Live VS: Regering-Trump moet uitgezette man terughalen uit El Salvador
Liveblog
Regering-Trump moet uitgezette man terughalen uit El Salvador
Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Donald Trumps regering een naar El Salvador uitgezette man moet terughalen. De man woonde legaal in de Verenigde Staten en had een werkvergunning, maar werd vorige maand toch uitgezet naar zijn geboorteland.
De regering had erkend dat de uitzetting van Kilmar Abrego Garcia een vergissing was, maar weigerde hem terug te halen. Daar zou geen wettelijke bevoegdheid voor zijn, luidde de uitleg. Abrego Garcia werd halverwege maart met andere vermeende bendeleden naar El Salvador gestuurd, ondanks een gerechtelijk bevel uit oktober 2019 dat hem bescherming biedt tegen uitzetting.
Abrego Garcia woont samen met zijn vrouw en 5-jarige zoon in de staat Maryland. Hij werd op 12 maart in zijn auto opgepakt door de immigratiedienst, toen zijn kind achterin zat. De dienst vroeg hem naar zijn banden met de bende MS-13. Abrego Garcia ontkende dat die bestonden. (ANP)
De vrouw van Abrego Garcia bij een persconferentie in Maryland. AP AEX-index zakt bijna 3 procent na vergeldingsactie China
De AEX-index op het Damrak zakte vrijdag opnieuw diep in het rood. De Amsterdamse hoofdindex verloor bijna 3 procent, nadat China extra invoerheffingen van 34 procent had aangekondigd op goederen die het land importeert uit de Verenigde Staten. Met deze tarieven, die vanaf 10 april ingaan, reageert het land op de laatste heffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. De wereldwijde handelsoorlog lijkt daarmee te zijn begonnen. (ANP)
China vergeldt tarieven Trump met extra forse heffingen voor VS
China heeft extra invoerheffingen van 34 procent aangekondigd op goederen die het uit de Verenigde Staten importeert. Met deze tarieven, die vanaf 10 april ingaan, reageert het land op de laatste heffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd. Daarmee escaleert de handelsoorlog verder.
Chinese autoriteiten kondigden ook een onderzoek aan naar medische CT-scanners uit de VS en India. Verder zet China de invoer van pluimveeproducten van twee Amerikaanse bedrijven stop.
Trump legde deze week eveneens een extra importheffing van 34 procent op Chinese invoer. Gecombineerd met eerdere heffingen steeg de importbelasting voor producten uit China in de VS daardoor naar 54 procent.
De Chinese overheid verklaarde kort na Trumps aankondigingen al "tegenmaatregelen te nemen om zijn eigen rechten en belangen te beschermen". "Een handelsoorlog kent geen winnaar, en voor protectionisme bestaat geen uitweg", voegde het Chinese ministerie van Handel daar toen ook aan toe.
De relatie tussen Washington en Beijing lijkt verslechterd sinds Trump in januari terugkeerde in het Witte Huis. Kenners vinden het opvallend dat de Amerikaanse president meer dan twee maanden na zijn inauguratie nog niet heeft gesproken met zijn Chinese ambtgenoot. (ANP)
Omstreden tv-presentator Dr. Oz benoemd tot topman grote zorgprogramma's VS
Tv-persoonlijkheid Mehmet Oz is door de Amerikaanse Senaat bevestigd om leiding te geven aan Medicare en Medicaid, de nationale zorgprogramma's voor ouderen, gehandicapten en mensen met een laag inkomen, aldus The Washington Post. Samen bieden de zorgprogramma's ziektekostenverzekeringen aan meer dan 140 miljoen Amerikanen.
Oz wordt in zijn nieuwe ambtelijke functie verantwoordelijk voor het toezicht op meer dan een biljoen dollar aan jaarlijkse uitgaven. De televisiepresentator ontweek vragen van de Senaat over mogelijke bezuinigingen op Medicaid, het ziektekostenverzekeringsprogramma voor de armen. Toch lijkt het onvermijdelijk dat Republikeinen het mes zullen zetten in het programma om hun begrotingsdoelen te bereiken.
De Turks-Amerikaanse Oz is bekend van het praatprogramma The Dr. Oz Show (2009-2022) en stelde zich in 2022 verkiesbaar voor de Senaat in Pennsylvania. Ondanks de steun van Donald Trump wist hij geen zetel te bemachtigen.
Arts Oz is omstreden door zijn vele uitspraken die door andere medische professionals worden betwijfeld. Zo beweerde hij dat het malariamiddel hydroxychloroquine Covid-19 zou genezen en deed hij beweringen over afslankmiddelen die niet door wetenschappelijk bewijs worden gestaafd.
Ook zei hij in 2020 dat het eerder heropenen van scholen de "extra doden" door Covid-19 "waard zou zijn" - hij voelde zich gedwongen zich later voor die uitspraken te verontschuldigen en beweerde dat hij zich had "versproken". (ANP/Redactie)
Dr. Mehmet Oz.REUTERS JD Vance: uitsluiten Le Pen is geen democratie
De Amerikaanse vicepresident JD Vance heeft donderdag gezegd dat de Franse politica Marine Le Pen is veroordeeld voor een "zeer klein" vergrijp en dat het uitsluiten van haar kandidatuur voor een ambt "geen democratie" is.
"Ze proberen haar in de gevangenis te gooien en haar van het stembiljet te halen", zei Vance in een interview met de Amerikaanse televisiezender Newsmax. "Kijk, dat is geen democratie." Hij zei dat Le Pen "in sommige peilingen aan kop lag" voor de Franse presidentsverkiezingen van 2027 en is veroordeeld voor een "ongelooflijk kleine aanklacht" die volgens Vance niet Le Pen zelf betrof, maar haar personeel.
Le Pen werd maandag veroordeeld voor gesjoemel met EU-geld en mag vijf jaar lang niet meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen. Trump noemde die verkiezingsuitsluiting eerder deze week een "heel belangrijke zaak". Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de uitsluiting van Le Pen maandag al "zorgwekkend". (ANP)
Beurzen New York hebben slechtste dag in jaren na heffingen Trump
De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met grote verliezen gesloten. Beleggers schrokken van de importheffingen die president Donald Trump woensdag aankondigde voor vrijwel alle handelspartners van de Verenigde Staten. Het ging om veel hogere tarieven dan verwacht, wat de internationale handel overhoop dreigt te gooien.
De S&P 500 sloot 4,8 procent lager op 5396,52 punten, waarmee de brede graadmeter de slechtste dag kende sinds juni 2020. Daarmee ging ongeveer 2 biljoen dollar aan beurswaarde verloren, oftewel zo'n 1800 miljard euro.
De Dow-Jonesindex verloor 4 procent tot 40.545,93 punten. Techbeurs Nasdaq ging 6 procent onderuit tot 16.550,61 punten.
Volgens analisten vergroten Trumps heffingen het risico op een wereldwijde recessie. Naast de obstakels voor de sterk geglobaliseerde economie, zorgt ook de onzekerheid over toekomstige handelsmaatregelen voor nervositeit bij beleggers. Zo hebben de Europese Unie en China gezegd de handelstarieven te vergelden. (ANP)
Media: Trump ontslaat topmedewerkers na bezoek rechtse influencer
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een aantal hooggeplaatste medewerkers van de Nationale Veiligheidsraad ontslagen na wat Amerikaanse media omschrijven als een opmerkelijk bezoek van de omstreden rechtse influencer Laura Loomer. Zij zou woensdag in de Oval Office onder anderen aan de president namen hebben gegeven van stafleden die volgens haar niet loyaal zijn aan Trump.
Tijdens de ontmoeting van een halfuur maakte ze meerdere medewerkers van de Nationale Veiligheidsraad zwart, schrijven de media op basis van ingewijden. De Nationale Veiligheidsadviseur Mike Waltz voegde zich volgens de bronnen later bij het gesprek en nam het nog op voor zijn personeelsleden. Maar het zou toen al duidelijk zijn geweest dat hij de ontslagen niet meer kon voorkomen. Een dag later werden de ontslagen meegedeeld. Volgens The New York Times ging het om zes mensen.
Loomer heeft veel volgers op sociale media. Ze trok op met Trump tijdens de afgelopen verkiezingscampagne, maar die nam op een gegeven moment afstand van haar na kritiek op haar radicale uitspraken.
Zo heeft ze eerder een complottheorie verspreid over de aanslagen van 11 september 2001 en schreef ze vorig jaar dat het Witte Huis "naar curry ruikt" als Trumps tegenstander Kamala Harris de verkiezingen zou winnen. Harris is deels van Indiase komaf.
Loomer bevestigde op X dat ze een ontmoeting had in het Witte Huis. "Het was een eer om president Trump te ontmoeten en hem mijn onderzoeksresultaten te presenteren", schrijft ze. De influencer laat weten niet in details te treden over wat er is besproken. (ANP)
Pentagon opent onderzoek naar Signal-gebruik Hegseth
Het Pentagon opent een onderzoek naar het gebruik van berichtenapp Signal door de Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth, meldt het donderdag.
Volgens de verklaring van de inspecteur-generaal van het Pentagon is het doel van de evaluatie "om vast te stellen in hoeverre de minister en ander personeel zich hebben gehouden aan het beleid en procedures voor het gebruik van commerciële berichtendiensten voor officiële zaken".
Eind maart kwam naar buiten dat Hegseth in een Signal-groep details deelde over een Amerikaans aanvalsplan op de Houthi's in Jemen. De hoofdredacteur van het blad The Atlantic Jeffrey Goldberg was per ongeluk toegevoegd aan die groep.
Goldberg bracht later details naar buiten van wat er in die groepschat is geschreven. Hegseth heeft herhaaldelijk gezegd dat er geen geheime informatie is gedeeld, maar daar wordt door critici anders over gedacht. Het leidde in de VS tot politieke onrust.
Het onderzoek van de inspecteur-generaal komt er na een verzoek daartoe van zowel de Democratische als de Republikeinse leider van de Senaatscommissie voor Defensie.(ANP)
Spanje presenteert miljardenpakket voor hulp na heffingen VS
De Spaanse regering wil bedrijven die getroffen worden door Amerikaanse importheffingen te hulp schieten met een pakket van 14,1 miljard euro aan leningen en financiële hulp. De steun moet voorkomen dat bedrijven moeten sluiten als gevolg van de importheffingen van 20 procent op Europese producten.
Spanje is onder andere 's werelds grootste exporteur van olijfolie. Het land verkoopt ook veel auto-onderdelen, staal en chemische producten aan de Verenigde Staten. De Spaanse premier Pedro Sánchez noemde de door president Donald Trump aangekondigde heffingen "verschrikkelijk nieuws voor de wereld" en "onintelligent".
Het miljardenpakket bestaat onder andere uit gunstige leningen en kredietgaranties. Sánchez wil 5 miljard euro uit een herstelfonds van de Europese Unie gebruiken voor de hulp. Het Spaanse parlement moet nog instemmen met de voorstellen van de regering.
Canada komt met heffing van 25 procent op auto's uit VS
Canada slaat terug met importheffingen van 25 procent op personenauto's uit de Verenigde Staten, kondigde premier Mark Carney aan. Dat is hetzelfde tarief als de Amerikaanse president Donald Trump invoerde voor Canadese auto's.
De heffingen die Carney aankondigde zijn hetzelfde opgezet als die van de VS. Zo gelden de importbelastingen alleen voor auto's die niet voldoen aan de afspraken van het vrijhandelsverdrag tussen Canada, Mexico en de Verenigde Staten. Ook worden alleen de niet-Canadese onderdelen van auto's belast.
Canada kreeg woensdag niet te maken met nieuwe 'wederkerige' importheffingen die Trump vrijwel alle handelspartners van de VS oplegde. Maar de eerder aangekondigde heffingen op auto's van buiten de VS traden donderdag ook in werking. Canada reageert daar nu op.
Voor Noord-Amerikaanse autofabrikanten levert het handelsconflict problemen op. De Amerikaanse en Canadese auto-industrieën zijn sterk met elkaar verweven. (ANP/BLOOMBERG)
ASML-topman: wereldwijde spanningen slecht voor innovatie
ASML, de enige maker van de meest geavanceerde chipmachines die worden gebruikt in de halfgeleiderproductie, krijgt het moeilijker door de oplopende wereldwijde handelsspanningen. Volgens topman Christophe Fouquet zijn de geopolitieke spanningen schadelijk voor innovatie in de sector.
"Onze industrie is in wezen gebaseerd op de kracht van samenwerking en gezamenlijke innovatie", heeft hij gezegd in een eerder opgenomen boodschap waarover persbureau Bloomberg donderdag berichtte. Exportbeperkingen en toenemende geopolitieke spanningen vormen een uitdaging voor die samenwerking, verklaarde Fouquet.
Een woordvoerster van ASML benadrukte dat het om een video gaat "die twee weken geleden is opgenomen en zeker geen reactie is op de importheffingen die de VS gisteren aankondigden". Zij ging niet in op de mogelijke invloed van deze heffingen op het bedrijf.
Het Europese bedrijfsleven probeert de gevolgen van de Amerikaanse invoerheffingen voor ondernemingen en toeleveringsketens in kaart te brengen. ASML neemt hierbij een unieke positie in. Zonder de machines van ASML kunnen halfgeleiderbedrijven de chips voor hoogwaardige smartphones en computers niet produceren. (ANP/BLOOMBERG)
VS ‘herbevestigen’ sterke band met Denemarken na Groenland-ruzie
De Verenigde Staten hebben Denemarken nog eens verzekerd van de "sterke band" tussen de twee landen, zegt de Amerikaanse buitenlandminister Marco Rubio. Denemarken voelt zich geïntimideerd en bedreigd door de grote bondgenoot, die openlijk dreigt met een gewapende overname van Groenland.
Rubio ontmoette zijn Deense collega Lars Løkke Rasmussen donderdag op het NAVO-hoofdkwartier, waar ze met de andere buitenlandministers van de NAVO-landen vergaderden. Denemarken opereerde de afgelopen weken behoedzaam, om de Amerikaanse president Donald Trump niet nog verder tegen zich in te nemen. Maar Rasmussen veroordeelde vorige week wel de toon die Trump, zijn vicepresident JD Vance en andere Amerikanen aansloegen.
In het gesprek van de twee ministers heeft Rubio de relatie tussen de twee bondgenoten naar eigen zeggen "herbevestigd", aldus zijn woordvoerder. Vance betichtte het land vorige week nog van het verwaarlozen van Groenlands verdediging. Hij noemde Denemarken een slechte bondgenoot, al geven de Denen meer uit aan hun verdediging en dragen ze vaker bij aan militaire missies dan de meeste andere NAVO-lidstaten.
Rubio noemt Groenland niet met zoveel woorden, maar zegt wel dat hij en Rasmussen de dreiging van Rusland en China hebben besproken. Hun interesse in het poolgebied voert Trump aan als reden om Groenland te willen inlijven.
Rubio is voor het eerst bij een NAVO-overleg. Bondgenoten hoopten dat hij een geruststellender boodschap zou brengen dan Vance en defensieminister Hegseth bij hun eerste Europa-reis. Zij zaaiden twijfel over de Amerikaanse trouw aan de NAVO. Rubio verzekerde bij aankomst de NAVO alleen maar sterker te willen maken. (ANP)
Macron roept bedrijven op investeringen in VS op te schorten
De Franse president Emmanuel Macron roept Franse bedrijven op hun investeringen in de Verenigde Staten op te schorten naar aanleiding van de nieuwe Amerikaanse importheffingen. Dat heeft hij gezegd op een bijeenkomst met industriebedrijven die worden geraakt door de tarieven die president Donald Trump woensdag heeft aangekondigd.
Het belangrijkste is dat "de investeringen die gepland staan of de afgelopen weken zijn aangekondigd, tijdelijk worden opgeschort totdat we de zaken met de Verenigde Staten hebben opgehelderd", zo verwoordde hij. Want "wat voor boodschap zou het geven als grote Europese spelers miljarden euro's in de Amerikaanse economie gaan investeren op het moment dat ze ons aan het 'pakken' zijn".
Volgens Macron is het besluit van Trump "bruut en ongegrond" en een schok voor de internationale handel. Hij opperde ook dat Europa "sector voor sector" moet reageren. Het Franse staatshoofd voegde eraan toe dat de reactie op de wederzijdse tarieven "grootschaliger" zou moeten zijn dan de eerdere vergelding op de Amerikaanse staal- en aluminiumtarieven. (ANP/BLOOMBERG/AFP)
Democratische burgemeester New York verder als onafhankelijke kandidaat
De New Yorkse burgemeester Eric Adams (64) trekt zich terug uit de Democratische voorverkiezingen en gaat als onafhankelijke kandidaat voor een nieuwe termijn. In november kiest New York een nieuwe burgemeester.
Adams zei tegen de Amerikaanse nieuwssite Politico dat hij met een onafhankelijke campagne vooral de steun hoopt te krijgen van etnische minderheden die buiten Manhattan wonen. Die groep hielp hem vier jaar geleden ook aan de overwinning. Eind mei hoopt Adams de benodigde 3750 handtekeningen te kunnen inleveren om zichzelf van een plek op de kieslijst te verzekeren.
De politicus kreeg tijdens zijn burgemeesterschap te maken met een corruptiezaak. Hij werd beschuldigd van het aannemen van steekpenningen en illegale campagnedonaties, maar heeft dat altijd ontkend. Woensdag werd bekend dat de rechter die zaak heeft beëindigd. Het ministerie van Justitie wilde niet dat Adams vervolgd werd, zodat hij president Donald Trump kon helpen met de aanpak van illegale migratie. Adams heeft de reputatie dat hij de Democraten vaker bekritiseert dan de Republikeinse president.
Het besluit van oud-politiechef Adams om mee te doen als onafhankelijke kandidaat kan volgens Politico tot een 'chaotisch spektakel' leiden bij de verkiezingen in november. New York kiest traditioneel een Democratische burgemeester. Bij de Democraten leidt oud-gouverneur Andrew Cuomo momenteel in de peilingen. Volgens peilingen wordt Adams gesteund door 20 procent van de New Yorkers. (ANP)
Leider Duitse partij AfD bekritiseert heffingen Trump
De leider van de Duitse radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) is kritisch over de nieuwe importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens partijleider Alice Weidel zijn heffingen "giftig voor de vrijhandel".
De kritiek is opmerkelijk omdat de AfD zich doorgaans positief heeft uitgelaten over het beleid van Trump. Ook kreeg de partij bij de recente parlementsverkiezingen steun van Trump-vertrouweling en Tesla-topman Elon Musk en de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance. Daarnaast was een AfD-kopstuk aanwezig bij de beëdiging van Trump tot president in Washington.
Maar Weidel is van mening dat Amerikaanse heffingen tegen handelspartners voorkomen moeten worden. Zo legt Trump een tarief van 20 procent op goederen uit de Europese Unie op. Ook zijn er nu heffingen van 25 procent op buitenlandse auto's. Dat kan bijvoorbeeld de Duitse auto-export naar de VS flink raken.
Israël stelt actieplan op tegen invoerheffingen van Trump
De Israëlische regering roept donderdag haar ambtenaren bijeen om een actieplan te maken voor de bescherming van het land tegen de invoerheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Als onderdeel van de nieuwe wereldwijde importheffingen, belasten de VS Israëlische exportproducten met een heffing van 17 procent.
Israël gaat nu de risico's analyseren en actieplannen formuleren, "zowel in relatie tot president Trump en zijn team als met betrekking tot de nodige stappen om de Israëlische industrie te versterken", zegt minister van Financiën Bezalel Smotrich.
Israël en de VS ondertekenden veertig jaar geleden een vrijhandelsovereenkomst. Inmiddels is ongeveer 98 procent van de goederen uit de VS belastingvrij. Volgens een Israëlische vereniging van producenten kunnen Trumps heffingen de economische stabiliteit van Israël schaden, buitenlandse investeringen ontmoedigen en de concurrentiekracht van Israëlische bedrijven op de Amerikaanse markt verzwakken. (ANP)
Brazilië voert wet in om te reageren op importheffing Trump
Het Braziliaanse Congres heeft een wet goedgekeurd waarmee het land kan reageren op Amerikaanse handelsbelemmeringen. De stap volgt op de importheffing van 10 procent die de Amerikaanse president Donald Trump woensdag aankondigde op goederen uit de grootste economie van Latijns-Amerika. De wet werd unaniem goedgekeurd, nadat de Braziliaanse Senaat dinsdag al instemde.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de nieuwe heffingen van Trump tegen Brazilië en andere landen te "betreuren". President Luiz Inácio Lula da Silva zei vorige week dat zijn land "niet stil kan zitten" als het gaat om de importheffingen. De Braziliaanse regering onderzoekt alle mogelijke acties om "wederkerigheid in de bilaterale handel te garanderen, inclusief een beroep op de Wereldhandelsorganisatie", verklaart het ministerie nu.
Brazilië is na Canada de grootste exporteur van staal naar de Verenigde Staten. Vorig jaar exporteerde het Zuid-Amerikaanse land 4 miljoen ton staal naar de VS. (ANP)
AEX zakt bijna 2 procent na escalatie handelsoorlog door Trump
De AEX-index op het Damrak ging donderdag bij de opening bijna 2 procent omlaag. De verdere escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten zorgde voor een bedompte stemming op de beursvloeren. De Amerikaanse president Donald Trump voerde zijn wereldwijde handelsstrijd verder op door hoge importheffingen op te leggen aan belangrijke handelspartners als de EU, China en Japan. Voor landen die geen specifiek importtarief kregen, geldt een basisheffing van 10 procent. (ANP)
Minister VS waarschuwt landen nieuwe heffingen niet te vergelden
Handelspartners van de Verenigde Staten voor wie de nieuwe Amerikaanse importheffingen gelden, moeten niet met tegenmaatregelen komen. Hiervoor waarschuwt de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in Amerikaanse media.
Onder meer de Europese Unie zei een pakket tegenmaatregelen voor te bereiden als verdere onderhandelingen met de VS mislukken. Ook China beloofde tegenmaatregelen te nemen.
"Mijn advies aan elk land op dit moment is, ga niet vergelden", zei hij tegen Fox News. "Neem het in je op en laten we kijken hoe het loopt. Als je vergeldt volgt escalatie. Als je niet vergeldt, is dit het hoogtepunt." (ANP)
Japan: wereldwijde heffingen Trump mogelijk in strijd met regels
De wereldwijde importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump zijn mogelijk in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Japan, zegt de Japanse regeringswoordvoerder Yoshimasa Hayashi.
"We hebben ernstige zorgen over de consistentie met de WTO-overeenkomst en het handelsverdrag tussen de twee landen," zei Hayashi donderdag tegen verslaggevers.
Trump maakte woensdag zijn "wederkerige" importheffingen bekend. Voor producten uit Japan geldt een importtarief van 24 procent. Japan wil niet meteen terugslaan met tegenmaatregelen, maar eerst gaan onderhandelen met de VS over lagere tarieven. (ANP)
Trump voert geen heffingen in op import olie en gas
De Amerikaanse president Donald Trump voert geen importheffingen in op olie, gas en geraffineerde producten uit het buitenland. Dat meldde het Witte Huis. Trump voert wel nieuwe heffingen in tegen belangrijke handelspartners van de VS.
Door de uitzondering komen er geen tarieven op ruwe olie uit Canada en Mexico die naar de VS gaat voor raffinage in het Midwesten en de Amerikaanse zuidkust. Ook benzine en diesel uit Europa vallen niet onder de heffingen. Europa is een belangrijke leverancier van brandstof voor de oostkust van de VS.
De olieprijzen gingen omlaag na de bekendmaking van de nieuwe heffingen door zorgen over een mogelijke wereldwijde handelsoorlog. Die kan grote schade toebrengen aan de wereldeconomie en de vraag naar olie ondermijnen. (ANP)
Von der Leyen: tegenmaatregelen EU als onderhandelingen mislukken
De Europese Unie bereidt een pakket tegenmaatregelen voor op de nieuwe Amerikaanse importheffingen, als verdere onderhandelingen met Washington niets opleveren. Dat zegt Ursula von der Leyen donderdagochtend. De woensdag aangekondigde tarieven van VS-president Donald Trump zijn volgens de voorzitter van de Europese Commissie "een grote klap voor de wereldeconomie".
"We zijn al bezig met het afronden van het eerste pakket tegenmaatregelen als reactie op de tarieven op staal", zei Von der Leyen donderdag in Samarkand, een stad in Oezbekistan, waar ze een top bijwoont. "En we bereiden ons nu voor op verdere tegenmaatregelen om onze belangen en onze bedrijven te beschermen als de onderhandelingen mislukken."
Von der Leyen zegt tegelijkertijd dat het mondiale handelssysteem "ernstige tekortkomingen" heeft. "Ik ben het eens met president Trump dat anderen oneerlijk profiteren van de huidige regels", zegt ze. Daarom is ze bereid om het "wereldwijde handelssysteem geschikt te maken voor de realiteit van de wereldeconomie. Maar ik wil ook duidelijk zijn: tarieven als eerste en laatste redmiddel lossen het probleem niet op."
Trump kondigde eerder een basisheffing van 10 procent aan op de meeste goederen die de Verenigde Staten importeren. Woensdag kondigde de Amerikaanse president een extra heffing van 20 procent aan voor de Europese Unie. Daarmee dreigt hij volgens experts de inflatie aan te wakkeren en de economische groei in de VS en wereldwijd te remmen. (ANP)
China belooft heffingen Trump te vergelden
China verzet zich 'sterk' tegen de nieuwe Amerikaanse importtarieven op Chinese producten. Het land belooft 'tegenmaatregelen te nemen om zijn eigen rechten en belangen te beschermen', verklaart het Chinese ministerie van Handel donderdag.
De woensdag aangekondigde handelsmaatregelen van VS-president Donald Trump 'zijn in strijd met internationale handelsregels en schaden ernstig de legitieme rechten en belangen van de betrokken partijen', zegt het handelsministerie. China roept zijn Amerikaanse handelspartner op de heffingen in te trekken en meningsverschillen via dialoog op te lossen, aldus Beijing.
Op Chinese invoer legde Trump nog eens een importheffing van 34 procent op. Gecombineerd met eerdere heffingen komt dat neer op een importbelasting van 54 procent. Het Chinese handelsministerie waarschuwt dat deze 'de mondiale economische ontwikkeling in gevaar brengen' en de Amerikaanse belangen en internationale toeleveringsketens schaden.
"Veel handelspartners hebben hun grote ongenoegen en duidelijke verzet geuit", voegt het Chinese ministerie eraan toe. "Een handelsoorlog kent geen winnaar, en voor protectionisme bestaat geen uitweg."
Handelsexpert EU: tarieven ongerechtvaardigd en illegaal
De importheffing van 20 procent op producten uit de Europese Unie die VS-president Donald Trump woensdag heeft aangekondigd is 'ongerechtvaardigd, illegaal en buitenproportioneel'. Dat zegt Bernd Lange, voorzitter van de handelscommissie van het Europees Parlement woensdagavond.
"President Trump mag dan wel spreken van 'Liberation Day', vanuit het standpunt van de gewone burger is dit 'Inflation Day'", verklaart Lange. De Duitse sociaaldemocraat zegt dat Trumps brede handelsmaatregelen 'alleen maar kunnen leiden tot verdere tariefverhogingen en een neerwaartse economische spiraal voor de VS en de wereld als geheel'. Volgens Lange betalen Amerikaanse consumenten uiteindelijk hogere prijzen en wordt de wereldeconomie inefficiënter.
De EU zal reageren met 'legitieme, proportionele en doortastende maatregelen', belooft Lange. "We zullen onze soevereiniteit verdedigen en wetgeving die democratisch in het belang van EU-burgers tot stand is gekomen niet veranderen, ook al is dit tegen de zin van sommige Amerikaanse miljardairs. De landen die getroffen zijn door deze maatregelen moeten reageren met een verenigd front en een duidelijke boodschap sturen naar de VS om een einde te maken aan deze tariefwaanzin."
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen reageert donderdagochtend op de wereldwijde handelstarieven van Trump, liet ze woensdagavond weten.
VS dreigen met nog hogere heffingen bij vergeldingsmaatregelen
De Amerikaanse president Donald Trump zal landen die de door hem aangekondigde importheffingen vergelden, straffen met nog hogere heffingen, maakte het Witte Huis bekend. Trump kan de woensdag bekendgemaakte heffingen juist verlagen als hij vindt dat landen aan zijn wensen tegemoetkomen, staat in een uitlegdocument.
Trump kondigde in een persconferentie voor het Witte Huis 'wederkerige' importheffingen aan. Landen die de VS handelsbarrières opleggen in de vorm van bijvoorbeeld importbelastingen of nadelige regelgeving, legt hij importheffingen op. Landen waarmee de VS het grootste handelstekort hebben, krijgen de hoogste tarieven opgelegd. Andere landen krijgen te maken met een basisheffing van 10 procent.
Partijen over tarieven Trump: handelsoorlog helpt niemand
Niemand is gebaat bij een handelsoorlog, zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz op X over de importheffingen die Donald Trump heeft aangekondigd tegen onder andere de Europese Unie. Ook Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA vindt dat de Amerikaanse president hiermee een heilloze weg is ingeslagen. "Handelsoorlog kent alleen maar verliezers, omdat het leidt tot een stijging van de prijzen aan beide kanten", reageerde hij bij de talkshow Bar Laat.
Trump heeft een importheffing van 20 procent op producten uit de Europese Unie aangekondigd. Hij spreekt van "bevrijdingsdag" waarop hij kwam met een vergelding voor landen die de VS zouden benadelen in de internationale handel.
Maar Yeşilgöz denkt dat de heffingen "verre van bevrijdend" zullen zijn als Trump die doorzet en die uitmonden in een handelsoorlog. "Dat is schadelijk voor bedrijven en consumenten, in Europa maar ook in de VS zelf", aldus de politica. (ANP)
Trump kondigt importheffingen van 20 procent aan tegen EU
De Verenigde Staten gaan vanaf middernacht 20 procent importtarieven heffen op producten uit de Europese Unie. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump komen Europese handelsbarrières neer op een heffing van 39 procent voor goederen uit de Verenigde Staten, die de Amerikanen vergelden met een "wederkerige" heffing die de helft van dat tarief bedraagt.
Trump maakte ook bekend dat producten uit China te maken krijgen met een importheffing van 34 procent. Import uit Japan wordt aan de Amerikaanse grens met 24 procent belast. De Amerikaanse president kondigde ook een basisheffing van 10 procent aan op producten uit landen die geen specifiek tarief opgelegd krijgen.
Hij beschuldigde andere landen ervan de VS te hebben "geplunderd", "beroofd" en "verkracht" en zo rijk te zijn geworden ten koste van Amerikanen. Hij beloofde de Amerikaanse industrie razendsnel op te bouwen en handelsbarrières van andere landen af te breken met de nieuwe importheffingen. "Dit wordt de gouden eeuw van Amerika", zei Trump, die zijn toehoorders biljoenen aan belastinginkomsten in het vooruitzicht stelde dankzij de heffingen. (ANP)
President Donald Trump maakt de nieuwe importheffingen bekend.AP Financial Times: Amerikaanse tak TikTok gaat naar investeerders
De Amerikaanse tak van TikTok wordt waarschijnlijk verkocht aan een consortium van investeerders, waaronder Blackstone en Andreessen Horowitz. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens de krant staat het Witte Huis op het punt een deal goed te keuren. Eerder op de dag circuleerde nog het bericht dat ook webwinkelconcern Amazon een bod op TikTok had uitgebracht.
Deze week is er een belangrijke deadline voor ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok. De onderneming heeft tot 5 april de tijd gekregen om de Amerikaanse activiteiten te verkopen, anders volgt een verbod op de populaire video-app in de Verenigde Staten. Daarvoor nam het Amerikaanse Congres vorig jaar een wet aan. De Amerikaanse overheid vreest dat de nationale veiligheid in het geding is, omdat het Chinese platform gegevens van zo'n 170 miljoen Amerikanen heeft. (ANP)
VS bevestigen autoheffingen, onderdelen vanaf 3 mei extra belast
De Amerikaanse regering heeft bevestigd dat importheffingen van 25 procent op auto's donderdag ingaan. Auto-onderdelen van buiten de Verenigde Staten worden vanaf 3 mei met hetzelfde percentage belast, meldde de regering-Trump in het Federal Register voor officiële bekendmakingen.
De mededeling bevat tientallen codes voor auto-onderdelen waarvoor de importheffingen vanaf mei gaan gelden. Het gaat onder andere om aandrijflijnen, motoren en elektrische componenten. Het ministerie voor Handel krijgt de opdracht om binnen negentig dagen meer onderdelen op de lijst te zetten voor importheffingen. Amerikaanse fabrikanten kunnen daarvoor verzoeken indienen.
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde de autoheffingen vorige week aan. Daarmee vergrootte hij de spanningen met handelspartners, zoals de EU en Canada. De extra heffingen op onderdelen zetten ook druk op de vaak zeer internationale toeleveringsketens van autofabrikanten, wat hogere kosten veroorzaakt. (ANP)
Team veiligheidsadviseur Waltz zou veel meer Signal-chats hebben
Het team van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Mike Waltz heeft herhaaldelijk chatdiscussies over officiële activiteiten opgezet via Signal. Dat zeggen vier ingewijden tegen nieuwssite Politico. Sommigen van hen stellen dat ze op de hoogte zijn van zeker twintig van die groepen, die gingen over onderwerpen als Oekraïne, Gaza en Europa. Daar zou ook gevoelige informatie zijn besproken.
Een eerdere discussie uit een Signal-chat bracht de regering onlangs in grote verlegenheid. Er bleek per ongeluk een journalist te zijn toegevoegd aan een gesprek over een aanvalsplan voor Jemen. Waltz erkende later in een interview daar verantwoordelijk voor te zijn.
President Donald Trump heeft volgens The New York Times overwogen hem te ontslaan, maar deed dat niet. Trump wilde naar verluidt niet de indruk wekken dat hij toegaf aan druk vanuit de media. Ook zou hij het te vroeg in zijn tweede termijn hebben gevonden om al topmensen te ontslaan. (ANP)
De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Mike Waltz.via REUTERS Topman Democraten hekelt bevrijdingsdag Trump als 'recessiedag'
De oppositie tegen president Donald Trump is niet te spreken over de 'liberation day' die hij voor deze woensdag heeft afgekondigd. Het staatshoofd maakt zich op om meer importheffingen op te leggen, maar volgens de Democraten pakt zijn beleid juist nadelig uit voor de economie. "Dit is geen bevrijdingsdag, maar recessiedag", zei de Democratische fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden volgens politieke nieuwssite The Hill.
De Democraat Hakeem Jeffries verwijt Trump en zijn Republikeinen dat ze niets hebben gedaan om de kosten van levensonderhoud omlaag te brengen, hoewel de president dat wel had beloofd tijdens zijn campagne. "Sterker nog, de Republikeinen zijn op dit moment bezig de Amerikaanse economie te laten instorten en ons richting een recessie te duwen", waarschuwde hij. "Dat is wat de tarieven van Trump gaan doen: de economie laten instorten." (ANP)
De Democraat Hakeem Jeffries in Washington D.C. op woensdag.Getty Images Tesla wint op beurs na nieuws over stap terug Musk bij overheid
Tesla-beleggers reageerden woensdag enthousiast op het nieuws dat topman Elon Musk in de komende weken een stap terug doet binnen de Amerikaanse overheid. Dat berichtte nieuwssite Politico, die zich baseerde op anonieme bronnen. Het aandeel Tesla steeg vervolgens meer dan 5 procent in waarde op de beurs in New York.
President Donald Trump en Musk zouden hebben geconcludeerd dat het tijd is dat Musk zich weer gaat focussen op zijn bedrijven en een meer ondersteunende rol aanneemt. Dat lijkt een welkome verandering voor Tesla, want de verkopen van het autoconcern lopen de laatste tijd terug.
Dat bleek eerder op de dag nog uit nieuwe leveringscijfers van het concern, die veel slechter waren dan analisten in doorsnee hadden verwacht. In de vroege handel op Wall Street ging de beurswaarde van Tesla daardoor juist meer dan 6 procent omlaag.
Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal 13 procent minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Musks rol als adviseur van Trump leidde onder meer tot oproepen tot boycots van Tesla. Het bedrijf kampt ook met verouderde modellen en toegenomen concurrentie van goedkopere Chinese auto's.
Wall Street toonde gedurende de handelsdag herstel over een breed front, na verliezen kort na beursopening. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 42.225,32 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 5670,97 punten en techgraadmeter Nasdaq kreeg er 0,9 procent bij op 17.601,05 punten.
De volatiliteit op de markt had waarschijnlijk te maken met de importheffingen die Trump na het slot van de beurs wilde aankondigen. Daarover was nog veel onduidelijk. Kenners leken er nog niet over uit waarmee hij precies zou komen. (ANP)
Trump en Musk zouden hebben geconcludeerd dat het tijd is dat Musk zich weer gaat focussen op zijn bedrijven en een ondersteunende rol zal aannemen.REUTERS Deense premier bezoekt Groenland: VS nemen het eiland niet in
De Verenigde Staten zullen Groenland niet innemen. Dat heeft de Deense premier Mette Frederiksen gezegd na aankomst op het autonome eiland dat bij Denemarken hoort.
Om Groenland is de laatste tijd veel te doen door opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Die heeft herhaaldelijk gedreigd Groenland onder Amerikaanse controle te brengen.
Frederiksen bezoekt het eiland drie dagen, nog geen week nadat de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance ernaartoe was gereisd om een Amerikaanse basis te bezoeken. Vance zei toen onder meer dat Denemarken Groenland niet goed genoeg beschermt, tot ongenoegen van de Denen.
Vorige maand is op Groenland ook een nieuwe regeringscoalitie gepresenteerd, die de banden met Denemarken wil behouden. De aanstaande premier vond dat het bezoek van de VS een "gebrek aan respect" liet zien en staat achter de komst van Frederiksen. (ANP)
De Deense minister-president Mette Frederiksen (rechts) woensdag in Groenland met Mute B. Egede, leider van de Inuit Ataqatigiit-partij en voormalig premier van Groenland.via REUTERS Politico: Musk doet stap terug binnen overheid
De Amerikaanse president Donald Trump heeft tegen vertrouwelingen gezegd dat zijn rechterhand Elon Musk in de komende weken een stap terug doet binnen de overheid. Dat bericht nieuwssite Politico, die zich baseert op anonieme bronnen. Trump en Musk zouden hebben geconcludeerd dat het tijd is dat Musk zich weer gaat focussen op zijn bedrijven en een ondersteunende rol zal aannemen.
Techmiljardair Musk trad sinds het aantreden van Trump op als een soort bezuinigingschef van de nieuwe regering. Hij stuurde de taskforce DOGE aan, die voor meer overheidsefficiëntie moet zorgen. Volgens aangekondigde bezuinigingsoperaties zullen veel ambtenaren hun baan verliezen. Musk groeide daarmee uit tot een polariserende figuur. In de VS gebruiken de Democraten hem als boeman en in Europa wekt hij wrevel met felle uithalen naar Europese leiders.
Volgens Politico is er ook binnen de regering en onder andere bondgenoten van Trump frustratie over de miljardair. Die zou worden gezien als onvoorspelbaar en te solistisch opereren, bijvoorbeeld door allerlei ideeën online te delen over hoe overheidsdiensten ontmanteld kunnen worden. Medestanders van Trump zouden ook vrezen dat de zichtbare rol van Musk kiezers kan afschrikken.
Dat kwam deze week ook naar voren tijdens een verkiezing voor een plek in het hooggerechtshof van Wisconsin. Musk steunde daar een conservatieve kandidaat en dat leidde ertoe dat de verkiezing werd gepresenteerd als een referendum over hemzelf. De door Musk gesteunde kandidaat verloor uiteindelijk van een progressievere rechter.
Een bron binnen de regering zegt tegen Politico dat Musk waarschijnlijk blijft optreden als een soort adviseur. Een andere bron benadrukte dat mensen "zichzelf voor de gek houden" als ze denken dat de miljardair straks helemaal geen rol meer speelt. (ANP)
Frankrijk: 'grote economische verstoring' door Trumps heffingen
De aanstaande Amerikaanse importheffingen zullen een "grote economische verstoring" veroorzaken, zegt de Franse regeringswoordvoerster Sophie Primas. Zij verwacht dat de Amerikaanse president Donald Trump later op woensdag invoerheffingen aankondigt op Franse en Europese producten, variërend van 20 tot 25 procent.
Volgens Primas zullen de heffingen niet alleen in Europa schade veroorzaken, maar ook in de Verenigde Staten.
Frankrijk en de Europese Unie zijn tegenmaatregelen aan het voorbereiden. De Franse minister van Industrie, Marc Ferracci, zei eerder woensdag dat Europa proportioneel zou reageren.
De Italiaanse premier Giorgia Meloni waarschuwde dat de Amerikaanse heffingen de Italiaanse producenten zwaar zullen treffen. Ze voegde toe dat alles op alles gezet moet worden om een handelsoorlog te voorkomen. Zo'n oorlog zal mogelijk leiden tot kostenstijgingen en vergeldingsmaatregelen van alle kanten.
Meloni is bevriend met Trump en is voorzichtiger dan andere EU-leiders over hoe Europa zou moeten reageren op de heffingen. Toch sluit zij "passende reacties" om Italiaanse producten te verdedigen niet uit. (ANP)
De aanstaande Amerikaanse importheffingen zullen een "grote economische verstoring" veroorzaken, zegt de Franse regeringswoordvoerster Sophie Primas.AFP Trump stuurt nieuwe onervaren ambassadeur naar de Navo
De Amerikaanse president Donald Trump stuurt een nieuwe, onervaren ambassadeur naar de NAVO. Jurist Matthew Whitaker heeft met steunbetuigingen aan het bondgenootschap tot dusver wel een voorzichtig positieve indruk gemaakt, zeggen Navo-bronnen.
Whitaker was tijdens Trumps eerste termijn in het Witte Huis een vertrouweling van de president op het ministerie van Justitie, dat hij kortstondig leidde. Hij heeft geen ervaring met buitenland- of defensiebeleid, terwijl de Navo piept en kraakt onder nieuwe dreiging van Rusland en openlijke twijfels in Washington over de grondslagen van de alliantie.
Maar tijdens een hoorzitting sprak Whitaker geruststellende woorden over de Amerikaanse trouw aan de NAVO, memoreert een diplomaat in Brussel. Bondgenoten hopen op een goede werkrelatie met de nieuwe ambassadeur. Maar het is altijd afwachten wie het oor van de president heeft, waarschuwt een bron.
Whitaker was in november voorgedragen. Hij kreeg woensdag de steun van de Senaat.
Getty Images Witte Huis bestudeert kosten van overname Groenland
Het Witte Huis bestudeert wat het zou kosten om de controle te hebben over Groenland als grondgebied. Dat schrijft The Washington Post op basis van drie bronnen met kennis van het onderwerp.
Volgens de bronnen van de krant zijn functionarissen de afgelopen weken bezig geweest met het berekenen van wat het bijvoorbeeld zou kosten om overheidsdiensten aan te bieden aan de 58.000 inwoners van Groenland. Ook wordt er gekeken wat de grondstoffen van Groenland de Verenigde Staten kunnen opleveren.
Een van de opties is om de inwoners van Groenland een betere deal aan te bieden dan de hoeveelheid geld die de Denen voor het grondgebied overhebben. Volgens The Washington Post is dat 600 miljoen dollar (ongeveer 556 miljoen euro) per jaar.
De Amerikaanse vicepresident JD Vance en zijn vrouw Usha brachten afgelopen week een omstreden bezoek aan Groenland. Ze wilden daar de lokale bevolking ontmoeten, maar inwoners hadden daar geen interesse in. In plaats daarvan demonstreerden ze tegen de aanwezigheid van Vance, terwijl hij een Amerikaanse militaire basis bezocht.
President JD Vance en zijn vrouw Usha Vance poseren op de Amerikaanse Pituffik Space Base op Groenland, eind maart. ANP / AFP Medewerkers: USAID wordt volledig ontmanteld
Het DOGE-team van miljardair Elon Musk in de Verenigde Staten is bezig met de totale ontmanteling van de hulporganisatie USAID, melden twee voormalige functionarissen en een bron met kennis van de situatie aan persbureau Reuters. Het adviesorgaan DOGE voert enorme bezuinigingen door bij de Amerikaanse overheid.
Duizenden lokale werknemers in de meer dan zestig landen waar USAID actief is en Amerikaanse diplomaten en ambtenaren die in het buitenland voor de organisatie werken, worden ontslagen in de periode tot september. De lokale kantoren worden gesloten. Sommige taken worden overgenomen door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De eerste bezuinigingen binnen USAID begonnen in februari. Medewerkers werden met verlof gestuurd en meer dan 5000 hulpprogramma's werden wereldwijd stopgezet. Daarmee kwam een einde aan humanitaire hulp waarvan miljoenen mensen afhankelijk waren.
De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde de USAID-leiding van fraude en zei dat ze radicaal-links was. Musk beschuldigde USAID ervan een criminele organisatie te zijn, hoewel hij daar geen bewijs voor heeft geleverd.
Topveiligheidsadviseur VS gebruikte Gmail voor regeringszaken
Leden van de Nationale Veiligheidsraad van president Donald Trump, onder wie topadviseur Michael Waltz, hebben regeringszaken gedaan via persoonlijke Gmail-accounts. Dat meldt de krant The Washington Post, die zich baseert op documenten en interviews met drie Amerikaanse functionarissen.
De onthulling volgt op ‘Signalgate’, een blunder waarbij Waltz ook betrokken was. Hij voegde per ongeluk een journalist toe aan een Signal-groepschat waarin hooggeplaatste Amerikanen aanvallen op Houthi-rebellen in Jemen bespraken.
Het gebruik van Gmail, een veel minder veilige communicatiemethode dan de versleutelde berichtenapp Signal, is het nieuwste voorbeeld van twijfelachtige gegevensbeveiliging door nationale veiligheidsfunctionarissen, aldus de krant. Een belangrijke medewerker van Waltz gebruikte de commerciële e-maildienst voor zeer technische gesprekken over gevoelige militaire posities en krachtige wapensystemen rond een lopend conflict. (ANP)
Veiligheidsadviseur Michael Waltz tijdens een overleg op het Witte Huis.ANP / EPA VS-justitieminister wil doodstraf voor moord verzekeringstopman
De Amerikaanse justitieminister Pamela Bondi wil dat Luigi Mangione de doodstraf krijgt voor de spraakmakende moord op verzekeringstopman Brian Thompson vorig jaar in New York. Bondi heeft aanklagers opdracht gegeven de doodstraf te vragen voor de Amerikaan die wordt verdacht van het doodschieten van de directeur van UnitedHealthcare. Ze spreekt over politiek geweld.
Het gaat hier om juridische stappen door nationale aanklagers. Mangione is ook in de staat New York aangeklaagd, onder meer voor moord met een terroristisch motief. Hij riskeert daar levenslang.
Mangione had volgens de politie een manifest bij zich toen hij werd opgepakt, met daarin zijn frustraties over het Amerikaanse zorgsysteem en verzekeraars. Ondanks het duurste zorgsysteem ter wereld blijft de levensverwachting sterk achter bij andere westerse landen. Grote bedrijven zouden winst boven het welzijn van patiënten plaatsen. Vooral online geldt Mangione als een held die opstaat tegen het systeem. (ANP/RTR)
Minister Pamela Bondi tijdens een persconferentie. ANP / EPA Massaontslagen bij gezondheidsinstanties in VS begonnen
De Amerikaanse regering is begonnen met het op grote schaal ontslaan van personeel van een aantal landelijke gezondheidsinstanties. Het gaat volgens ingewijden onder meer om ontslagen bij de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en toezichthouder Food and Drug Administration (FDA).
De regering van president Donald Trump kondigde eerder al aan om het aantal ambtenaren aanzienlijk te verkleinen. In de gezondheidssector moeten zeker 10.000 voltijdsbanen verdwijnen.
Recentelijk zijn volgens persbureau Reuters twee topambtenaren bij de FDA ontslagen dan wel opgestapt. Hun vertrek komt bovenop dat van andere topfunctionarissen en medewerkers binnen verschillende afdelingen van de toezichthouder.
Medewerkers van de FDA zouden bij de ingang van hun gebouw hun badges hebben moeten laten zien. Ontslagen medewerkers werden volgens een bron verzocht naar huis terug te keren.
Ook bij het onderzoeksinstituut NIH zijn zeker vijf topmedewerkers met verlof gestuurd, meldt The Washington Post. Volgens de krant is ook de directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) ontslagen. Het gaat om de opvolger van de bekende immunoloog Anthony Fauci die jarenlang daar de leiding had waaronder tijdens de coronapandemie. Bij het hoofdkantoor van de NIH in Bethesda stonden lange rijen auto's met medewerkers die 's ochtends te horen hadden gekregen dat ze ontslagen waren. (ANP/RTR)
VS erkennen blunder bij uitzetting El Salvador, maar halen man niet terug
De Amerikaanse autoriteiten hebben erkend dat een man uit Maryland ten onrechte is uitgezet naar El Salvador. De uitgezette Kilmar Armando Abrego Garcia kan volgens de overheid niet worden teruggehaald omdat hij al is overgedragen aan het Midden-Amerikaanse land, bericht CNN.
Het lijkt volgens de nieuwszender de eerste keer te zijn dat de regering van Donald Trump toegeeft dat een fout is gemaakt bij recente uitzettingsvluchten naar El Salvador. Over de rechtsgeldigheid daarvan wordt nog een juridische strijd gevoerd.
Abrego Garcia was aangemerkt als vermeend lid van de bende MS-13, maar volgens zijn advocaten is dat onterecht. Zijn echtgenote herkende hem op een foto van gevangenen die naar een megagevangenis in El Salvador waren gebracht.
De regering erkent in rechtbankdocumenten dat immigratiedienst ICE wist dat hij een beschermde status had. Dat de man toch is uitgezet, kwam door een "administratieve fout". Abrego Garcia kwam zelf uit El Salvador en zou zijn gevlucht voor bendegeweld. (ANP)
AEX-index zakt verder weg in afwachting nieuwe heffingen Trump
De AEX-index zakte maandag verder weg, na de forse koersverliezen op Wall Street van afgelopen vrijdag. Beleggers wachten in spanning op de volgende stap van de Amerikaanse president Donald Trump op het gebied van handelstarieven. Trump gaat woensdag wederkerige tarieven invoeren. Dat zijn heffingen tegen landen die invoertarieven op Amerikaanse producten hebben. Op de beurzen wordt gevreesd dat de importheffingen leiden tot een wereldwijde handelsoorlog, een hogere inflatie en een mogelijke recessie in de Verenigde Staten.
De hoofdindex op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 900,18 punten. Kort na opening zakte de AEX voor het eerst sinds twee weken onder de 900 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 854,36 punten. Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,2 procent.
Ook de Aziatische beurzen gingen hard omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 4,1 procent lager door forse koersverliezen bij de Japanse chip- en autobedrijven. De beurzen in Seoul en Hongkong zakten tot 3 procent. Zuid-Korea, Japan en China lieten weten nauwer te gaan samenwerken op handelsgebied als reactie op de Amerikaanse importheffingen.
Trump zei vrijdag nog open te staan voor onderhandelingen om de heffingen die hij wil invoeren wat te verlagen. The Washington Post meldde afgelopen weekend echter dat de president bij zijn adviseurs heeft aangedrongen op ingrijpendere handelsmaatregelen. Trump heeft al tarieven ingevoerd op aluminium, staal en auto's, samen met verhoogde tarieven op alle goederen uit China. (ANP)
Op de vloer van de New York Stock Exchange. Getty Images via AFP Iran waarschuwt VS nadat Trump dreigt met bombardementen
Iran heeft verbolgen gereageerd op dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump. Die dreigde in een interview met zware bombardementen, als het land geen deal sluit die de ontwikkeling van een kernwapen onmogelijk maakt. "Als ze geen deal sluiten, dan zullen er bombardementen komen", zei Trump afgelopen weekend volgens NBC News. "Het zullen bombardementen zijn zoals ze nog nooit eerder hebben meegemaakt."
De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, waarschuwde dat zo'n aanval niet zonder gevolgen zal blijven. Hij stelde de VS een "krachtige" reactie in het vooruitzicht.
Iran, dat sinds de revolutie van eind jaren zeventig een gespannen relatie heeft met de VS, sloot tien jaar geleden al een deal met grote landen over het eigen nucleaire programma. Dat zou aan banden worden gelegd in ruil voor sanctieverlichting.
Toen Trump voor het eerst president werd, trok hij de Verenigde Staten terug uit dat atoomakkoord. Het was volgens Trump een slechte deal waar vooral Iran van profiteerde. (Reuters/AFP/ANP)
De Amerikaanse president Donald Trump en de hoogste leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei.AFP Trump krijgt Groenland niet, zegt nieuwe premier
De nieuwe premier van Groenland, Jens-Frederik Nielsen, heeft zondag de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump om het Arctische gebied in te lijven resoluut afgewezen. "Laat ik duidelijk zijn: de VS krijgen Groenland niet. We bepalen onze eigen toekomst", schreef hij in een bericht op Facebook.
Sinds zijn aantreden heeft Trump herhaaldelijk gedreigd Groenland onder Amerikaanse controle te brengen. Hij beargumenteert dat het grondstofrijke eiland met ongeveer 57.000 inwoners voor zijn land van strategisch belang is. Trump herhaalde dit afgelopen weekend: "We krijgen Groenland. Ja, 100 procent."
In gesprek met de Amerikaanse zender NBC zei hij dat er een "grote kans is dat het zonder militair ingrijpen kan", maar dat hij niets uitsluit. Gevraagd welke boodschap een overname van Groenland aan Rusland en de rest van de wereld zou geven, antwoordde Trump: "Daar denk ik niet echt over na. Het kan me eigenlijk niet schelen."
Nielsen adviseerde kalm te reageren op de dreigementen. "We moeten niet uit angst reageren. We moeten reageren met kalmte, waardigheid en eensgezindheid", zei hij. Het moet Trump duidelijk worden gemaakt dat Groenland alleen aan zijn inwoners toebehoort, schreef hij. "Zo was het gisteren. Zo is het vandaag. En zo zal het in de toekomst zijn."
Nielsens centrumrechtse partij Demokraatit (Democraten) won de parlementsverkiezingen op 11 maart na een verkiezingscampagne die werd overschaduwd door Trumps interesse in Groenland. Het gebied hoort bij Denemarken, maar heeft zelfbestuur. (ANP)
De nieuwe premier van Groenland, Jens-Frederik Nielsen.Getty Images Trump gaat geen "mensen ontslaan" vanwege Signal-berichten, spreekt van "heksenjacht"
President Donald Trump heeft zaterdag onomwonden zijn steun uitgesproken voor Mike Waltz, zijn nationale veiligheidsadviseur, en Pete Hegseth, zijn Pentagon-chef.
Hij zei dat hij geenszins van plan is om iemand te ontslaan vanwege de gênante Signal-affaire, waarbij een hoofdredacteur per ongeluk was toegevoegd aan een chat van zijn veiligheidsadviseurs, waarbij plannen voor een luchtaanval op de Houthi's in Jemen werden besproken.
"Ik ontsla geen mensen vanwege nepnieuws en heksenjachten", zei Trump in een interview met Kristen Welker van NBC News.
Waltz had per ongeluk Jeffrey Goldberg, de hoofdredacteur van The Atlantic, toegevoegd aan de groepschat. Daarin gaf Hegseth details over de aanval op Jemen voordat deze daadwerkelijk plaatsvond. The Atlantic publiceerde vervolgens details uit die chat.
Gevraagd of er sprake is geweest van het ontslag van Waltz, hield Trump vol: "Daar heb ik helemaal niets over gehoord. En niemand anders neemt die beslissing, behalve ik, en ik heb er nog nooit van gehoord." (Redactie)
Lees ook: Atlantic brengt volledig Signal-transcript naar buiten, mét geheime informatie
Persfeest Witte Huis dit jaar zonder optreden van komiek
Op het traditionele diner voor Witte Huis-verslaggevers zal dit jaar geen komiek optreden, voorheen een vast onderdeel van het programma. De journalistenvereniging WHCA, die het zogeheten Correspondents' Dinner organiseert, heeft het geplande optreden van comédienne Amber Ruffin geannuleerd, meldt de Amerikaanse nieuwssite The Hill.
Voorzitter Eugene Daniels van de WHCA schrijft in een e-mail aan de leden dat hij wil dat "op dit kritieke moment voor de journalistiek" het accent niet ligt op "de politiek van verdeeldheid", maar op "het uitmuntende werk" van journalisten. Hij wil bovendien een nieuwe invulling geven aan het diner, dat traditiegetrouw ook door de president wordt bijgewoond.
Ruffin, die ook voor het programma Late Night with Seth Meyers schrijft, uit geregeld harde kritiek op Trump en zijn regering. Het Witte Huis zou daarom niet blij zijn geweest dat zij op het programma stond, meldt The Hollywood Reporter. Ruffin heeft zelf nog niet gereageerd.
Geschiedenis
De verhoudingen tussen enerzijds het Witte Huis en anderzijds de WHCA en media zijn gespannen. Het Witte Huis selecteert tegenwoordig zelf welke nieuwsorganisaties in de perspools komen die president Donald Trump verslaan. Sinds 1914 deed de WHCA dat. Ook beperkte het Witte Huis de toegang voor journalisten van Associated Press.
Eerdere komieken die optraden tijdens het Correspondent's Dinner waren onder anderen Roy Wood Jr. en Trevor Noah. Tijdens zijn eerste termijn als president liet Trump het diner telkens aan zich voorbijgaan. Ook dit jaar komt hij naar verwachting niet. (ANP)
Denen protesteren tegen Amerikaanse bemoeienis met Groenland
Honderden mensen hebben bij de Amerikaanse ambassade in de Deense hoofdstad Kopenhagen gedemonstreerd tegen de Amerikaanse bemoeienis met Groenland. Directe aanleiding waren de uitspraken van de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance, die tijdens een bezoek aan Groenland zei dat Denemarken het eiland onvoldoende beschermt en dat het beter af is bij de VS.
Een van de organisatoren van de demonstratie zei tegen de krant Jyllands-Posten dat zowel Denen als Groenlanders meededen aan het protest. De Amerikaanse president Donald Trump, die herhaaldelijk heeft gezegd Groenland te willen inlijven, zou proberen beide groepen tegen elkaar uit te spelen.
Wegwezen
De demonstranten droegen borden met teksten als 'Groenland is van de Groenlanders', 'Groenland hoort bij Denemarken' en 'Wegwezen, Amerika!'.
Groenland hoort bij Denemarken, maar heeft zelfbestuur. Begin maart waren er parlementaire verkiezingen, waarbij het belangrijkste thema onafhankelijkheid was. De vraag daarbij was niet of, maar wanneer Groenland zich van Denemarken moet afscheiden. De centrumrechtse partij Demokraatit won de verkiezingen en bereikte met drie andere partijen overeenstemming over een coalitieregering. De Deense premier Mette Frederiksen maakte zaterdag bekend Groenland begin april te bezoeken om met de nieuwe regering te praten. (ANP)
Demonstranten met Groenlandse vlaggen voor de Amerikaanse ambassade in Kopenhagen. ANP / EPA Wereldgezondheidorganisatie moet 20 procent besparen na Amerikaanse terugtrekking
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet haar budget met een vijfde verlagen nadat de Verenigde Staten (VS), de grootste geldschieter, besloten om zich terug te trekken. Dat staat in een interne mail van WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De organisatie van de Verenigde Naties (VN) kampt dit jaar met een tekort van bijna 600 miljoen dollar (553 miljoen euro). "We hebben geen andere keuze dan te bezuinigen", schrijft Tedros Adhanom Ghebreyesus in de interne mail die vrijdag werd verstuurd naar het personeel. Het persagentschap AFP kon de mail zaterdag inkijken.
WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.AFP Bevoorradingscontracten
In februari liet de topman van de WHO al weten dat er moet worde bespaard. Zo komt er onder meer een aanwervingsstop, worden niet-essentiële verplaatsingen verboden en wil de organisatie bevoorradingscontracten heronderhandelen. "Drastische bezuinigingen op ontwikkelingshulp door de VS en andere landen betekenen een enorme ontwrichting voor landen, ngo's en VN-organisaties, waaronder de WHO", benadrukt Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De Amerikaanse president Donald Trump besliste in januari zijn land terug te trekken uit de WHO. De VS staan normaal garant voor 16 à 18 procent van het budget van de VN-organisatie. Normaal gesproken wordt de Amerikaanse uitstap pas effectief in 2026.
Trump had de WHO ook al in zijn eerste ambtstermijn in het vizier. Volgens hem heeft de VN-organisatie de coronacrisis slecht beheerd en loopt de WHO aan het handje van China. Verder wijst hij ook op de discrepantie tussen de Amerikaanse en Chinese bijdragen. (Belga)
Het hoofdkantoor van de WHO in Genève.REUTERS Tientallen mensen demonstreren bij Tesla in Tilburg tegen Musk
Bij een Tesla-dealer in Tilburg hebben tachtig tot honderd mensen gedemonstreerd tegen de rol die Tesla-baas Elon Musk heeft gekregen binnen de Amerikaanse regering. Hij voert enorme bezuinigingen door en breekt volgens de beweging Tesla Takedown daarmee de democratie af.
Bij het Tesla Delivery Center aan de Asteriastraat in de Brabantse stad hielden demonstranten borden op waarop Musk als nazi was afgebeeld, een verwijzing naar de keren dat hij de Hitlergroet leek te geven. "Don't buy a swasticar", stond op een ander, en "You cannot buy humanity" (Je kunt menselijkheid niet kopen").
De demonstratie was van korte duur. Na een toespraak vertrokken de demonstranten weer, op de fiets. (ANP)
Demonstranten voeren actie bij het Tesla Delivery Center in Tilburg tegen Elon Musk.ANP