Direct naar artikelinhoud

Lezers over opengebroken prullenbakken in Amsterdam: ‘In Berlijn en Kopenhagen is deze oplossing al heel normaal’

Transparante vuilnisbakken, geen sloten maar springveren; de gemeente Amsterdam doet verschillende pogingen om te voorkomen dat prullenbakken worden opengebroken in de jacht op statiegeldflesjes en -blikjes. Lezers van Het Parool reageren, en komen zelf met oplossingen voor dit probleem.

Joris van Gennip

Waar gaat dit over?

In Amsterdam is nauwelijks nog een vuilnisbak te vinden die in de jacht op statiegeldflesjes en -blikjes níét is opengebroken. De gemeente probeert van alles om de overlast die hierdoor ontstaat in te perken. Het nieuwste plan: een prullenbak zonder slot.
Lees het artikel

‘Plaats de afvalbakken ondergronds, net als de glas- en papierbakken’

Kunnen de afvalbakken niet deels ondergronds worden geplaatst, net als de glas-, papier- en restafvalbakken? Of bovengronds, maar zonder zak die eruit gehaald moet worden. En met de leegopening aan de onderkant en met voldoende gewicht zodat men hem niet kan optillen, maar de vuilniswagen wel (en een sensor die meldt dat de bak geleegd moet worden)?

Er moet toch een slimme en praktische oplossing voor te bedenken zijn, zodat de vuilnis die in de bak zit niet op straat kan belanden. Als men er niet bij kan, kan het ook niet op straat terechtkomen.

Ik snap dat mijn suggestie niet een-twee-drie is gerealiseerd, maar als men bij het afval kan, blijft het dweilen met de kraan open en blijft er vanuit de bakken zwerfafval op straat belanden.
Chris Broers Verduyn, Amsterdam

‘Verhoog het statiegeld, dan gooit niemand meer flesjes of blikken in de afvalbak’

Als het statiegeld vij euro per blikje of flesje wordt, vergeet geen burger meer dat ze de flessen niet met het afval moeten meegeven. Sommige mensen zijn te lui, anderen lijken onwetend (toeristen), maar het probleem oplossen bij de afvalbak gaat echt nooit lukken zolang daar nog sttatiegeldflesjes en -blikken in liggen.

Alle andere oplossingen kosten alleen maar geld en het is water naar de zee dragen. De kern van het probleem is niet de zwervers, want geef ze eens ongelijk, maar juist de bron van die statiegeldblikken en -flesjes. Als je een probleem wilt uitroeien, doe het dan met wortel en tak.
Carolien Oosterhoff, Amsterdam

‘Moeten we vuilnisbakken niet gewoon verwijderen, zoals in Japan?’

Als winkelstraatmanager in de Staatsliedenbuurt, Spaarndammerbuurt en de Houthavens krijg ik dagelijks klachten van ondernemers en buurtbewoners over de opengebroken prullenbakken. Daarnaast erger ik me dood als ik door mijn eigen buurt, De Baarsjes, fiets.

Het is ongelooflijk dat vuilnisbakken nu voor zo veel overlast zorgen in plaats van dat er vuil in wordt verzameld. Er moet snel een oplossing komen, de stad ziet er niet uit. Je kunt je afvragen of vuilnisbakken niet langzamerhand moeten worden verwijderd om zo een volledige gedragsverandering teweeg te brengen. In Japan schijnt het te lukken, kijk daar eens naar.

Intussen is een prullenbak met een magneetsluiting geen oplossing, want de bak wordt dan nog altijd leeggehaald zonder respect voor de omgeving. Daarmee verdwijnt de troep dus niet.

Kan er geen andere oplossing worden gevonden? Er wordt vaak gesuggereerd dat de blikringen op de vuilnisbakken moeten worden geplaatst, of dat er speciale, vrij te legen statiegeldcontainertjes moeten worden opgehangen in de buurt.

Hopelijk komt er spoedig een structurele oplossing; ik praat graag mee.
Henriette van der Does, Amsterdam

‘Maak specifieke vuilnisbakken voor plastic en blik’

In onze winkelstraten en inmiddels ook in de treinen wordt blik en plastic opgehaald. Maak vuilnisbakken specifiek voor dit afval, zonder slot en met transparante zakken in de overige bakken (ook zonder slot). Regel met de grootwinkelbedrijven dat er afzonderlijke inleverpunten komen.
Suze Duinkerke, Amsterdam

‘Het verheugt mij dat deze mensen niet in criminaliteit vervallen’

Ook in Amsterdam-West worden de meeste vuilnisbakken opengemaakt om er statiegelditems uit te halen. Ik wil daar ook iets positiefs over zeggen: dit zijn namelijk mensen die daarmee in hun levensonderhoud voorzien. Soms maak ik een praatje met zo iemand (en geef dan een paar munten van twee euro), en dan blijkt dat die niet met zijn uitkering rond kan komen. Het verheugt mij dan dat hij niet tot criminaliteit is vervallen!
Adriaan van Dijk, Amsterdam

‘In Berlijn en Kopenhagen zetten ze flesjes en blikjes expres naast de vuilnisbak’

Een eenvoudige en bewezen oplossing: plaats lege statiegeldflesjes en -blikjes tegen een afvalbak aan. Deze aanpak, die door bewonersinitiatief VuilnisOproer wordt voorgesteld, maakt het voor statiegeldverzamelaars makkelijker om deze voor hen waardevolle verpakkingen te verzamelen, zonder afvalzakken open te scheuren en te doorzoeken.

Dit simpele gebaar helpt zwerfvuil te verminderen, vergroot de inzameling van statiegeldverpakkingen en voorkomt overlast. In steden als Berlijn en Kopenhagen is het al heel normaal om statiegeld apart te zetten. Waarom niet in Amsterdam?

Burgemeester Halsema kan hieraan bijdragen met een heldere oproep: Amsterdam, laten we het anders doen: zet je statiegeld naast de afvalbak!
Jan van der Borden (voorzitter VuilnisOproer Nieuw-West), Amsterdam

‘Bewaar flesjes en blikjes in een aparte tas’

Schandalig natuurlijk, en er is helaas maar één oplossing: geen statiegeld meer rekenen, dan is het voor die aso’s niet meer de moeite waard. Ja, of de kopers van die flessen en blikjes ervan proberen te overtuigen ze niet in de vuilniszak te doen.

Ik heb ooit in Engeland een soort tas met vakjes gekocht waar je de flesjes en blikjes netjes in doet, die bewaar ik in het gangetje bij mijn voordeur. Als ik naar de Appie of de Jumbo ga, neem ik die tas mee; ik geloof dat zo’n tas hier ook te krijgen is. Of stop het anders gewoon in een plastic zak.
Mirla Meerschwam, Amstelveen

‘Voorzie de bakken van losse emmers met een tekst erop’

Hang een losse emmer aan de afvalbak, met uitleg waar die voor bestemd is. Bij ons in de buurt – ik woon op het Dora Tamanaplein in Zuid – werkt dat goed.
N. Donkersloot, Amsterdam

‘Weet iedereen in dit land eigenlijk wel hoe het werkt met statiegeld?’

Het goed laten werken van het statiegeldsysteem wordt op alle niveaus dapper tegengewerkt. Zo vroeg ik een schoonmaakster op de universiteit of ze wist dat er statiegeld zit op al die flesjes en blikjes die studenten naast de vuilnisbak zetten. Toen ik wees op het kleine, onopvallende logo dat statiegeld aangeeft, reageerde ze verschrikt: “Oh no, I threw away hundreds of euros!”

Ze had zich weleens afgevraagd waarom de studenten ze naast de prullenbak zetten.

Ik veronderstel dat ook toeristen dat statiegeldlogo niet uitgelegd krijgen wanneer ze het land binnenkomen. En al weten ze het, hoe kunnen ze ernaar handelen?

Ik heb het schoonmaakbedrijf een mailtje gestuurd, om te zeggen dat het zijn medewerkers de werking van het statiegeldsysteem moet uitleggen. Ik kreeg als antwoord dat het zijn werknemers verboden is statiegeldflessen en -blikken te verzamelen. Toen ik de schoonmaakster weer tegenkwam bevestigde ze inderdaad gelaten dat ze een extra memo had ontvangen dat ze flesjes en blikjes met statiegeld moet weggooien.

De kantinebeheerder kan ook geen statiegeld verzamelen (de groothandel werkt niet mee) en de automaten worden door weer een ander bedrijf geëxploiteerd.

De studenten kopen hun vloeibare suiker en energie uit een automaat die niets terugneemt. Een druipend blikje bewaren in de rugzak met je laptop is een risico. Ze geven de flesjes en de blikjes daarom dus weg aan de schoonmakers; weer een goede daad verricht!
Reinder Rustema, Amsterdam

Help ons door uw ervaring te delen: