Direct naar artikelinhoud

‘Een dagje heen en weer naar Athene, dat doen we niet meer’: de zakenvlucht is passé

Getty Images

Ooit waren zakenreizen een statussymbool, nu zijn ze passé. De reisuitstoot van grote bedrijven is in vier jaar tijd met 34 procent gedaald. Dat blijkt uit een studie van de ngo Transport & Environment.

schrijft al meer dan tien jaar over mobiliteit voor De Morgen

Nieuwe vliegtuigen stoten sowieso al zo’n 20 procent minder CO2 uit dan hun voorgangers. Maar de inspanningen van luchtvaartmaatschappijen om hun vloot te vernieuwen volstaan niet om de daling van de uitstoot met 34 procent te verklaren.

Bedrijven zijn gewoon minder gaan vliegen, zo blijkt uit de Travel Smart Ranking van Transport & Environment (T&E), een Europese ngo die voor duurzaam vervoer ijvert.

Tussen 2019 en 2023 daalde de CO2-uitstoot van 239 internationale bedrijven met 34 procent. Dat wil zeggen dat ze werknemers minder vaak ter plaatse stuurden om te vergaderen of opleidingen te volgen. Bedrijven die concrete duurzaamheidsdoelstellingen vooropstelden, slaagden er zelfs in om hun uitstoot bijna te halveren (-48 procent). Enkel bedrijven uit Europa, de Verenigde Staten en India werden opgenomen in de studie.

Het Belgische farmabedrijf UCB verkleinde zijn reisafdruk met 42 procent. Het bedrijf vermijdt eendaagse vluchten, geeft bij afstanden tot drie uur de voorkeur aan de trein en introduceerde een strengere goedkeuringsprocedure voor internationale reizen. “Als we dan toch moeten reizen met het vliegtuig, doen we dat bij voorkeur met toestellen op duurzamere kerosine”, zegt woordvoerder Laurent Schots.

Minder zakenbestemmingen

Volgens luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen) gaat het om een duidelijke trend. “Het aantal vliegpassagiers zit wereldwijd al terug op het pre-coronaniveau van 2019, maar de passagiersmix is helemaal veranderd. Terwijl het aantal recreatieve reizigers sterk is gestegen, is het aantal zakenpassagiers fors gedaald. Vandaar dat je hier en daar ook al zakenbestemmingen uit het aanbod zag wegvallen.”

Vooral de ‘intra-companyvluchten’ zijn volgens Dewulf bijna volledig verdwenen. Dat zijn de - veelal kortere - vliegreizen van de ene locatie naar de andere binnen het eigen bedrijf. “Videovergaderingen via Teams of Zoom zijn volledig ingeburgerd. Dat merken ze onder andere bij Brussels Airlines, KLM of Air France. En dat merk ik zelf ook op de universiteit. Een dag op en af naar Athene voor een vergadering, dat doen we niet meer.”

Een aantal grootverbruikers gaat wel tegen de stroom in. Volgens Transport & Environment weigeren 25 multinationals, waaronder Google en Apple, om hun vlieguitstoot te verminderen. “Samen stoten deze bedrijven 6,9 megaton CO2 per jaar uit. Dat is meer dan de volledige Belgische luchtvaart”, zegt Naomi Cambien van de Bond Beter Leefmilieu, die samenwerkt met T&E. “Bovendien reizen de CEO’s van 19 van deze bedrijven met privéjets.”

Volgens Cambien bewijzen de cijfers dat bedrijven hun uitstoot kunnen terugdringen als ze zichzelf duidelijke CO2-doelstellingen opleggen. “We boeken vooruitgang, dat wel. Maar we zijn er nog lang niet. Terwijl gezinnen hun woningen isoleren en minder vliegen, blijven sommige bedrijven weigeren om hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Help ons door uw ervaring te delen: