Trump kondigt importheffingen aan. Aandelen kelderen
Importheffingen gaan de Amerikaanse economie redden, aldus Donald Trump. In een bombastische aankondiging hoorde de wereld woensdag wat de schade zal zijn: China en de EU worden zwaar belast, Mexico en Canada voorlopig overgeslagen.
correspondent Verenigde Staten
In de tuin van het Witte Huis vallen de neonkleurige veiligheidshelmpjes en -hesjes op van de arbeiders uit autofabrieken, staalfabrieken en andere industrieën. Tegen de achtergrond van deze groep arbeiders en een paar gigantische Amerikaanse vlaggen kondigt Trump zijn importheffingen aan, die banen en fabrieken terug moeten halen naar de VS. De heffingen, aldus Trump, zijn Amerika’s ‘verklaring van economische onafhankelijkheid’.
Die verklaring komt in de vorm van een decreet, dat hij na zijn speech tekent. Voor een juichend publiek zegt Trump ‘wederkerige’ importheffingen te introduceren, voor landen over de hele wereld. “Wat zij ons aandoen, doen we hen ook aan. Het is heel simpel”, zegt de president. De wederkerige tarieven zullen de helft bedragen van wat landen nu aan de VS rekenen.
Om zijn woorden kracht bij te zetten houdt hij een gigantisch scorebord vast. Daarop staat een lijst van landen en hun heffingen aan de VS, daarnaast het percentage dat zij vanaf middernacht opgelegd krijgen. Bovenaan de lijst prijkt China, vervolgens de Europese Unie. Volgens Trump komen de Europese handelsbarrières uit op zo’n 39 procent, waardoor de VS de lidstaten een importheffing van 20 procent zullen berekenen.
Amerikanen in kleine steden en dorpen
Met het invoeren van de importheffing komt Trump een belangrijke verkiezingsbelofte na. Die belofte sprak Amerikanen aan in kleine steden en dorpen die lang afhankelijk waren van de industrie, maar waar fabrieken in de loop van de twintigste eeuw zijn verdwenen.
Recentelijk voerde de regering al heffingen in van 25 procent op het importeren van auto’s, staal en aluminium. Ook heeft Trump plannen voor heffingen op medicatie, timmerhout, koper en computerchips.
Hoewel de heffingen internationaal beschouwd worden als een aanvallende zet in Trumps handelsoorlog, omschrijft de president Amerika in zijn speech juist als slachtoffer. Hij zegt een einde te willen maken aan het ‘kaalplukken, plunderen en misbruiken’ van het land ‘door vriend en vijand’.
Toch zullen ook zo’n zestig landen die de VS geen importheffingen opleggen een heffing van tien procent aan hun broek krijgen.
Internationale druk
De importheffingen vormen voor Trump een instrument waarmee hij internationaal druk kan uitoefenen. Landen die aan zijn wensen tegemoetkomen, kunnen een verlaging van heffingen krijgen, terwijl hij landen die zijn importheffingen vergelden wil straffen met nóg hogere tarieven.
De Europese Unie reageerde eerder op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium door eigen heffingen op Amerikaanse producten als spijkerbroeken, bourbon en Harley-Davidson-motoren in te voeren.
Door middel van importheffingen wil Trump ook industrie terug naar Amerika halen. “Als je klaagt, bouw dan gewoon je product in Amerika”, zegt hij in zijn speech. “Dan hebben we geen heffing voor je.” Voor de arbeiders in het publiek somt hij bedrijven op die beloofd hebben te investeren in hun productie in de VS. Dat zijn voornamelijk techbedrijven als Apple, Nvidia en Meta en autofabrikanten als General Motors en Hyundai.
Ook met zijn inmiddels ingesleten opmerkingen over de Amerikaanse economie spreekt hij de arbeiders aan. Trump heeft het over de inflatie die hij van ‘slaperige Joe’ – de voormalige president Biden – geërfd zou hebben en de ‘moordenaars’ die het land binnenkomen en hun banen inpikken.
“De Amerikaanse arbeider heeft veel moeten lijden”, zegt hij. Maar daar moet met de importheffingen een einde aan komen.
“Dank u!”, roept een arbeider in het publiek.
“Dit is onze bevrijdingsdag”, zegt Trump. “Ooit zul je terugkijken op deze dag en beseffen dat dit een belangrijke dag was in de Amerikaanse geschiedenis.”
Kelderende aandelen
Maar terwijl Trump zijn heffingen aankondigt, kelderden aandelen in de Amerikaanse markt. Financiële instellingen als Goldman Sachs waarschuwen dat het land het komende jaar een kans van 20 tot 35 procent heeft op een recessie als gevolg van de importheffingen. Bedrijven die afhankelijk zijn van materialen uit het buitenland, komen met hogere kosten te zitten. Consumenten zullen door de hogere prijzen hun hand op de knip houden.
Veel Amerikanen maken zich ondertussen zorgen over die mogelijke prijsstijgingen. Buiten de grote steden zijn armere Amerikanen vaak afhankelijk van goedkope Chinese importproducten.
Terwijl een klein orkest het einde van de bijeenkomst inzet, klinkt een enkele stem van een journalist vanuit het publiek: “Meneer de president, wat zegt u tegen Amerikaanse gezinnen die bezorgd zijn dat ze meer zullen betalen?”
Trump vertrekt zonder te reageren.
Lees ook:
Champagnehuizen vrezen importheffingen van Trump op ‘Bevrijdingsdag’.
Nu importheffingen van 200 procent zijn aangekondigd op de luxe bubbels, houden producenten hun hart vast.
Lees ook
Geselecteerd door de redactie