Een van de oorzaken die door denkers wordt aangewezen voor de ecologische crisis is dat de mens onthecht is geraakt van z’n omgeving. In een tijd van kantoorbanen, forenzen en mailverkeer lijkt de natuurlijke omgeving van de mens er soms nauwelijks nog toe te doen. En dat kan gemakkelijk afstompen.
Dit is invoelbaar bij bijvoorbeeld schrijver John Steinbeck. Hij beschrijft een boer honderd jaar geleden. Het is een man die ‘op de aarde knielt om zijn brood te eten’. Een man ‘die meer is dan zijn elementen’, en iemand die zijn land kent als iets ‘dat meer is dan zijn samenstellende delen’.
Nu zit boer worden er even niet in, in Nederland. Maar er zijn andere manieren om onze omgeving als meer dan samenstellende delen te ervaren. Eén ervan is pelgrim worden.
Evenals Steinbecks boer is de pelgrim een tegenbeeld voor de moderne mens. De pelgrim is op weg, net als vele anderen. Bijvoorbeeld naar Lourdes of Santiago de Compostella. Maar in plaats van de snelste of kortste route, kiest de pelgrim voor een wijze van reizen die tijd en aandach..