Direct naar artikelinhoud

Buurtbewoner Quintus wil zijn auto opladen in de Vijzelgrachtgarage, maar al anderhalf jaar lukt dat niet

Jakob van Vliet

Elektrische auto’s opladen in de volautomatische parkeergarage op de Vijzelgracht is niet mogelijk: er zijn wel laadpunten, maar het invoeren van het betaalsysteem is zo ingewikkeld dat er al anderhalf jaar geen gebruik van kan worden gemaakt.

is verslaggever verkeer en wonen van Het Parool

Het was de crème de la crème van het robotparkeren, werd gezegd toen de garage op de Vijzelgracht in augustus 2023 werd geopend. Automobilisten laten hun auto achter in een van de drie huisjes ter hoogte van de Tweede Weteringdwarsstraat, en de robot doet de rest. Als de auto weer wordt opgehaald, wordt de omgekeerde weg afgelegd.

Omdat Amsterdam elektrisch rijden wil stimuleren, werden er laadpunten geïnstalleerd, zodat stekkerauto’s gedurende de nacht ondergronds konden worden opgeladen. Zeventig in totaal, een forse hoeveelheid afgezet tegen de totale capaciteit van 270 parkeerplaatsen.

Geen betaalsysteem

Ze zijn er dus, de laadpunten, maar gebruikt kunnen ze niet worden. Niet omdat ze niet functioneren, maar omdat het betaalsysteem niet te integreren bleek. In het geval van robotparkeren blijven de laadpunten daardoor al meer dan anderhalf jaar buiten gebruik.

De zaak is aan het licht gekomen door de vasthoudendheid van buurtbewoner Quintus Abeln, die zich groen en geel ergert aan het feit dat hij zijn elektrische auto niet kan opladen in de garage. “Er is van tevoren slecht over nagedacht, zo ingewikkeld is het toch ook weer niet, zou je denken.”

Frustrerend

Abeln noemt het ‘frustrerend’ dat er bij de bouw van de garage niet is voorzien in een automatisch betaalsysteem. “Ik vind dat een onbegrijpelijke fout. De parkeergarage is circa zes jaar geleden gebouwd en toen was elektrisch rijden echt allang bekend. Om die reden is er bij de bouw rekening gehouden met elektrisch laden en zijn daarvoor voorzieningen getroffen. Alleen betalen is dus een probleem: er is kennelijk geen provider.”

Het punt is dat de laadkosten niet direct kunnen worden toegerekend aan de gebruikers. ‘Op het moment van realisatie was er geen automatisch betaalsysteem voorzien, en dit moet nu nog worden ontwikkeld met inachtneming van de inkoop- en privacyregels,’ schreef een gemeenteambtenaar aan Abeln.

Het lukt niet

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er van tevoren wel is nagedacht over het betaalsysteem, maar dat dat vervolgens in de praktijk niet bleek te werken. “Het is heel anders dan bij laadpalen die zich op straat bevinden. Daar hebben gebruikers een laadpas, maar die is hier niet te gebruiken omdat de auto’s ondergronds staan.”

Is het geen optie dat de gemeente de kosten betaalt en een rekening doorstuurt naar de gebruikers van de garage? Volgens de woordvoerder is het niet praktisch als Amsterdam het geld voorschiet. “We kijken naar de zaak, maar dat kost tijd.”

Ondergronds probleem

Het is niet de eerste keer dat de garage aan de Vijzelgracht onder vuur ligt. Eerder klaagden gebruikers over lange wachttijden, vastgelopen systemen en een helpdesk die vanuit München opereert. Bewoners meldden dat ze soms een uur moesten wachten op hun auto, of afspraken misten door technische problemen.

Volgens Abeln duurt het allemaal veel te lang. “De stand van zaken is dat er in de buurt rond de garage op de Vijzelgracht te weinig elektrische laadplekken zijn voor het aantal elektrische auto’s. Dat tekort wordt snel groter doordat er een sterk groeiend aantal kleine elektrische voertuigen is dat eveneens gebruik maakt van de laadplekken.”

Het is Abeln allemaal te vrijblijvend. “Ik heb niet de indruk dat er met man en macht aan dit probleem wordt gewerkt. Dat was voor mij de reden om contact op te nemen met de krant: dit alles speelt zich ondergronds af en het is dus een verborgen probleem. Ik wil deze kwestie bovengronds brengen.”

Over de auteur: Marc Kruyswijk schrijft al meer dan tien jaar als verslaggever voor Het Parool over wonen in Amsterdam en verkeer & vervoer in de stad.

Luister ook naar de Parool Podcast, dé podcast over Amsterdam waarin Raounak Khaddari en Tim Wagemakers je iedere week bijpraten over alles wat er in de stad gebeurt.

Help ons door uw ervaring te delen: