Militaire geheime dienst waarschuwt voor AI
In zijn jaarverslag waarschuwt de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV voor de stijgende dreiging van (cyber)spionage en buitenlandse beïnvloeding, steeds vaker met behulp van AI.
is de energie- en defensie-expert van De Morgen
Vijandige landen en cybercriminelen gebruiken kunstmatige intelligentie om “verschillende fasen van een cyberaanval te automatiseren”, schrijft de inlichtingendienst. De denkkracht van AI maakt het mogelijk om “snel kwetsbaarheden te vinden en kwaadaardige codes te creëren”.
ADIV waarschuwt ook voor het gebruik van AI bij buitenlandse beïnvloeding. Volgens de inlichtingendienst speelt de populariteit van Chinese apps hier een rol. De bedrijven achter die apps worden door het communistische regime in Peking verplicht hun data beschikbaar te stellen.
“Chinese apps zoals TikTok, CapCut, Temu en Shein verzamelen persoonlijke gegevens en leveren beeldmateriaal aan de Chinese overheid. Dit kan worden gebruikt om AI-systemen te trainen in de manier waarop verschillende bevolkingsgroepen buiten China zich uitdrukken en emoties tonen”, klinkt het.
Dit “laat de Chinese overheid toe om getrainde AI-systemen in te zetten om doelgerichte video’s te maken, bedoeld om de publieke opinie buiten China te beïnvloeden”. Volgens ADIV heeft het communistische regime deze techniek al binnen Europa toegepast. Meer bepaald tijdens de Europese verkiezingen van juni vorig jaar. Ook in India en Rwanda zijn voorbeelden van dergelijke beïnvloeding opgedoken.
Musk
Het gebruik van AI “voor de creatie van memes, avatars, accounts… is een echte gamechanger geworden”, klinkt het nog. Op sociale media ziet ADIV steeds meer desinformatie, propaganda en extremisme opduiken. Hoofdzakelijk op X, het platform van zakenman Elon Musk. Ook TikTok krijgt vanwege zijn onduidelijke algoritmes en Russische propaganda veel aandacht.
Rusland is een bekende onruststoker in de digitale wereld. Na de beloofde levering van Belgische F-16’s aan Oekraïne vorig jaar is bijvoorbeeld “een verhoogde activiteit” vastgesteld. In de aanloop naar de verkiezingen van 2024 valt “de substantiële toename van antimigratienarratieven” op.
Ook de bescherming van technologie blijft een aandachtspunt. “Sommige grootmachten (...) hanteren al enkele jaren een ‘oogst nu, ontcijfer later’-strategie”, schrijft ADIV. Daarbij worden “grote hoeveelheden zeer gevoelige versleutelde gegevens” opgeslagen die voorlopig ontoegankelijk zijn. Voor de ontcijfering wordt op de ontwikkeling van kwantumcomputers gerekend.
Vanuit de militaire inlichtingendienst staat het zogenaamde Cyber Command mee in voor de digitale bescherming van ons land. Extra investeringen in cyberveiligheid staan hoog op de politieke agenda. Binnen de nieuwe federale regering lijkt er consensus te zijn dat het Cyber Command straks een deel van het toekomstige defensiebudget moet toegewezen krijgen.
De regeringstop heeft dinsdagavond opnieuw vergaderd over een verhoging van het defensiebudget naar 2 procent van het bbp. Voor dit jaar lijkt een compromis in de maak waarbij vooral naar de inkomsten uit Euroclear (1,2 miljard euro) en een uitzonderlijk dividend uit Belfius (500 miljoen euro) wordt gekeken. Mogelijk wordt tot 2 miljard euro buiten de begroting gehouden.
De financiering voor de komende jaren blijft nog een vraagteken.
Lees ook
Geselecteerd door de redactie