Rapporteur: Signalen mensenhandel vaak slecht opgepakt
Opsporingsdiensten laten kansen liggen bij de aanpak van mensenhandel, constateert Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Conny Rijken, op basis van een eigen onderzoek. ,,De opvolging van signalen van mensenhandel schiet in sommige gevallen ernstig tekort.”
Bij de politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Koninklijke Marechaussee (KMar) komen veel van dit soort signalen binnen, stelt Rijken. Zoals dat iemand geen eigen huisvesting heeft, eerder seksuele uitbuiting of geweld heeft meegemaakt of lange werkdagen maakt. Vermoedelijke daders lijken misbruik te maken van kwetsbaarheden, zoals psychische problemen, schulden of minderjarigheid van slachtoffers.
Maar per organisatie wisselt het hoe met zulke aanwijzingen wordt omgegaan, ziet Rijken. Hoewel opsporingsdiensten verplicht zijn elk signaal van mensenhandel op te volgen, verschilt dat sterk per organisatie. Dat heeft te maken met de "werkwijze en taakopvatting". Zo doet de KMar nauwelijks zelf opsporingsonderzoek, maar stuurt signalen door naar de politie. De opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie controleert informatie in systemen, maar is terughoudender met 'opsporingshandelingen' in een vroeg stadium, luidt een conclusie.
Vier keer opsporingsonderzoek
Uit de studie blijkt dat de Arbeidsinspectie "slechts" in 30 procent van de gevallen spreekt met een slachtoffer. Een steekproef toont dat van 209 meldingen van misstanden bij de Arbeidsinspectie er slechts vier leidden tot een opsporingsonderzoek. Dit moet "structureel verbeteren", aldus Rijken.
Ook de KMar en de politie moeten de nodige stappen zetten, vindt de rapporteur, die de politie aanbeveelt ‘om het herkennen en onderzoeken van mensenhandel als vast onderdeel op te nemen in de basisopleiding’.
Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) hoopt dat de Tweede Kamer snel een wet behandelt om mensenhandel tegen te gaan. De NSC-minister stelt dat de Arbeidsinspectie ‘de afgelopen jaren enorm heeft geïnvesteerd in het aanpakken van uitbuiting’. Van Hijum vestigt daarnaast hoop op de zogeheten Wet modernisering en uitbreiding strafbaarstelling mensenhandel. ,,Die wet maakt het mogelijk om mensenhandel en uitbuiting makkelijker strafrechtelijk te vervolgen”, aldus de minister.
Op dit moment ligt de wet in de Tweede Kamer. Volgens een ingewijde zal het nog enige tijd duren voordat de Kamer erover in debat gaat.
De Koninklijke Marechaussee vindt het belangrijk dat duidelijk is wie welke rol speelt in de signalering van mensenhandel, zegt een woordvoerder in een reactie. Ook de Arbeidsinspectie zegt ‘graag iets te doen’ met het onderzoek. ,,Het rapport benoemt de zaken die goed gaan en onderkent waar verbeteringen mogelijk en al zijn doorgevoerd”, reageert de Arbeidsinspectie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Darmkanker komt steeds vaker op jonge leeftijd voor: deze voeding helpt je darmen beschermen
-
Kledingwinkelketen Gerry Weber failliet, alle 38 winkels blijven open
Vrouwenkledingketen Gerry Weber is failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam, heeft het bedrijf in een persverklaring naar buiten gebracht. Volgens de curatoren is er wel kans op een doorstart van de keten, waarbij in Nederland 175 mensen werken. Ondanks het faillissement blijven alle 38 winkels open terwijl naar een oplossing wordt gezocht. -
‘Studentenhuizen’ voor ouderen kunnen oplossing zijn voor de zorg én de woningmarkt
Nieuwe ‘studentenhuizen’ voor ouderen moeten helpen de eenzaamheid te bestrijden én meer woningen vrij te spelen. Verzekeraars, ontwikkelaars, fondsen en overheden maken vrijdag afspraken voor tientallen nieuwe ‘thuishuizen’ door heel het land. -
PREMIUMColumn
Zelfs als de hele NPO wordt afgeschaft, weet ik zeker dat Teletekst blijft leven
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
‘Geen fooi’ moet altijd keuze zijn, maar deze optie op pinapparaat maakt dat wel erg lastig
Ondanks de gestegen horecaprijzen geven we nog altijd fooi als blijk van waardering. Steeds vaker ook digitaal. Hoe ga je hier als klant mee om en mag een restaurant je de fooioptie wel opdringen? Twee experts leggen het uit.
-
Handvat van koelbox snijdt mogelijk vingertopjes af, waarschuwt NVWA
-
-
-
In eerste maanden 2025 al meer besmettingen met mazelen dan in heel 2024
Al meer kinderen en volwassenen hebben in de eerste maanden van dit jaar mazelen opgelopen dan in heel 2024. Dat meldt het RIVM woensdag. -
9
Uitstel vuurwerkverbod grote domper voor agenten: ‘Voorkomen dat het nog één keer los gaat’
Agenten reageren teleurgesteld nu het kabinet zegt nog zeker anderhalf jaar nodig te hebben voordat een vuurwerkverbod in kan gaan. Vakbonden noemen het ‘een domper’ en doen een vurig pleidooi om toch vooral dit jaar te starten. ,,Daar moet je echt direct mee beginnen om te voorkomen dat het nog één keer los gaat.”
-
PREMIUMSchoonmaaktip
Met dit trucje verwijder je haren en zeepresten gemakkelijk uit het doucheputje
-
A9 weer open na beschadiging bij Schipholbrug
De A9 vanaf knooppunt Holendrecht tot aan knooppunt Badhoevedorp is weer open voor verkeer. De weg ging dicht doordat afgelopen weekend schade ontstond tijdens werkzaamheden bij de Schipholbrug.Badhoevedorp, Amstelveen -
-
Getuigen schieten te hulp bij brandende auto op de Dam: 'Hij schreeuwde niet, liep gewoon rond'
Amsterdam