Beste politici, wat is het alternatief? Vrouwen dwingen om zwanger te blijven?
Anton Van Dyck is coördinator van Compagnon, samen met 143 maatschappelijke organisaties voor onder meer slachtofferhulp van seksueel geweld en armoede- en gezondheidszorg, maar ook studentenverenigingen en sociaal-culturele verenigingen.
Aan hen die ons land besturen,
Een op de vijf vrouwen die u kent, zal ooit tijdens haar leven voor een zwangerschapsafbreking kiezen. De vraag naar kwalitatieve abortuszorg is groot. Jaarlijks zullen 20.000 vrouwen kwaliteitsvolle abortuszorg- en hulpverlening zoeken. En toch blijft een wet op maat van de noden een eindeloze klim. Toen onze buurlanden in de periode 1967-1984 abortus liberaliseerden, duurde het in België tot 1990. Pas in 2002 werd de terugbetaling van de ingreep in orde gebracht. Al sinds 2015 weten politici exact wat ze moeten doen om kwalitatieve abortuszorg toegankelijker te maken. Ondanks een stabiele meerderheid en brede wetenschappelijke consensus blijft de wet geblokkeerd worden.
De rekening van die stilstand wordt jaarlijks gepresenteerd aan alle vrouwen die kiezen voor een abortus, de 400 vrouwen die noodgedwongen naar Nederland moeten en aan hen die er zelfs niet geraken.
Het is verleidelijk om te vervallen in de casuïstiek van spectaculaire verhalen. Er zijn immers al zoveel mythes en misvattingen rond abortus. Maar de onrechtvaardigheid van het huidige systeem valt niet te negeren. Vrouwen die al in een kwetsbare context zitten, duwen we nog dieper de grond in. Zij zijn het die tot 1.400 euro voor de ingreep moeten ophoesten. Zij zijn het die gewoon brute pech hebben en door de politieke blokkade gedwongen worden om te leven in een realiteit waarin ze geen inspraak hadden. Wat is het alternatief? Vrouwen dwingen om zwanger te blijven?
Embargo
Elke beleidskeuze heeft een kost. Maar het embargo op een vrije stemming heeft enkel een kost. Het komt niemand ten goede.
Dit zijn geen uitzonderlijke verhalen. Zij zijn realiteit voor talrijke vrouwen. Ze vragen geen medelijden, enkel de tijd en de ruimte om zelf te beslissen. Al drie parlementaire generaties lang ligt er een oplossing klaar. Het expertenrapport dat in de vorige legislatuur door de regering gevraagd werd, wijst evenzeer naar een uitbreiding van de termijn van minstens achttien weken. Maar telkens weer wordt de stemming uitgesteld of geblokkeerd. Ondertussen blijven vrouwen de grens oversteken, blijven sommigen gevaarlijke methodes proberen, en blijven mensen in de meest kwetsbare context zonder uitweg achter.
We begrijpen dat dit een onderwerp met een ethische dimensie is. Daarom moeten wetten die over het eigen lichaam en zelfbeschikking gaan, ontstaan uit een breed gedragen maatschappelijke consensus. Dit beslissen partijvoorzitters en ministers niet achter gesloten deuren. Daarom pleiten we voor onderstaande oplossing.
Onze boodschap aan onze politieke vertegenwoordigers is helder:
Hanteer de parlementaire vrijheid. Dit wetsvoorstel moet in alle openheid behandeld worden, los van partijpolitieke belangen. Laat elke parlementariër de vrijheid om te kiezen naar eigen beoordelingsvermogen.
Maak de Compagnons overbodig. Sinds vorig jaar rijden zij elke week naar Nederland zodat mensen toegang hebben tot abortuszorg en keuzes kunnen maken over hun eigen lichaam en toekomst. Een land moet in de zorgnoden van zijn burgers voorzien.
Op 3 april, worden we met de 35ste verjaardag van de Abortuswet herinnerd aan de basisprincipes van onze democratie. We streven steeds naar beter. En waar we weten dat de inspanning nooit kan stoppen, is de mogelijkheid tot vooruitgang toch heel concreet. Niet enkel voor de honderden vrouwen die nu noodgedwongen de grens naar Nederland oversteken, maar ook voor de vrouwen die daar niet geraken.
Het is zover. Nu is het aan u.
Bij de ondertekenaars: deMens.nu, LUNA, Biotecho, Centre d’Action Laïque, Centrum Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (cgso), Centrum Vrijzinnig en Humanistisch Erfgoed, CFFB, concerts for humanity, De Brug, De Cocon jeugdhulp aan huis, De Maakbare Mens, Dokters van de Wereld, Dwaalzin, ella, Farmaceutische Kring VUB, Fakkeltjes, Centres de Planning et de Consultations, Free Clinic, Furia, Gams, Geuzenhuis, Het Vierde Punt, Hujo, Humanistisch Verbond, Humanitas, Liga voor Mensenrechten, Magnette - Engel – Hiernaux, Oikonde, PAG-ASA, Payoke, PRIK, PUNT, Rebelle, Sensoa, Solvay Kring, SOS Nuchterheid, Stichting Morele Bijstand aan Gevangenen, Studentenraad VUB, ‘t Zal Wel Gaan, Vermeylenfonds, Vvvuur, Willemsfonds.
Lees ook
Geselecteerd door de redactie