Deze gemeente verlaagt leeftijd voor GAS-boete naar 14 jaar: “Steeds meer minderjarigen betrokken bij overtredingen”
Het Brasschaatse gemeentehuis. — © Jan Brys
Tijdens de gemeenteraad in Brasschaat maandagavond werd het voorstel goedgekeurd om de leeftijd voor GAS-boetes te verlagen naar 14 jaar. Het voorstel kwam er naar aanleiding van de vaststelling dat de lokale politie merkt dat steeds meer minderjarigen betrokken zijn bij uiteenlopende overtredingen.
De GAS-boetes zullen van toepassing zijn op inbreuken zoals het vernielen van voertuigen en gebouwen, het spuiten van graffiti en het veroorzaken van nachtlawaai. De burgemeester benadrukt dat er steeds eerst dialoog zal worden gevoerd met de betrokken partijen.
“Er zal een verplichte bemiddeling komen voor minderjarigen, wat bij meerderjarigen niet altijd het geval is. Indien dat een positief resultaat oplevert, vervalt de GAS-boete. Zo niet, dan gaan we over tot de boete”, aldus burgemeester Adinda Van Gerven (N-VA).
Volgens gemeenteraadslid Mathias Gulickx (PVDA) is het verlagen van de leeftijd geen goede beslissing. “We hebben enkele bedenkingen bij het invoeren van GAS-boetes voor minderjarigen. Het Kinderrechtencommissariaat heeft zich daar steeds kritisch over uitgelaten”, zegt Gulickx “De term ‘overlast’ is bovendien vaag, waardoor een ambtenaar vrij spel krijgt in de interpretatie. Natuurlijk zijn er zaken die niet door de beugel kunnen en weten we dat sommige jongeren antisociaal gedrag vertonen. Maar de GAS-boetes lossen de oorzaak niet op.”
Wel is de oppositie voorstander van dialoog. Ondanks dat het voorstel tijdens de gemeenteraad op enige kritiek stuitte, werd volgens Van Gerven een positief advies gegeven door de jeugdraad om de GAS-boetes te implementeren.
Vlaams Belang is wel een voorstander van de verlaagde leeftijd voor GAS-boetes vanwege de toename van overtredingen door jongeren. “Voor ons is dit een nuttige en nodige aanpassing. De daders van vandalisme worden steeds jonger en justitie vervolgt zulke kleine feiten amper of niet”, zegt gemeenteraadslid Luc Van der Schoepen (Vlaams Belang). “De korpschef bevestigt eveneens dat er institutionele tekortkomingen zijn.”