Handelsoorlog VS raakt Vlaamse economie hard: zeker half miljard per jaar
Nieuwe Amerikaanse invoerheffingen zullen de Vlaamse economie minstens een half miljard euro per jaar extra kosten. Wellicht loopt de rekening nog een stuk hoger op.
volgt als chef politiek van De Morgen de federale en Vlaamse politiek op de voet
In totaal exporteert Vlaanderen jaarlijks voor meer dan 26 miljard euro naar de Verenigde Staten. Door nieuwe invoerheffingen zal de tarieflast op deze goederen fors stijgen. Voor de autosector gaat het om 317 miljoen euro per jaar extra. Voor de staalindustrie om minstens 175 miljoen euro per jaar extra. Dat leert een schatting van het handelsagentschap FIT.
Amerikaans president Donald Trump heeft onlangs nieuwe invoerheffingen van 25 procent aangekondigd op auto’s en auto-onderdelen die buiten de Verenigde Staten worden gemaakt (nu nog 2,5 procent). De tarieven moeten woensdag ingaan. Sinds half maart geldt ook al een invoerheffing van 25 procent op alle staal en aluminium dat het land binnenkomt uit de rest van de wereld, waaronder dus Europa (vroeger 0,3 tot 3,5 procent).
Woensdag is door president Trump omgedoopt tot ‘Liberation Day’. Naast invoerheffingen op auto’s wil hij die dag wederkerige invoerheffingen aankondigen. Dat zijn tarieven die overeenkomen met de tarieven die andere landen op Amerikaanse goederen toepassen. Ook rond hout, chemische producten, medicijnen, computerchips en koper denkt de president aan nieuwe invoerheffingen.
Als Trump voet bij stuk houdt en wederkerige invoerheffingen instelt, verhoogt dit de extra kosten voor de Vlaamse economie met nog eens 171 miljoen euro per jaar.
Duurder
Minister-president Matthias Diependaele (N-VA) betreurt het handelsbeleid van het Witte Huis. Een groot deel van de Vlaamse welvaart hangt vast aan onze exporteconomie. “Met nieuwe invoerheffingen op onder meer staal, auto’s, chemie en farma worden stuk voor stuk economische sectoren geviseerd die belangrijk zijn voor Vlaanderen. Dit heeft reële impact. Deze beslissing maakt het leven duurder voor iedereen, evengoed voor de Amerikanen zelf.”
Binnen de Europese Unie wordt intussen over tegenmaatregelen nagedacht. Maar ook die kunnen de Vlaamse economie treffen. Zeker als Europa zijn eigen invoerheffingen op chemische producten en medicijnen optrekt. Tegen half april wordt een aankondiging verwacht.
Onze chemische en farmaceutische industrie onderhouden nauwe economische banden met de VS. De sectoren zijn samen goed voor 63 procent van de totale Vlaamse uitvoer naar de Verenigde Staten. Omgekeerd zorgen ze voor 57 procent van de totale Vlaamse invoer vanuit het land.
Diependaele benadrukt dat Vlaanderen zich zo goed als mogelijk voorbereidt op de verschillende scenario’s. Wekelijks wordt met de andere bestuursniveaus in ons land afgestemd. Bedrijven met praktische vragen over de invoerheffingen kunnen bij FIT terecht. Binnen het handelsagentschap is een ‘situation room’ ingericht om de toestand constant op te volgen.
Tegelijk is dit volgens de minister-president een kans om nieuwe exportmarkten aan te boren. Binnen en buiten Europa. “Erbinnen door de interne markt te versterken. Erbuiten door kansen in Azië en Latijns-Amerika te grijpen.” Zo moet Europa later dit jaar een besluit nemen over het langverwachte en omstreden handelsakkoord met Zuid-Amerika.
Lees ook
Geselecteerd door de redactie