zuiden van Beiroet geldt als een bolwerk van Hezbollah.

    Het Libanese ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat in Zuid-Libanon Israëlische beschietingen zijn geweest. Daarbij zouden zeker zes gewonden zijn gevallen, onder wie drie kinderen.

    Israël reageert op twee raketten die vanuit Libanon op Israël waren afgevuurd. Een raket werd neergehaald, de tweede kwam neer op Libanees grondgebied. Hezbollah ontkent betrokken te zijn geweest bij die raketaanval.

    De Libanese premier Nawaf Salam heeft het leger opgedragen de personen te identificeren en arresteren die verantwoordelijk zijn voor de raketaanval.

  45. Hamas meldt dood woordvoerder door Israëlische luchtaanval

    Hamas-woordvoerder Abdel-Latif al-Qanoua is gedood bij een Israëlische luchtaanval in Jabalia in het noorden van Gaza, meldde het aan Hamas gelieerde persbureau Shehab donderdag vroeg.

    Al-Qanoua werd gedood toen zijn tent in Jabalia werd gebombardeerd. Bij dezelfde aanval raakten meerdere mensen gewond, aldus medische bronnen.

    Eerder deze week doodde Israël in afzonderlijke aanvallen Ismail Barhoum en Salah al-Bardaweel, beiden lid van het twintig leden tellende politieke bureau van Hamas. Volgens Hamas zijn sinds het begin van de oorlog in oktober 2023 elf van de twintig leden gedood.

    EPA
  46. Houthi's melden nieuwe Amerikaanse luchtaanvallen bij Sanaa

    De Houthi's melden woensdagavond meerdere Amerikaanse luchtaanvallen op de hoofdstad Sanaa en omliggende gebieden. Woensdagochtend maakten de Houthi's nog melding van zeventien Amerikaanse bombardementen op de noordwestelijke regio's Saada en Amra.

    Volgens aan de Houthi's gelieerde media is de Al-Dailami Air Base, een luchtmachtbasis ten noordan van Sanaa, getroffen door twee Amerikaanse luchtaanvallen. Acht luchtaanvallen hadden Jarban op het platteland rond Sanaa als doelwit. Volgens het Jemenitische nieuwsagentschap SABA waren vijf luchtaanvallen gericht op Al-Khadam en Jumaima Rajam ten noorden van Sanaa. Over slachtoffers of schade is nog niets bekend. 

  47. Honderden Palestijnen demonstreren tegen Hamas en de oorlog met Israël

    Een grote groep Palestijnen demonstreren dinsdag en woensdag in Beit Lahiya in het noorden van Gaza tegen Hamas en de oorlog met Israël ‘Weg met Hamas!’ klonk het in een zeldzaam groot protest.

    Lees hier meer over het grootste protest sinds het begin van de oorlog

  48. Rode Kruis: hulp in Gaza steeds moeilijker door aanvallen Israël

    Het wordt steeds moeilijker om hulp te verlenen aan de inwoners van de Gazastrook door de constante Israëlische aanvallen. Die waarschuwing geeft het Nederlandse Rode Kruis woensdag in een persbericht.

    Israël heeft deze maand de grootschalige aanvallen op de Gazastrook hervat, nadat onderhandelingen met de Palestijnse beweging Hamas over een verlenging van een staakt-het-vuren waren vastgelopen.

    Het aanhoudende geweld zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor inwoners, hulpverleners van het Rode Kruis en medisch personeel in Gaza. De ziekenhuizen liggen overvol met mensen die dringend medische zorg nodig hebben.

    Rode Kruismedewerkers moeten geplande operaties telkens uitstellen omdat er voortdurend gewonden binnenkomen. En doordat Israël de chirurgieafdeling van het Nasserziekenhuis in Khan Younis heeft aangevallen, neemt de druk op andere ziekenhuizen toe, meldt de hulpverleningsorganisatie.

    Een gewonde vrouw komt aan bij het ziekenhuis in Beit Lahia in het noorden van de Gazastrook.BASHAR TALEB/AFP
  49. Honderden Gazanen protesteren tegen Hamas en voor vrede

    Honderden Palestijnen hebben dinsdagavond in het noorden van Gaza geprotesteerd tegen Hamas en voor een einde aan de oorlog, zeggen ooggetuigen tegen de persbureaus AFP en DPA. Dat soort protesten komt niet vaak voor in de Gazastrook. De BBC schrijft over het grootste anti-Hamas protest sinds het begin van de oorlog met Israel.

    Betogers in Beit Lahiya riepen onder meer 'weg met Hamas' en 'Hamas, terroristen', meldt AFP. Het ging vooral om mannen. Op de berichtendienst Telegram ging zeker één oproep rond om dinsdag de straat op te gaan. Wie achter de protesten zit, is niet bekend.

    Israël roept Gazanen regelmatig op om op te staan tegen het Hamasbestuur in de Gazastrook.

    AFP
  50. Aangevallen Palestijnse Oscarwinnaar weer vrij na arrestatie door Israëlisch leger

    De Palestijnse filmmaker Hamdan Ballal is weer vrij na zijn arrestatie maandag door het Israëlische leger (IDF) op de bezette Westelijke Jordaanoever. Zijn vrijlating is op sociale media bekendgemaakt door Yuval Abraham en Basel Adra, met wie Ballal de Oscarwinnende documentairefilm No Other Land maakte.

    Volgens Abraham en Adra is Ballal tijdens zijn detentie mishandeld. Adra deelde op Instagram een foto van Ballal, waarop hij in een stoel bij een medisch specialist zit. De filmmaker zou volgens zijn collega's 's nachts geboeid en geblinddoekt zijn geweest.

    De Israëlische politie heeft de arrestatie dinsdag bevestigd. De IDF heeft gezegd dat drie Palestijnen waren opgepakt voor het 'gooien van stenen' tijdens een 'gewelddadige confrontatie' tussen Israëliërs en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. 

    Twitter bericht wordt geladen...

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Getty Images
Help ons door uw ervaring te delen: