Live politiek: Kamermeerderheid verwerpt motie van wantrouwen tegen Faber
In dit liveblog houden we u op de hoogte over het kabinet-Schoof.
Liveblog
Kamermeerderheid verwerpt motie van wantrouwen tegen Faber
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de motie van wantrouwen tegen asielminister Marjolein Faber verworpen, hoewel bijna de hele oppositie voor stemde. Daarmee komt een einde aan een zwaar debat voor de PVV-bewindsvrouw en de partijloze premier Schoof over de lintjeskwestie. Oppositiepartijen vonden het niet kunnen dat Faber weigerde te tekenen voor lintjes van vijf vrijwilligers die zich hebben ingezet voor vluchtelingen.
Van de oppositiepartijen hebben alleen Forum voor Democratie, SGP en JA21 tegen de motie van wantrouwen gestemd. De coalitiepartijen bleven achter Faber staan, hoewel ze de afgelopen dagen ook is bekritiseerd door VVD, NSC en BBB. (ANP)
Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over haar besluit om niet te tekenen voor lintjes voor vrijwilligers die werken met vluchtelingen. ANP / ANP Moties van wantrouwen tegen kabinet en premier van DENK en PvdD
DENK heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen het voltallige kabinet en de Partij voor de Dieren tegen premier Dick Schoof. Stephan van Baarle (DENK) noemde de weigering van asielminister Marjolein Faber (PVV) om te tekenen voor koninklijke onderscheidingen voor vijf mensen die statushouders hebben geholpen "onversneden xenofobie en racisme".
Van Baarle diende uiteindelijk de motie in omdat Schoof geen afstand nam van de woorden van Faber. PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand diende daarna een motie van wantrouwen tegen de premier in, omdat hij zijn verantwoordelijkheid volgens haar niet heeft genomen. Ouwehand had liever gezien dat Schoof Faber tot de orde had geroepen. "De minister-president gaat ook niet vrijuit."
Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek diende een motie in waarin staat dat premier Schoof de betreffende vijf lintjes waarover het tijdens dit debat gaat zelf moet uitreiken. (ANP)
Esther Ouwehand (PvdD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het besluit van asielminister Marjolein Faber om niet te tekenen voor lintjes voor vrijwilligers die werken met vluchtelingen. ANP Bijna hele oppositie dient motie van wantrouwen in tegen Faber om lintjeskwestie
Bijna de hele oppositie heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen asielminister Marjolein Faber (PVV), vanwege haar weigering lintjes goed te keuren voor vrijwilligers die met vluchtelingen werkten.
Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA diende de motie in waarin het vertrouwen in de PVV-bewindsvrouw werd opgezegd, mede namens D66, CDA, ChristenUnie, SP, Volt, Partij voor de Dieren en DENK.
Telkens hetzelfde antwoord
De motie van wantrouwen hing al in de lucht sinds de oppositie dinsdag aandrong op een debat over Fabers weigering om te tekenen voor de lintjes. Tijdens het vragenuur liepen de irritaties hoog op omdat Faber telkens hetzelfde antwoord op vragen bleef herhalen.
De partijloze premier Dick Schoof en NSC-minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) hebben aangegeven dat zij wel zullen tekenen voor de lintjesvoordracht. "Er is geen eenheid van kabinetsbeleid", stelde Timmermans voordat hij het vertrouwen in de minister opzegde.
"Beschamende vertoning"
Rob Jetten (D66) sprak van een "beschamende vertoning" van het kabinet en de minister. Hij vindt het ook niet kunnen dat Faber geen excuses wil aanbieden voor haar uitspraak dat het vrijwilligerswerk haaks op haar beleid staat. Hij stelt dat het kabinet door haar uitspraken niet met één mond spreekt en dat Schoof daarbij niet normerend heeft opgetreden.
"Wij kunnen dit geen goed bestuur of volwassen politiek noemen", motiveerde CDA-leider Henri Bontenbal zijn steun. Faber heeft zijn partij waarschijnlijk nodig om haar asielwetten door de Eerste Kamer te krijgen, aangezien de coalitie daar geen meerderheid heeft.
Van de oppositiepartijen hebben alleen Forum voor Democratie, SGP en JA21 de motie van wantrouwen niet ondertekend. Maar ook deze partijen waren kritisch op de manier waarop Faber heeft gehandeld. Later op woensdag zal de Kamer meteen stemmen over de motie van wantrouwen.
Coalitiepartij NSC steunt minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) nog "volmondig", zei Nicolien van Vroonhoven. Maar het optreden van de minister in de afgelopen dagen heeft Van Vroonhoven wel "enorm geïrriteerd". Ze noemde het gedrag van de bewindsvrouw "onnodig" en "kinderachtig". Dit is volgens haar niet voor herhaling vatbaar. "Ik heb een waarschuwing gegeven", liet Van Vroonhoven weten.(ANP/Redactie)
Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA diende de motie in waarin het vertrouwen in de PVV-bewindsvrouw werd opgezegd, mede namens D66, CDA, ChristenUnie, SP, Volt, Partij voor de Dieren en DENK. ANP / ANP Faber herhaalt: vrijwilligerswerk 'op gespannen voet' met beleid
Volgens asielminister Marjolein Faber (PVV) staat het werk van vrijwilligers in de vluchtelingensector "op gespannen voet" met haar beleid om Nederland zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor mensen die hier asiel willen aanvragen. Eerder in het debat ontkende zij nog dat zij dergelijke uitspraken had gedaan, maar na vragen van D66-leider Rob Jetten herhaalde zij dat standpunt toch.
Voordat Faber aan het woord kwam, hield premier Dick Schoof "een gloedvol betoog" voor vrijwilligers, hield Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) haar voor. Daarmee hebben Schoof en Faber volgens Timmermans binnen korte tijd aangetoond dat er geen eenheid van kabinetsbeleid meer is. (ANP)
Faber wil niet beloven of ze wél tekent voor toekomstig lintje
Minister Marjolein Faber (Asiel) weigert te beloven of ze wél haar handtekening zet als in de toekomst een vrijwilliger in de vluchtelingensector wordt voorgedragen voor een lintje. Daar wil de PVV-bewindsvrouw niet op vooruitlopen. "Ik weet niet wat er in de toekomst op mijn bureau komt. CDA-leider Henri Bontenbal vindt dat antwoord "ontzettend laf".
De minister is tijdens debatten wel "ontzettend duidelijk" als het gaat over migratie, stelt Bontenbal. Hij vindt dat Faber wel degelijk een principe-uitspraak kan doen over hoe ze in de toekomst reageert op "identieke dossiers". De CDA'er vermoedt dat ze dan wederom niet zal tekenen.
Woensdag is al de hele dag een debat gaande omdat Faber weigerde te tekenen voor vijf vrijwilligers die zich hebben ingezet voor vluchtelingen. (ANP)
Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over haar besluit om niet te tekenen voor lintjes voor vrijwilligers die werken met vluchtelingen. ANP Faber weigert wederom excuses, motie van wantrouwen dreigt
Asielminister Marjolein Faber maakt wederom geen excuses voor haar weigering lintjes goed te keuren voor vrijwilligers die met vluchtelingen werkten. Daarmee ziet het ernaar uit dat een motie van wantrouwen tegen haar wordt ingediend: voor onder meer het CDA waren excuses een harde voorwaarde om vertrouwen in Faber te houden.
Faber zegt niemand pijn te hebben willen doen met haar besluit om niet te tekenen. Maar omdat premier Dick Schoof en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) wel bereid zijn de voordracht goed te keuren, krijgen de vrijwilligers hun onderscheiding alsnog. Daarom ziet Faber geen reden excuses te maken.
Het antwoord van de minister stemt Mirjam Bikker (ChristenUnie) "verdrietig". "We zitten in een heel bijzondere situatie: deze minister heeft haar eigen koninkrijkje ingericht." Hoe er nog sprake is van kabinetseenheid, vindt Bikker "heel ingewikkeld". (ANP)
Mirjam Bikker en Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie tijdens aanvang van het debat over eenheid van kabinetsbeleid inzake de ondertekening van lintjes-voordrachten in de Tweede Kamer. Foto: Phil NijhuisPhil Nijhuis Schoof dacht dat brief voldoende was om niet naar debat te hoeven
Premier Dick Schoof dacht dat hij woensdagochtend niet naar het debat over lintjes had hoeven gaan, omdat asielminister Marjolein Faber dinsdagavond laat al een briefje naar de Tweede Kamer had gestuurd. Daarin schreef zij er "voor 100 procent" achter te staan dat Schoof en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) alsnog tekenen voor de vrijwilligerslintjes.
Faber (PVV) weigerde eerder te tekenen, omdat het belonen van vrijwilligers die werken met vluchtelingen niet zou stroken met haar asielbeleid. Schoof dacht daar anders over, waarmee de kabinetseenheid in het geding kwam.
De Tweede Kamer wilde Schoof in het debat bevragen over de eenheid van kabinetsbeleid. Naar Schoofs idee werd uit Fabers briefje duidelijk dat er wel degelijk kabinetseenheid was. "Ik had aangenomen dat de brief voldoende was."
"Goeie inschatting", schamperde SP-leider Jimmy Dijk daarover. De oppositie was woedend over Schoofs afwezigheid en sommeerde hem alsnog te komen. (ANP)
Minister-president Dick Schoof en Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over haar besluit om niet te tekenen voor lintjes voor vrijwilligers die werken met vluchtelingen. ANP Schoof: ministers mogen zelf afweging maken over lintjes
"Het staat ministers vrij de weging te maken" over welke voordrachten voor lintjes ze wel of niet willen steunen. Dat heeft premier Dick Schoof gezegd in het debat over het weigeren van asielminister Marjolein Faber om vijf onderscheidingen voor vrijwilligers in de vluchtelingensector te ondertekenen. Enkele Kamerleden vroegen Schoof of hij kan uitsluiten dat Faber opnieuw onderscheidingen weigert, maar daar wilde de premier niet in meegaan.
Door samen met minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) de onderscheidingen toch te ondertekenen, vindt Schoof dat hij heeft "genormeerd".
Henri Bontenbal (CDA) is het niet met de premier eens. "U heeft niet de norm gesteld", zei hij tegen Schoof. "Ik vind het heel ingewikkeld als de minister een vrijbrief krijgt om door te gaan met gedrag dat ik echt niet oké vind. Dat zegt iets over het morele kompas van de bewindspersoon."
Nog geen officieel besluit
Schoof "heeft begrip" voor de ophef die is ontstaan over het besluit van asielminister Marjolein Faber (PVV) om vijf lintjes niet te ondertekenen. Hij had de commotie graag voorkomen, zei hij aan het begin van zijn betoog in het Kamerdebat woensdag.
Volgens hem was er nog geen officieel besluit genomen over de ondertekening. Hij betreurt dat informatie over de kwestie naar buiten is gekomen voordat er een besluit was genomen. "Normaal gesproken had deze discussie in de boezem van het kabinet plaatsgevonden." Het moet volgens Schoof kunnen dat bewindslieden het niet eens zijn met kabinetsbeleid, zolang zij dat alleen achter gesloten deuren uiten.
Schoof vindt niet dat de eenheid van kabinetsbeleid is geschonden. In een briefje dat hij aan de Tweede Kamer stuurde, schreef Schoof al dat Faber zich erachter schaarde dat de premier en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) zouden tekenen.(ANP)
Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Minister-president Dick Schoof tijdens het debat in de Tweede Kamer over haar besluit om niet te tekenen voor lintjes voor vrijwilligers die werken met vluchtelingen. ANP Agema zou zelf lintjes wel hebben ondertekend
PVV-zorgminister en vicepremier Fleur Agema zou zelf wel de lintjes hebben ondertekend voor vrijwilligers die zich met asielopvang bezighielden. "Maar dat betekent niet dat ik dat zonder wroeging of wat dan ook had gedaan. Maar ik had het wel gedaan", zei ze woensdag op haar ministerie tegen journalisten. Ze reageerde daar op nieuws over het tekort aan huisartsen en ging ook in op de lintjeskwestie, waarover juist op dat moment een verhit Kamerdebat gaande was.
Agema weet niet precies waarom haar partijgenoot Marjolein Faber de onderscheidingen niet wilde ondertekenen. "Nou, ik kan moeilijk in haar persoonlijke overweging kijken. Maar ze had daar wroeging bij. En gelukkig is het dan mogelijk met het tekenen van dit soort lintjes en benoemingen dat iemand anders het dan voor je doet."
Zelf zou ze zich neerleggen bij het Kapittel voor de Civiele Orden, dat de voordrachten voor onderscheidingen beoordeelt en de minister adviseert. "Maar dat is mijn overweging." (ANP)
Minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat de pers te woord.ANP JA21 en SGP manen Faber om werk te maken van serieus asielbeleid
Asielminister Marjolein Faber moet werk maken van serieus asielbeleid en het zichzelf niet onnodig moeilijk maken, zeiden de rechtse oppositiepartijen JA21 en SGP bij het debat over de lintjeskwestie. Door niet te tekenen voor lintjes van vijf vrijwilligers in de vluchtelingensector bewijst de PVV-bewindsvrouw "het kabinet geen dienst, Nederland niet en de rechtse kiezer al helemaal niet", vindt JA21-leider Joost Eerdmans.
De oppositiepoliticus benadrukte dat de coalitie de rechtse meerderheid in de Tweede Kamer goed moet benutten. "Hoe vaak krijgen we nou zo'n kans?" In plaats daarvan ziet Eerdmans "vooral chaos en ruzie".
De lintjeskwestie is volgens SGP-leider Chris Stoffer illustratief voor de aanpak van Faber. "Steeds vaker is haar optreden het middelpunt van ophef. Terwijl dit land snakt naar een streng en effectief asielbeleid." De christelijke politicus vreest dat de PVV'er "met dit soort acties het draagvlak eigenhandig om zeep helpt." (ANP)
Joost Eerdmans (JA21) premier Dick Schoof en Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het besluit van asielminister Faber om niet te tekenen voor lintjes voor vrijwilligers die werken met vluchtelingen. ANP Van der Plas ziet in lintjesdebat 'poging kabinet te beschadigen'
Het debat gaat deze woensdag niet over het weigeren van asielminister Marjolein Faber om lintjes toe te kennen aan vijf vrijwilligers in de vluchtelingensector, vindt BBB-leider Caroline van der Plas. "Het heeft voor mij alles weg van een gecoördineerde poging om een kabinet met een voor sommigen onwelgevallige signatuur te beschadigen."
Partijen van links tot rechts in de Kamer vinden dat het deze woensdag niet over Faber en de lintjes zou moeten gaan. Het debat kwam er toch, mede omdat het vertrouwen in het kabinet aan de orde zou komen. Dat voor dit onderwerp debatten zijn opgeschoven of geannuleerd, is volgens de oppositie te danken aan Fabers eigen optreden. In de coalitie klinkt juist het verwijt dat de oppositie de ophef opzoekt.
PVV-leider Geert Wilders noemde het "sneu" om te "bakkeleien" over vijf lintjes. "Het enige doel van de oppositie is deze minister tegenwerken." Dilan Yeşilgöz zei dat de debatten worden vertroebeld door "stukken rood vlees in de arena". Ga aan de slag, zei Nicolien van Vroonhoven, medefractievoorzitter van NSC. "En verlies je niet in kleinigheden."
Coalitiecircus
Eerder in het debat verweet Van der Plas GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans dat hij het onderwerp groter maakt. Een motie van wantrouwen en eventuele kabinetsval zouden volgens Van der Plas niet bijdragen aan oplossingen. "We krijgen bergen aan mails, en berichten: waar zijn jullie in godsnaam mee bezig?"
"Dat is nou precies de vraag die ik voor de coalitie heb", reageerde Timmermans. "U steunt de mensen in vak K. U ziet toch ook al maandenlang dat ze niets uit handen krijgen?"
Rob Jetten van D66 zei: "Het coalitiecircus van de afgelopen dagen is werkelijk waar gekmakend. Dit is een belediging voor Nederland. Deze Kamer zou moeten praten over voorstellen om problemen van mensen op te lossen. Maar we blijven verzanden in ruzies van ministers die niets voor elkaar krijgen."
Volgens Mirjam Bikker (ChristenUnie) hebben mensen behoefte aan "een minister die aan de slag gaat. Die kiest voor wetgeving maken in plaats van ophef brengen". DENK-voorman Stephan van Baarle claimde dat Faber expres chaos creëert om de aandacht af te leiden.
Bestuurlijke volwassenheid
VVD-leider Dilan Yeşilgöz vraagt Faber "bestuurlijke volwassenheid" te tonen en op te houden met het afgeven van "rare signalen" die afleiden van de inhoud.
Yeşilgöz wees Faber er nog eens op dat de huidige, rechtse meerderheid in de Tweede Kamer een unieke kans biedt om tot een veel strenger asielbeleid te komen. Dat vraagt om "een effectief beleid en structurele oplossingen", waar de PVV-bewindsvrouw zelf verantwoordelijkheid voor draagt. "Daar is steun voor nodig in beide Kamers", bracht de VVD-voorvrouw in herinnering.
De coalitie heeft geen meerderheid in de senaat en is daar dus afhankelijk van steun van oppositiepartijen. Een aantal van die partijen dreigt het vertrouwen in Faber op te zeggen.(ANP)
Caroline van der Plas (BBB) tijdens een debat in de Tweede Kamer over het besluit van asielminister Faber om niet te tekenen voor lintjes voor vrijwilligers die werken met vluchtelingen. ANP NSC wil meer ‘politieke souplesse’ zien van Faber, Wilders beschermt asielminister
Asielminister Marjolein Faber (PVV) zal ‘een stukje politieke souplesse’ moeten laten zien, wil zij haar asielwetten aangenomen krijgen in de Tweede en Eerste Kamer. Dat heeft medefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven van regeringspartij NSC gezegd.
Van Vroonhoven noemde het ‘ontzettend belangrijk’ dat Faber samenwerking zoekt, ook met oppositiepartijen. Ook zij wees erop dat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, mede doordat NSC daar als nieuwe partij zelf niet is vertegenwoordigd. ‘We zullen dat echt samen moeten doen’, hield zij de minister voor.
Ook Van Vroonhoven hamerde erop dat het kabinet met één mond moet spreken. Zij wil dat Faber belooft niet nog eens te weigeren een lintje te tekenen als het werk waarvoor een vrijwilliger erkenning krijgt haar niet aanstaat.
Geert Wilders herhaalde op zijn beurt dat Faber ‘niets verkeerds heeft gedaan’. ‘Als iemand in dit land een lintje verdient, is zij het’, zei de PVV-leider. Omdat premier Dick Schoof en minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) hebben aangegeven de lintjes wel te ondertekenen, is wat Wilders betreft sprake van eenheid van het kabinetsbeleid.(ANP)
Nicolien van Vroonhoven (NSC), Premier Dick Schoof en Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie).ANP Bontenbal tegen Faber: doe mee of stap uit kabinet
‘Je doet mee in een kabinet, of je stapt eruit’, heeft CDA-leider Henri Bontenbal woensdag gezegd tegen asielminister Marjolein Faber. De PVV-minister schreef dinsdag dat ze de premier en de minister van Binnenlandse Zaken steunt in hun besluit om voordrachten voor lintjes van vrijwilligers in de vluchtelingensector wel te ondertekenen. Deze middenweg is volgens Bontenbal geen optie. ‘Als bewindspersoon kun je niet kiezen aan welk besluit je wel of niet meewerkt.’
‘Het gedrag van de minister deugt niet’, zegt Bontenbal. Daarbij ging het de CDA'er niet alleen om de eenheid van kabinetsbeleid, maar ook om moraliteit. ‘Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Het is cynische politiek als de minister hen afvalt.’ Hij vroeg zowel premier Dick Schoof als coalitiepartijen VVD, NSC en BBB om een grens te trekken. ‘Praat niet recht wat krom is.’ (ANP)
Jetten noemt het ‘hoog tijd’ dat asielminister Faber vertrekt
D66-fractievoorzitter Rob Jetten noemt het ‘hoog tijd’ dat asielminister Marjolein Faber (PVV) vertrekt. ‘Dit is een minister die het ambt te schande maakt. Bij elk ander bedrijf zou deze minister al vijf keer zijn ontslagen, maar deze coalitie houdt haar telkens de hand boven het hoofd.’
Jetten herinnert aan de belofte van Schoof bij zijn aantreden dat hij in dit kabinet ‘normerend zou optreden’. In het geval van minister Faber is dat wat de D66-voorman betreft ‘faliekant mislukt’. Hij richtte zich ook tot de coalitiepartijen NSC en VVD. Dat die ‘zoveel incompetentie blijven gedogen’, vindt hij ‘onvoorstelbaar’. (ANP)
Wilders clasht hard met Timmermans: ‘U heeft niks te eisen’
‘U heeft niks te eisen’, zei Geert Wilders tegen Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) in het debat over de voordrachten voor lintjes die asielminister Marjolein Faber heeft geweigerd. Volgens de PVV-leider heeft zijn partijgenoot Faber nooit een formeel besluit genomen, en is de eenheid van het kabinetsbeleid dus ook niet in het geding.
‘Hier staat een minister met lef, die zegt wat ze vindt’, zei Wilders over Faber. ‘Hier staat een minister die meer ruggengraat heeft dan u in honderd jaar hebt laten zien. Zij staat voor haar zaak.’
Timmermans sprak de coalitiegenoten van Wilders aan, VVD, NSC en BBB. ‘Met deze meneer zit u in een coalitie.’
De GroenLinks-PvdA-leider eiste eerder in het debat dat Faber excuses moest aanbieden voor het weigeren van de lintjes. Ook wilde hij dat premier Dick Schoof het gedrag van de PVV-bewindsvrouw veroordeelt.
Faber heeft vrijwilligers ‘voor de bus gegooid’, vindt Timmermans, en dat alleen voor ‘een loos gebaar’. De minister gaf dinsdag tijdens het vragenuur toe dat zij de voordrachten weigerde te tekenen, omdat zij het ‘signaal’ wilde afgeven dat de asielinstroom echt omlaag moet. ‘Dit is de grootste prutser die ooit in vak K heeft gezeten’, riep Timmermans met stemverheffing. (ANP)
ANP Debat over lintjesgate brengt ook premier Schoof in een lastig parket
Het debat over de eenheid van kabinetsbeleid is geschorst. De oppositie is woedend over het ontbreken van premier Schoof. Die komt nu alsnog.
Lees hier het nieuwsbericht van onze politieke redactie.
Premier Schoof komt alsnog naar lintjesdebat in Tweede Kamer
Minister-president Dick Schoof komt alsnog naar de Tweede Kamer voor een debat waarin het zal gaan over de eenheid binnen zijn kabinet. Dat heeft een woordvoerder van de premier laten weten.
Eerder wilde Schoof nog een werkbezoek aan Apeldoorn laten voorgaan. De coalitiepartijen namen daarmee genoegen, maar bijna de hele oppositie eiste op hoge toon dat hij wel aanwezig zou zijn.
Oppositiepartijen vinden reactie Faber niet goed genoeg
Oppositiepartijen zijn ontevreden over de brief van asielminister Marjolein Faber over haar weigering om onderscheidingen te ondertekenen voor vijf vrijwilligers in de vluchtelingensector. De PVV-minister schreef daarin dat ze "betreurt" dat ze te vaak dezelfde reactie heeft herhaald, en dat ze "100%" achter het besluit van premier Dick Schoof staat om de voordrachten wel te ondertekenen.
"Ze probeert te zwemmen zonder nat te worden", reageerde GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. Hij wil dat de minister excuses aanbiedt en dreigt met een motie van wantrouwen. "Halfslachtig", zei Chris Stoffer (SGP) over Fabers brief.
Faber stuurde de brief nadat Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) hierom dinsdag in de Tweede Kamer had gevraagd. In het wekelijkse vragenuur herhaalde Faber telkens dezelfde teksten. "De aanhoudende asielstroom moet worden gekeerd", zei ze, en "ik ben geen stempelmachine". Op vragen van de Kamer ging ze niet of nauwelijks in.
Phil Nijhuis Coalitiepartijen blokkeren verzoek om premier Schoof naar lintjesdebat te roepen
Premier Dick Schoof hoeft van de coalitiepartijen niet naar de Tweede Kamer te komen voor een debat waarin het ook gaat over de eenheid binnen zijn kabinet. Vrijwel de hele oppositie wil dat de minister-president wel komt, maar dat verzoek kreeg geen meerderheid.
Kamervoorzitter Martin Bosma stelde voor Schoof nogmaals uit te nodigen, om te zien of hij uit eigen beweging alsnog wil aanschuiven. Zo niet dan wil partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) een hoofdelijke stemming over de vraag of hij alsnog naar de Kamer moet worden geroepen.
Zo'n hoofdelijke stemming wordt in de regel pas na een pauze van drie uur gehouden. Alle Kamerleden moeten erbij zijn, en de afwezigen krijgen zo de gelegenheid alsnog naar het Kamergebouw te komen. Het debat is tot nader order geschorst.
Timmermans verwacht Schoof 'gewoon' in Kamer voor lintjesdebat
Dat premier Dick Schoof niet naar een Kamerdebat wil komen waarin de eenheid van zijn kabinet wordt besproken, is "onacceptabel en schadelijk voor zijn leiderschap", vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. "Als premier duik je niet als het moeilijk wordt, dan geef je tekst en uitleg. Ik verwacht de premier gewoon om 10:15 uur in de Kamer", aldus de leider van de grootste oppositiepartij op X.
Ook SP-voorman Jimmy Dijk is kritisch. "Schoof weigert naar debat te komen, terwijl onder zijn verantwoordelijkheid deze chaos is ontstaan. Zo kun je niet verder. Schoof moet orde op zaken stellen binnen kabinet. Maar hij kiest nu om problemen in het kabinet en in het land niet op te lossen."
Asielminister Marjolein Faber (PVV) moet in het debat opnieuw uitleggen waarom ze weigerde de voordracht voor een koninklijke onderscheiding van vijf vrijwilligers in het vluchtelingenwezen te ondertekenen. De oppositie wil daar ook Schoof bij hebben, omdat de eenheid van kabinetsbeleid onder druk zou staan.
D66-leider Rob Jetten vindt het "vrij bizar" dat Schoof dinsdagavond wel topoverleg met de Vlaamse regering liet schieten voor overleg met de coalitie, maar nu niet bij het debat is. De brief waarin Faber zich dinsdagavond alsnog achter de voordrachten schaarde, noemt hij "een flutbrief" die bij hem "zeker niet" het vertrouwen heeft hersteld. Hij spreekt van "een optelsom" waarbij de minister steeds "mensen schoffeert, beledigt en haar werk niet doet."
CDA-voorman Henri Bontenbal vindt dat Schoof de Kamer "schoffeert" door niet te komen. Ook hij vindt het schrijven van Faber van dinsdagavond lang niet voldoende. Hij spreekt van een "wazige brief met een hoop vaagtaal".
2025-03-28 15:25:30 DEN HAAG - Minister-president Dick Schoof staat de pers te woord na afloop van de ministerraad. ANP REMKO DE WAALANP Schoof niet bij ‘lintjesdebat’, stuurt Faber alleen naar Kamer
Minister-president Dick Schoof is woensdag niet bij het Kamerdebat waarin asielminister Marjolein Faber (PVV) zich moet verantwoorden voor het weigeren van haar handtekening onder de voordracht voor een koninklijke onderscheiding van vrijwilligers die zich hebben ingezet voor vluchtelingen. Dat bevestigt een woordvoerder van de premier.
De weigering van Faber, die het werk van deze vrijwilligers in strijd vond met haar eigen beleid, heeft tot grote woede geleid in de Tweede Kamer. Schoof en NSC-minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) besloten uiteindelijk de voordracht zelf te tekenen. Een groot deel van de oppositie wil juist daarom de premier wel bij het debat hebben, omdat de eenheid van zijn kabinet in het geding zou zijn.
Faber bleef dinsdag herhalen dat zij nog steeds achter die beslissing stond. Een aantal oppositiepartijen liet daarop al weten mogelijk met een motie van wantrouwen te komen. (ANP)
Faber staat toch ‘100% achter’ lintjes voor asielvrijwilligers
Asielminister Marjolein Faber staat "100% achter" het besluit van premier Dick Schoof en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) om hun handtekeningen onder de voordracht voor lintjes voor vrijwilligers in de vluchtelingensector te zetten, nadat ze dat zelf weigerde. Dat schrijft de PVV-minister in een Kamerbrief na een dag vol onenigheid over haar debatoptreden hierover.
Faber erkent dat ze tijdens dat debat er "te vaak" op heeft gewezen waarom ze haar handtekening niet wilde zetten. "En dat betreur ik." (ANP)
Verder lezen? Faber drijft Tweede Kamer tot wanhoop over lintjes
Minister Bruins wil topwetenschappers naar Nederland halen
Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) richt een fonds op om buitenlandse topwetenschappers naar Nederland te halen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bruins dat tientallen topwetenschappers van alle nationaliteiten naar Nederland moeten komen. Het fonds moet zo snel mogelijk operationeel zijn.
Hoewel alle nationaliteiten welkom zijn, lijkt het fonds een antwoord op toenemende zorgen van Amerikaanse wetenschappers over het veranderende klimaat onder president Donald Trump. Wetenschappers voelen zich in de Verenigde Staten steeds meer aan banden gelegd. Het gaat volgens onderzoekers dan onder meer om censuur en controle van hun communicatie, maar ook om politiek ingrijpen op gebieden als klimaatwetenschappen en genderidentiteit. Frankrijk begon daarom eerder al een programma om Amerikaanse wetenschappers naar het land te lokken.
Hoeveel geld het ministerie in het fonds stopt, is niet bekend. Daarover moet eerst worden overlegd met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. (ANP)
Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.ANP Erasmus Universiteit verklaart scriptie staatssecretaris Maeijer ongeldig vanwege plagiaat
Na onderzoek trekt de Erasmus Universiteit Rotterdam definitief de scriptie van staatssecretaris Maeijer (PVV). De reden: plagiaat. De universiteit beslist op een later moment over de academische graad van Maeijer.
De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de Masterscriptie van staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke zorg) na onderzoek ingetrokken vanwege plagiaat. Volgens de bewindspersoon van de PVV komt het besluit ‘als een enorme klap’.
‘Ik heb met de beste intenties mijn studie afgerond, maar naar nu blijkt daarbij grote fouten gemaakt’, schrijft Maeijer in een verklaring. ‘Dat neem ik mijzelf zeer kwalijk en had nooit mogen gebeuren.’ De PVV-bewindspersoon is in contact met de universiteit en krijgt de mogelijkheid om een scriptie in te dienen over een ander onderwerp. Over de academische graad van Maeijer heeft het universiteitsbestuur nog geen beslissing genomen.
Premier Dick Schoof sprak bij de aankondiging van het onderzoek door de Erasmus Universiteit zijn steun uit voor Maeijer. Schoof liet weten overtuigd te zijn dat Maeijer ‘te goeder trouw’ gehandeld zou hebben.
Vicky Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg.ANP Wilders dreigt NSC met verkiezingen om asielwetten
PVV-leider Geert Wilders vindt dat regeringspartij NSC "met vuur" speelt, en dreigt via het sociale medium X expliciet met nieuwe verkiezingen. Hij reageert op de uitlatingen van NSC dat er mogelijk toch aanpassingen moeten worden gedaan aan de asielwetsvoorstellen van het kabinet na kritiek van de Raad van State. "Na opgeven noodwet geen wijzigingen meer", aldus Wilders. "Anders mag de kiezer zich uitspreken."
NSC heeft "geen behoefte" om te reageren, laat een woordvoerder desgevraagd weten.
De Raad van State adviseerde maandag de wetsvoorstellen niet in deze vorm in te dienen bij de Tweede Kamer. De regeringsadviseur vraagt onder meer om waarborgen over de toepassing van de asielnoodmaatregelenwet en het zogenoemde tweestatusstelsel. Anders dreigt het risico "dat procedures onzorgvuldig verlopen en grondrechten in de uitvoering worden geschonden omdat hiermee bij de vormgeving van het uitvoeringsbeleid onvoldoende rekening is gehouden".
Twitter bericht wordt geladen...
Partijen willen dat Kamer uitnodiging VN-rapporteur intrekt
PVV, BBB en SGP doen een poging om de uitnodiging van de Tweede Kamer aan speciaal VN-rapporteur Francesca Albanese te laten intrekken. De Italiaanse Albanese zou donderdag in gesprek gaan met Kamerleden die zich bezighouden met buitenlandse zaken. Maar vanwege uitlatingen van de VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden hebben verschillende partijen aangegeven niet met haar in gesprek te willen gaan.
Er is inmiddels een extra overleg gepland op dinsdag om het opnieuw te hebben over de uitnodiging aan Albanese. De speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden is bij rechtse partijen omstreden vanwege uitspraken die zij heeft gedaan. Ze sprak op sociale media weleens van een "Joodse lobby". Israël vindt dat zij de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 bagatelliseert. Ze beschuldigt het land van genocide in Gaza, waar vele duizenden doden zijn gevallen. Albanese vergelijkt de Israëlische regering geregeld (indirect) met de nazi's en noemt de Gazastrook "het grootste en schandaligste concentratiekamp van de 21e eeuw".
Door haar uit te nodigen, geeft de Kamer volgens SGP'er Diederik van Dijk "een podium aan antisemitische drek". Samen met de PVV en BBB wil hij dat de Kamercommissie van Buitenlandse Zaken de uitnodiging heroverweegt. Veel rechtse partijen willen niet in gesprek met de VN-rapporteur. "Gezien haar meer dan dubieuze uitspraken" heeft de VVD volgens Kamerlid Eric van der Burg ook "geen behoefte met haar het gesprek aan te gaan".
Albanese had ook om een ontmoeting met minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken gevraagd, aldus een woordvoerster. Dat verzoek heeft hij geweigerd, zegt het ministerie na een bericht in De Telegraaf. (ANP)
BBB-Kamerlid Lilian Helder verlaat Tweede Kamer
BBB-Tweede Kamerlid Lilian Helder verlaat binnenkort de Tweede Kamer. Ze zei dat maandag tijdens een debat over justitie. Tijdens haar inbreng zei ze dat "dit vrijwel zeker" haar laatste vergadering zou zijn. Over de reden zei ze niets.
BBB-Kamerlid Henk Vermeer, de rechterhand van partijleider Caroline van der Plas, zei desgevraagd dat hij niet op de hoogte is van haar vertrek.
De 51-jarige Helder was eerder Kamerlid voor de PVV. Ze werd in juni 2010 Kamerlid voor die partij en stapte in september 2023, vlak voor de verkiezingen, opeens over naar de BBB. Ze stond daar vijfde op de kandidatenlijst. Helder zei destijds dat ze zich om "persoonlijke en inhoudelijke redenen" niet opnieuw beschikbaar stelde voor de PVV.
Helder was niet het enige Kamerlid dat zich aansloot bij BBB. Ook de JA21-Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Dirk Jan Eppink deden dat, omdat ze het niet eens waren met de koers van hun partij. (ANP)
Coalitiepartijen vragen kabinet btw-tarief niet te verhogen
De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB vragen het kabinet af te zien van een verhoging van het hoge btw-tarief, een mogelijkheid die deze week geopperd werd als alternatief voor de hogere btw op cultuur, boeken en sport. De partijen keerden zich al publiekelijk tegen dit idee, en kwamen donderdag samen met een motie om dat te onderstrepen. Die kan rekenen op zeer brede steun.
Het kabinet beloofde de oppositie eind vorig jaar op zoek te gaan naar een alternatief voor het plan om cultuur, boeken en sport onder het hoge btw-tarief te brengen. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen moet daarom op zoek naar een andere manier om ruim 1 miljard euro aan btw-opbrengsten binnen te halen. Een van de opties was een verhoging van het hoge tarief van 21 naar 21,4 procent.
Behalve de coalitiepartijen veegden ook oppositiepartijen als GroenLinks-PvdA, SP en SGP het voorstel al direct van tafel. Daarmee had het nooit een meerderheid kunnen halen in de Tweede Kamer. (ANP)
Brede steun in Tweede Kamer voor nieuw Wetboek van Strafvordering
Het nieuwe Wetboek van Strafvordering kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. Tijdens een eerste debat klonken veel complimenten over het werk dat is verzet om de enorme wetswijziging voor te bereiden. Kritiek was er wel, maar niet op fundamentele punten.
In het wetboek staan alle regels waaraan onder meer politie, rechters en advocaten zich moeten houden bij het opsporen, vervolgen en berechten van misdaden. Alle organisaties die ermee te maken krijgen, hebben tien jaar meegewerkt aan de nieuwe wet. Het resultaat is een wettekst in acht boeken, met meer dan 1400 pagina's aan toelichting en nog eens vijfhonderd pagina's met beantwoorde vragen uit de Kamer.
Voor zwaar bewaakte verdachten moeten videoverbindingen de norm worden, vindt Ulysse Ellian (VVD). Vervoer van en naar de zitting levert volgens hem risico's op. PVV-Kamerlid Emiel van Dijk was juist kritisch op digitalisering. Hij uitte zijn zorgen over datalekken en vroeg het kabinet of er genoeg aandacht is voor mensen die niet met elektronische apparaten overweg kunnen. "Waarom wordt de elektronische weg vooropgesteld en in sommige gevallen zelfs verplicht bij berichten tussen burgers, officier van justitie en de rechter?"
In de wet staat ook een zogenoemde 'beweging naar voren', wat inhoudt dat het onderzoek in een strafzaak zoveel mogelijk klaar moet zijn voordat de zaak in de rechtszaal komt. Kamerleden zeiden dat ze daar blij mee zijn, maar er klonken ook zorgen dat verdachten niet genoeg tijd meer hebben om voorstellen over het onderzoek te doen. D66-Kamerlid Joost Sneller kwam met een voorstel om de termijn voor zulke voorstellen op te rekken van vier naar zes weken, Willem Koops (NSC) dacht aan twee maanden. (ANP)
Raad voor de rechtspraak: dien wetsvoorstellen asiel nu niet in
Dien de wetsvoorstellen over asielnoodmaatregelen en een tweestatusstelsel nu niet in, adviseert de Raad voor de rechtspraak aan asielminister Marjolein Faber. De raad stelt voor om eerst alle maatregelen uit het Europese migratiepact in te voeren. Als de twee wetten van Faber hier ook nog bovenop komen, leidt dat volgens de raad tot een hoge werklast bij de rechtspraak en andere organisaties in de migratieketen. (ANP)
Lees ook:
Ministerraad akkoord met strenge asielwetten Faber
De minister van Asiel en Migratie zegt: ‘Dit is wat Nederlanders willen’. Haar wetsvoorstellen moeten nu nog langs de Raad van State en het parlement.Tuinman zegt dat Defensie moet groeien naar zeker 100.000 mensen
Defensie moet groeien naar zeker 100.000 mensen, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Gijs Tuinman. Het is voor het eerst dat een bewindsman van het ministerie aangeeft hoe groot het moet worden.
"Ik zit nu op ongeveer 74.000 mensen, een middelgrote stad. Dat is best wat, maar ik moet snel groeien naar 100.000 man. Er moet zeker een kwart bij", zegt Tuinman zaterdagavond in het EO-televisieprogramma Dit is Tijs.
Een woordvoerder van de staatssecretaris zegt dat het precieze cijfer nog niet vastligt. Deze zomer komen alle krijgsmachtonderdelen met hun plannen en dan pas wordt duidelijk welke omvang de krijgsmacht zal krijgen.
Russische dreiging
Door de toenemende dreiging van onder meer Rusland heeft Defensie veel meer geld te besteden. Dit jaar bedraagt de begroting zo'n 22 miljard euro. Dat bedrag zal naar het zich laat aanzien de komende jaren verder stijgen.
Het werven van nieuw personeel is wel een probleem voor het departement. Bij het ministerie staan nog duizenden vacatures open. Het behouden van militairen is een probleem, maar ook het opleiden van nieuw personeel.
Het ministerie investeert de komende jaren structureel meer dan een kwart miljard euro extra in personeel. Dat gaat onder meer naar de arbeidsvoorwaarden en naar het opschalen van het vrijwillige dienjaar voor jongeren. (ANP)
Staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie.ANP Kabinet plant drie bezoeken aan China, waarvan een door Schoof
Dick Schoof en ministers Reinette Klever (Buitenlandse Handel) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) zullen dit jaar afzonderlijk van elkaar bezoeken brengen aan China, meldde de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Dat is deze week besproken toen de Chinese vicepremier Ding Xuexiang en de minister van handel een bezoek brachten aan Nederland.
"Dat geeft ook aan dat deze gesprekken in een buitengewoon vriendelijke sfeer hebben plaatsgevonden", aldus Schoof. De premier benoemt dat Nederland en China "buitengewoon belangrijke handelsrelaties" hebben. Bij het bezoek van de Chinese bewindspersonen is onder meer gesproken over watermanagement, klimaat en de halfgeleiderindustrie, waarin ASML een grote speler is.
Elektronica
"En we hebben ook een aantal kritische gesprekken met elkaar gevoerd." Die gingen bijvoorbeeld over de vermoedens dat Chinese bedrijven producten als elektronica leveren aan Rusland, dat deze gebruikt in de oorlog met Oekraïne.
Veldkamp reist in maart af naar China en Klever in juni, samen met een handelsdelegatie. Het bezoek van Schoof zal plaatsvinden in de tweede helft van dit jaar. (ANP)
Kabinet treft voorbereidingen om derdelanders weg te sturen
Het kabinet gaat voorbereidingen treffen om niet-Oekraïners die uit dat land naar Nederland zijn uitgeweken, weg te sturen. De zogeheten derdelanders mogen wel afwachten of en hoe de Nederlandse rechter de toestemming volgt die de Europese rechter daarvoor gaf.
Het kabinet vindt al langer dat internationale studenten en andere niet-Oekraïense vluchtelingen uit Oekraïne terug naar huis moeten. Het wil een eind maken aan de opvang die Nederland hun, net als gevluchte Oekraïners, biedt. Het kabinet kreeg donderdag gelijk van het Europees Hof van Justitie.
Nu "zullen de inspanningen gericht zijn op de vormgeving van het proces om te komen tot beëindiging van de opvang en verblijf in Nederland op basis van de einduitspraken van de nationale rechter", laat asielminister Marjolein Faber weten. De rechter moet zich, met het oordeel van het Europees Hof in de hand, nog uitspreken over zaken die derdelanders hebben aangespannen. Zo lang mogen derdelanders sowieso blijven, en er is ook nog "voorbereidingstijd" nodig.
Oekraïners en dus ook derdelanders hoeven geen asiel aan te vragen, maar krijgen onderdak in Nederland en mogen bijvoorbeeld ook werken. (ANP)
Schoof wekt indruk advies Raad van State asielplan te negeren
Premier Dick Schoof heeft de indruk gewekt dat het kabinet een eventueel kritisch oordeel van de Raad van State over de asielplannen naast zich neerlegt. De kern van de wetsvoorstellen van minister Marjolein Faber blijft hoe dan ook overeind, zei hij na de wekelijkse ministerraad. De woordvoerder van de minister-president stelt dat hij bedoelde dat het kabinet ook bij kritiek blijft proberen de wetten tot stand te brengen.
De wetsvoorstellen, waarmee onder meer sommige verblijfsvergunningen korter worden en asielzoekers moeilijker familieleden kunnen laten overkomen, stuitten afgelopen weken al op weerstand van rechters en advocaten. Maar Faber loodste ze vrijdag "makkelijk, tussen aanhalingstekens" door de ministerraad, zei Schoof, zonder veel vragen van bijvoorbeeld de kritische coalitiepartner NSC. Hij kan zich mede daarom ook niet voorstellen dat de Raad van State met een vernietigend oordeel zal komen.
De ministerraad, inclusief de NSC-ministers die doorgaans strikt toezien op de zorgvuldigheid van asielplannen, buigt zich daar nog een keer over zodra de Raad van State een oordeel heeft geveld over Fabers plannen. Ook dan blijven "de kernpunten" overeind, zei Schoof. Het kabinet zal kritisch advies van zijn belangrijkste adviseur verwerken "voor zover dat kan, maar niet waar dat raakt aan de kernpunten van wat we in de wet hebben voorgesteld". Hij bedoelde daarmee volgens zijn woordvoerder dat het kabinet de vormgeving tegen het licht zal houden, maar ernaar blijft streven om de coalitieafspraken uit te voeren.
PVV-leider Geert Wilders dreigde eerder deze week uit de regeringscoalitie te stappen als de asielplannen verder afgezwakt worden. (ANP)
Faber gaat uitvoerbaarheid asielplannen nog na
Asielminister Marjolein Faber gaat de uitvoerbaarheid van de asielplannen die ze vrijdag heeft gepresenteerd nog tegen het licht houden. Ze doet dat na aandringen van onder andere het COA en regeringspartij NSC.
Er volgen "nog wat aanvullende toetsen" zei Faber na afloop van de ministerraad waar ze het kabinet achter haar plannen kreeg. "Bijvoorbeeld de juridische toets, die moet toch aangeleverd worden en dat gaan we ook gewoon doen."
De wetsvoorstellen om onder meer verblijfsvergunningen te bekorten en het aantal nareizigers te beperken zijn volgens Faber al wel uitgebreid doorgelicht. "Er zijn natuurlijk al uitvoeringstoetsen gedaan. De IND is vanaf het begin af aan al betrokken geweest. Voordat we al begonnen met schrijven van de wet, hebben wij al uitvraag bij hen gedaan." (ANP)
Kabinet akkoord met eerste asielwetten van minister Faber
De ministerraad heeft ingestemd met de eerste drie asielwetten van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Het gaat om voorstellen voor onder meer de invoering van een tweestatusstelsel voor asielzoekers, het schrappen van asielvergunningen voor onbepaalde tijd en het beperken van gezinshereniging. Doel van de wijzigingen in het asielbeleid is om de komst van nieuwe asielzoekers naar Nederland te verminderen en erkende vluchtelingen minder lang te laten blijven en te laten terugkeren.
Faber is tevreden met het pakket maatregelen en meldt dat ze blij is dat de ministerraad ermee heeft ingestemd. "Door minder instroom en meer terugkeer neemt ook de druk af op de IND en asielopvang, en daarmee de druk op huisvesting, zorg en onderwijs", laat ze weten.
De voorstellen zijn vervat in drie wetsvoorstellen die nu voor advies naar de Raad van State gaan. Daarna moeten ze nog behandeld worden door de Tweede en Eerste Kamer. Eerder mislukte een poging van Faber om tot staatsnoodrecht te komen om het aantal asielzoekers te verminderen. Daardoor zou het parlement omzeild worden en dat stuitte op verzet van de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft.
Faber wacht de adviezen "gewoon rustig af. U kent mij denk ik wel als een positief mens", zei ze na afloop van het kabinetsberaad. De adviezen zal ze nog opnieuw gaan bespreken met haar collega's, zei ze. (ANP)
Brede coalitie roept op discriminatie tegen moslims tegen te gaan
Een brede coalitie van organisaties van mensen met een migratieachtergrond roept in een manifest op discriminatie van moslims tegen te gaan. Ze overhandigde maandagmiddag een manifest aan Tweede Kamerleden.
De coalitie stelt dat de 5 procent van de Nederlanders die moslim zijn niet als volwaardige burgers in de samenleving kunnen participeren. "We hebben er geen enkel vertrouwen in dat het onder het nieuwe kabinet beter zal worden. Het beledigen van moslims is in de politiek bijna salonfähig geworden."
"We maken ons ernstig zorgen over de opkomst van extreemrechtse en radicaal-rechtse partijen in Nederland en Europa. Deze ontwikkeling heeft in verschillende landen geleid tot een intensivering van islamofobe uitingen en geweld", stellen de organisaties.
Ook de situatie in Gaza baart de groep zorgen. "De solidariteit met Israël mondt regelmatig uit in islamofobe uitingen, waarbij moslims als een bedreiging voor joodse medeburgers worden gezien", stellen ze. "Je kunt geen racisme met racisme bestrijden."
De coalitie bestaat uit tientallen organisaties, waaronder islamitische, Marokkaanse, Turkse en Chinese organisaties, samenwerkingen van vluchtelingen en antidiscriminatiebureaus (ANP)
Van der Burg: Wilders dient landsbelang niet met bezoek Israël
VVD-Kamerlid Eric van der Burg heeft in het WNL-radioprogramma Sven op 1 hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders, die op eigen initiatief een bezoek brengt aan Israël en daar onder anderen premier Benjamin Netanyahu en president Isaac Herzog ontmoet. Wilders is volgens de liberaal vooral met zichzelf bezig. "Hij is in ieder geval niet bezig hiermee het landsbelang te dienen."
Van der Burg erkent dat Wilders als parlementariër mag gaan waar hij wil en mag spreken met wie hij wil. Maar hij waarschuwt wel dat de leider van de grootste coalitiepartij met zijn reis de internationale positie van minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp en minister-president Dick Schoof "ondermijnt", en "doelbewust" ingaat tegen kabinetsbeleid.
"Hij mag het, en verder is het buitengewoon onverstandig en laat het zien dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor het Nederlandse overheidsbeleid", concludeert Van der Burg. De VVD'er zegt zich het chagrijn daarover bij met name Veldkamp goed te kunnen voorstellen. (ANP)
Faber botst met Kamer om informatie over naderende grenscontroles
Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) is hard in aanvaring gekomen met een deel van de Tweede Kamer over de aanstaande grenscontroles. De Koninklijke Marechaussee begint maandag al met deze controles, maar vragen hierover liggen al maandenlang onbeantwoord op het ministerie. De opstelling van Faber in het debat leidde tot frustratie bij de Tweede Kamer.
De eerste vragen over het kabinetsvoornemen om aan de grens met bijvoorbeeld Duitsland te controleren zijn al in juli gesteld, benadrukte D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt. Het kabinet was toen nog maar net aangetreden. Ook Marieke Koekkoek (Volt) heeft nog veel vragen en zorgen over de controles. "Maandag gaan die grenscontroles in en de Kamer heeft nul informatie over hoe de minister dit in goede banen wil gaan leiden", aldus het Kamerlid. Zij wil onder meer weten wat de impact zal zijn op de grensregio's en het woon-werkverkeer.
"Het is niet alleen het plan dat aanstaande maandag ingaat, het gáát ook gebeuren", reageerde Faber daarop. Ze ergerde zich duidelijk aan de vragen van de Kamer. Er is "niks geheimzinnigs" aan de controles.
‘Een dienaar van de kroon onwaardig’
De PVV-bewindsvrouw zei geen weet te hebben van de vragen die er al maanden liggen. Tot grote ergernis van D66'er Podt. "Ik vind het onbestaanbaar dat u zo weinig motivatie toont om ons als Kamer fatsoenlijk te informeren", hield zij de minister voor. De partijen vroegen Faber uiterlijk donderdag antwoorden te geven op de vragen, omdat de Kamer anders pas na de ingang van de controles bijeenkomt. Die belofte deed Faber niet.
De Kamerleden van D66 en Volt kregen bijval van NSC-leider Pieter Omtzigt en Jimmy Dijk (SP). De SP-voorman was niet te spreken over "zes vragen waarvan het vijf maanden duurt voor ze beantwoord zijn".
Later in het debat ontstond ook een felle discussie tussen Dijk en de minister. De SP'er is kritisch op het asielbeleid van het kabinet, dat hij kortzichtig vindt. Die kritiek kwam hem op een harde uithaal van Faber te staan, die begon over SP-standpunten uit de jaren tachtig.
GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans was niet te spreken over de houding van Faber. Het gebeurt niet vaak dat een bewindspersoon in een debat zo fel uithaalt naar een Kamerlid, zei hij. "Ik vind het gedrag van de minister een dienaar van de kroon onwaardig", meldde Timmermans. (ANP)
Voorstel coalitie aan oppositieverbond: geen langstudeerboete
De coalitie stelt aan het 'monsterverbond' van oppositiepartijen voor om de langstudeerboete te schrappen en de bezuinigingen op de maatschappelijke diensttijd grotendeels terug te draaien, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Dit voorstel heeft de coalitie woensdagmiddag voorgelegd aan de partijleiders van D66, CDA, ChristenUnie, SGP en Ja21. Later op de dag spreekt het verbond waarschijnlijk weer met de coalitie over het voorstel.
Anderhalve week geleden eiste het verbond om 1,3 miljard van de circa 2 miljard euro aan bezuinigingen op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap terug te draaien. Anders dreigden de oppositiepartijen tegen de onderwijsbegroting te stemmen in de Eerste Kamer, waardoor deze zou sneuvelen. Met het coalitievoorstel begin deze week om een streep te zetten door 363 miljoen euro aan bezuinigingen stemden de oppositiepartijen niet in. In het laatste 'eindbod' - in de woorden van de coalitie - wordt 650 miljoen euro van de bezuinigingen teruggedraaid.
In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken om de maatschappelijke diensttijd te beëindigen en daarmee 200 miljoen euro te bezuinigen. De coalitie stelt nu voor om 110 miljoen euro hiervoor over te houden. De christelijke partijen hechten veel waarde aan dit overheidsprogramma om jongeren vrijwilligerswerk te laten doen.
De coalitie stelt daarnaast voor om 100 miljoen euro minder te bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek en 50 miljoen op beurzen voor startende wetenschappers. (ANP)
Yeşilgöz verwacht geen akkoord met oppositie over totaalpakket
VVD-leider Dilan Yeşilgöz ziet het niet gebeuren dat de coalitie met oppositiepartijen een akkoord sluit over een totaalpakket, in ruil voor steun in de Eerste Kamer. Deze vrijdag door premier Dick Schoof uitgesproken wens ziet ze als een "verzuchting", maar niet als een realistische optie.
Een verbond van de oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 is momenteel in gesprek met de coalitie over de onderwijsbegroting. Het verbond eist dat 1,3 miljard euro aan bezuinigingen wordt teruggedraaid en dreigt anders tegen de begroting te stemmen in de Eerste Kamer. Dit drukmiddel werd eerder al effectief ingezet door oppositiepartijen om af te dwingen dat het kabinet gaat werken aan een alternatief voor de btw-verhoging op cultuur, sport en media.
"We kunnen niet week in week uit dezelfde discussie krijgen", zei Schoof vrijdag bij zijn wekelijkse interview met de NOS. Daarom riep hij de coalitie op om een "totaalpakket" te onderhandelen met alle onderwerpen die lastig zijn voor de oppositie.
"Zo zal het niet werken, maar de verzuchting die snap ik", zei Yeşilgöz bij het VVD-congres. Ze verwacht eerder "stap voor stap samen tot oplossingen te komen" met de oppositie. "Zo hebben we het altijd gedaan." (ANP)
Madlener wil wachttijden voor rijbewijs verkorten door schrappen tussentijdse toetsen
Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat wil tussentijdse rijtoetsen tijdelijk schrappen, zegt hij in een debat met de Tweede Kamer. De maatregel, een voorstel van DENK, moet examinatoren vrijspelen om de achterstand van rijexamens in te halen.
Madlener beloofde snel samen met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen een voorstel te maken waar de Tweede Kamer zich over kan buigen. Waarschijnlijk zouden de toetsen een jaar lang geschrapt worden.
De tussentijdse toetsen helpen wel om slagingspercentages op te krikken, zei Hester Veltman (VVD). Ze vroeg zich af of scholen "die het juist zo goed doen" met deze toetsen tegemoetgekomen kunnen worden.
"Ik wil toezeggen om dat aspect mee te nemen", antwoordde Madlener, maar hij wilde ook niet te lang wachten met zijn voorstel. De "boeggolf" van rijexamens die door de coronacrisis vertraagd zijn, is naar verwachting over een jaar opgelost. "Als we te lang wachten, heeft het geen zin meer."
CBR-directeur Alexander Pechtold zit er "dubbel in", reageert hij. "Onderwijskundig doet het me ongelooflijk veel pijn, want de tussentijdse toets is nou net een middel om je voor te bereiden op het examen." Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen.
"Maar het schrappen scheelt volgend jaar wel zo'n 60.000 à 70.000 examens", vervolgt Pechtold. Hij laat deze afweging aan de Kamer. Als die aan de tussentijdse toetsen vasthoudt, "dan zullen we echt nog even geduld moeten hebben" voordat alle achterstallige rijexamens zijn ingehaald. (ANP)
Christelijke partijen en DENK fel tegen controle weekendscholen
Tijdens het debat over de onderwijsbegroting hebben de christelijke partijen en DENK veel kritiek op het kabinetsplan om inspecties bij weekendscholen mogelijk te maken. Doğukan Ergin (DENK) vreest dat PVV-bewindslieden met deze wet in handen op "koranscholenjacht" gaan. Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) werpt die suggestie "verre van" zich.
De staatssecretaris is ervan overtuigd dat bij "99 procent" van de weekendscholen geen problemen zijn. Maar als kinderen daar worden "aangezet tot haat, discriminatie of geweld" wil ze kunnen ingrijpen.
"Daar waar sprake is van haatzaaien, geweld en noem maar op, moet er ingegrepen worden, maar wel via de juiste instituten", bracht Don Ceder (ChristenUnie) daartegenin. Hij ziet hierin een rol voor organisaties als het Openbaar Ministerie en de AIVD, maar niet voor de Inspectie van het Onderwijs.
Ceder verwijst ook naar een "vernietigende" notitie waarin de inspectie zich uitspreekt tegen de wet. "Niet effectief, niet het juiste orgaan, doe het ons niet aan, we weten niet welk probleem het oplost", vat het Kamerlid samen. Hij en andere christelijke politici vrezen voor inspecties bij zondagscholen. (ANP)
Dogukan Ergin (links) tijdens een debat met de Kamercommissie over het onderdeel Integratie en Maatschappelijke Samenhang. ANP Bart MaatANP Klever: vergunning voor wapens naar Israël nu onwaarschijnlijk
De kans dat het kabinet op dit moment akkoord gaat met wapenexport naar Israël is "onwaarschijnlijk" als die wapens kunnen "bijdragen aan activiteiten in Gaza en de Westelijke Jordaanoever", verklaarde minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel) tijdens een debat over het wapenexportbeleid.
Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende reactie van Israël in Gaza zijn zes wapenvergunningen naar Israël afgewezen. Het ging om nachtkijkers, helmen, schermvesten en munitie, zei Klever. Twee vergunningen kregen wel groen licht. Dat ging om schokdempers en materieel voor het luchtafweersysteem Iron Dome.
Dat de uitvoer naar Israël toch is toegenomen kan volgens de minister voor een "groot deel" verklaard worden uit het feit dat het gaat om vergunningen voor zaken die weer terug naar Nederland zijn gekomen of naar een ander land zijn geëxporteerd. Wel heeft Nederland de afgelopen tijd meer wapens in Israël gekocht zoals PULS-raketartillerie.
Daniëlle Hirsch van GroenLinks-PvdA wilde weten of het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog gevolgen heeft voor de wapenexport. Klever noemde het besluit van het ICC een "belangrijke ontwikkeling" die zal "meewegen" bij aanvragen voor wapenexportvergunningen.
In februari oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat Nederland de export naar Israël van onderdelen voor F-35 gevechtsvliegtuigen moest stopzetten. Daar houdt het kabinet zich aan, het is wel in cassatie gegaan. (ANP)
NSC vraagt opnieuw advies van de landsadvocaat over asielnoodrecht op
NSC-leider Pieter Omtzigt heeft woensdag de woede van zijn coalitiepartners gewekt door het kabinet te vragen om een geheim document over het asielnoodrecht. Omtzigt wil dat het kabinet de notitie van de landsadvocaat naar de Tweede Kamer stuurt. Premier Dick Schoof zei eerder dat er geen stukken van de landsadvocaat waren, "op welke manier dan ook". Er "zijn geen notities", beaamde asielminister Marjolein Faber. Later bleek er wel een conceptnotitie te bestaan, onthulde Trouw.
Die moet met de Kamer worden gedeeld, vindt Omtzigt. Veel oppositiepartijen wilden het kabinet naar de Kamer roepen om tekst en uitleg te verschaffen, maar dat steunt NSC niet. Het opvragen van stukken over het asielnoodrecht is een open zenuw in de regeringscoalitie sinds NSC een soortgelijk verzoek steunde tijdens het grote Kamerdebat over de Prinsjesdagplannen. Dat bracht het kabinet in het nauw en was het begin van het einde voor het plan om strenge asielmaatregelen te nemen met een beroep op een asielcrisis.
VVD en BBB reageerden woest op het verzoek van Omtzigt, dat het kabinet moeilijk kan weigeren. Kamerleden hebben in principe recht op informatie, tenzij dat het landsbelang schaadt. Een Kamermeerderheid is daarbij officieel niet nodig, maar de bijval van een regeringspartij voor de vraag van bijna de hele oppositie telt in de praktijk wel.
Wie dit steunt "maakt er een potje van", zo zei VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Ze verwees naar de kernwaarden van Omtzigts NSC. "Wat hier gebeurt, heeft niets te maken met transparantie of goed bestuur, zeg ik tegen degene die dit steunt." Ambtenaren vatten zo'n verzoek op als "puur wantrouwen" en laten het voortaan wel uit hun hoofd om vrijuit na te denken en te adviseren, stelt Yeşilgöz. BBB-collega Caroline van der Plas sluit zich "volledig aan" bij de VVD-leider en hekelde Omtzigt eveneens. "Ik vind dit geen goed bestuur."
Maar Omtzigt vraagt niet om ieder gedachtespinsel van een ambtenaar, benadrukt hij. Het kabinet heeft inmiddels afgezien van het omstreden plan om naar het noodrecht te grijpen. Het overleg daarover is afgerond en dus kan het advies naar de Kamer. Bovendien is hij ervoor beducht dat ministeries een advies een concept blijven noemen terwijl ze het wel degelijk gebruiken, zegt hij. Daardoor zouden ze het niet openbaar hoeven maken als journalisten of Kamerleden ernaar vragen. "Dat hebben we in het kinderopvangtoeslagschandaal vaker gezien." (ANP)
Pieter Omtzigt staat de pers te woord, Nicolien van Vroonhoven kijkt toe.Phil Nijhuis VVD-fractievoorzitter Edith Schippers vertrekt uit senaat
Fractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een medicijnengroothandel te combineren, liet ze weten.
Schippers is nog maar anderhalf jaar senator. Haar terugkeer vorig jaar in politiek Den Haag, na een carrière in het bedrijfsleven, ging gepaard met hoge verwachtingen. De VVD was op zoek naar een opvolger voor Mark Rutte en Schippers, jarenlang VVD-kopstuk en minister van Volksgezondheid, werd geregeld genoemd als kanshebber. Maar die geluiden verstomden.
De 60-jarige Schippers gaat vanaf de jaarwisseling de farmaceutische groothandel Mosadex leiden. Ze heeft haar werk "meerdere malen aangepast om te proberen één en ander samen te laten gaan", schrijft ze aan de VVD-leden. Maar ze "moet nu toch tot de conclusie komen dat zowel mijn werk, als de VVD beter verdienen".
De leiding over de VVD-fractie in de senaat draagt Schippers 1 januari over aan Tanja Klip-Martin. De tienkoppige fractie van de regeringspartij heeft haar tot opvolger gekozen.
Schippers vertrekt "met een zwaar gemoed" en "pijn in het hart". Ze meende dat ze haar werk in het bedrijfsleven zou kunnen combineren met het lidmaatschap van de Eerste Kamer, die in principe maar een dag in de week vergadert. Hoe "uitdagend" en "veeleisend" die combinatie ook zou zijn. Maar al gauw na haar aantreden viel het kabinet en "de politiek is er sinds die tijd niet rustiger op geworden". De taken van een fractievoorzitter "in de Eerste Kamer, binnen de partij en daarbuiten zijn toegenomen", constateert Schippers. "Hierdoor kan ik in de praktijk de verantwoordelijkheden voor de VVD en voor mijn werk niet vervullen zoals ik vind dat deze vervuld zouden moeten worden."
De Eerste Kamer speelt een zichtbaardere rol in de politieke besluitvorming dan voorheen weleens het geval was. De coalitiepartijen hebben er geen meerderheid en het kabinet moet steeds steun zien te vinden bij oppositiepartijen. Dat vraagt soms extra bemiddelingswerk van de leiders van de coalitiefracties. Schippers' fractie wordt bovendien beproefd bij controversiële kwesties als de spreidingswet. De VVD-senatoren steunden die, tegen de zin van partijleider Dilan Yeşilgöz. Omdat het kabinet de wet wil intrekken, moeten ze zich er volgend jaar opnieuw over uitspreken. (ANP)
Fractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer.Werry Crone Oppositiepartijen sluiten verbond tegen onderwijsbezuinigingen
De oppositiepartijen D66, CDA en JA21 slaan de handen ineen om een groot deel van de bezuinigingen op onderwijs die het kabinet-Schoof wil doorvoeren, van tafel te krijgen. De partijen zijn samen goed voor vijftien zetels in de Tweede Kamer, maar kunnen de coalitie wel helpen aan de benodigde meerderheid voor hun plannen in de senaat.
De partijen willen onder meer de langstudeerboete geschrapt zien en de maatschappelijke diensttijd behouden. Ook de verlengde schooldag voor kansarme kinderen willen zij redden. Verder moet er wat hen betreft een streep door de bezuiniging op lerarensalarissen.
Van de in totaal 2 miljard euro aan voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs, willen de oppositiepartijen voor 1,3 miljard euro een andere invulling zoeken. Dat geld zoeken zij op begrotingen van andere ministeries, onder meer van Volksgezondheid. Daar kan onder meer bespaard worden door medisch specialisten verplicht in loondienst te laten treden en het eigen risico minder te verlagen.
Door te dreigen met een blokkade in de Eerste Kamer wist de oppositie eerder al aanpassingen af te dwingen in het belastingplan van het kabinet. Daarin is nu extra lastenverlichting opgenomen voor gezinnen met één kostwinner, een langgekoesterde wens van de christelijke partijen. De btw-verhoging op cultuur en sport bleef nog staan, maar er ligt een harde belofte om daar komend voorjaar een alternatief voor te bedenken.
PVV, VVD en BBB hebben samen dertig zetels in de senaat. Voor een meerderheid zijn er nog acht nodig. D66, CDA en JA21 hebben samen veertien zetels. (ANP)
Schoof: het staat Wilders vrij om kolonisten Israël te bezoeken
Geert Wilders kan wel degelijk op bezoek in illegale Israëlische nederzettingen zonder de afspraken met zijn coalitiepartners te schenden, stelt premier Dick Schoof. Het kabinet moet die afspraken naleven, maar Wilders en de andere coalitieleiders zijn daar volgens hem niet aan gehouden. Buitenlandminister Caspar Veldkamp stelde donderdag dat zo'n reis van de PVV-leider "niet in lijn" met de afgesproken 'basislijn' zou zijn en dat het kabinet zich daarover dan zal buigen.
"Er zit een groot verschil tussen waar het kabinet zich aan gehouden weet en waar het parlement zich aan gehouden weet", zei Schoof na de wekelijkse ministerraad. "Fractievoorzitters, Kamerleden, dat geldt ook voor de heer Wilders, staat het vrij om datgene te doen wat hij vindt dat hij moet doen. Daar kunnen wij iets van vinden, maar het staat hem gewoon vrij om te doen." Of Wilders nu de Israëlische premier Netanyahu wil bezoeken, wiens arrestatie is bevolen door het Internationaal Strafhof, of nederzettingen die ingaan tegen het internationaal recht waaraan het kabinet zich in de basislijn beloofde te houden.
Er is dan ook "geen enkele reden" om een Israël-reis van Wilders in het kabinet te bespreken, aldus de premier. Dat is volgens hem dan ook niet gebeurd. (ANP)
Faber: Notitie landsadvocaat heeft mij nooit bereikt
De conceptnotitie van de landsadvocaat over het omstreden plan om een asielcrisis uit te roepen en het noodrecht te gebruiken heeft asielminister Marjolein Faber ‘nooit bereikt’, zei ze vrijdag na afloop van de ministerraad.
Faber meldde de afgelopen tijd bij debatten telkens dat de landsadvocaat wel om advies was gevraagd, maar dat er niets over op papier was gezet. In antwoorden van Faber op Kamervragen bleek echter te staan dat er wel degelijk sprake was van een ‘onvoltooid conceptstuk’. Trouw ontdekte dat er wel degelijk een notitie bestond.
Faber zegt nu: “Deze notitie heeft mij nooit bereikt.” Juristen waren volgens haar bezig met het onderzoeken van de materie. Ze hadden ook contact met de landsadvocaat. “Toen kwamen ze erachter dat ze op de juiste manier bezig waren.”
Lees ook: Kabinet ontkende het bestaan van ‘asielcrisis’-notitie, maar deze blijkt er wél te zijn
Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) bij het Catshuis.ANP BuZa doet aangifte van lekken diplomatieke stukken over Gaza
Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat aangifte doen van het lekken van vertrouwelijke diplomatieke documenten over de situatie in de Gazastrook. Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft "buitengewoon veel zorgen" over drie recente lekken. Zo bleek donderdag dat een Tweede Kamerlid op de hoogte was van zijn geplande reis naar Israël, terwijl dit nog geheim was. "Ik ga verder onderzoek laten doen naar hoe mijn reis naar buiten heeft kunnen komen", zei Veldkamp vrijdag.
RTL Nieuws publiceerde donderdag over stukken waaruit blijkt dat Nederland worstelt met het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De situatie in Gaza is een "nachtmerrie", schrijven ambtenaren volgens RTL. Veldkamp zegt teleurgesteld te zijn en zit duidelijk in zijn maag met het frequente gelek vanuit zijn ministerie. "Daar gaat op worden ingegrepen".
Hij spreekt wel tegen dat hij zijn eigen ambtenaren niet vertrouwt. "Er is een enkeling die het voor de grote groep verpest", aldus de bewindsman. Dat blijft niet zonder consequenties: het lekken "vermindert de Nederlandse slagkrachtdiplomatie". Dat er te weinig discussie zou zijn op zijn ministerie over de oorlog in het Midden-Oosten en het gespannen maatschappelijke debat hierover, is volgens Veldkamp evenzeer "onzin". (ANP)
Verder lezen? Minister Veldkamp stelt reis naar Israël uit