‘We zijn allemaal zondaars.’ Hoe een gereformeerd dogma ernstig wordt misbruikt

Opinie
Het klinkt goed gereformeerd: ‘We zijn allemaal zondaars.’ Maar deze uitspraak wordt nogal eens misbruikt, signaleert theoloog Alain Verheij.

Alain Verheij Alain Verheijtheoloog, schrijver en spreker
maandag 31 maart 2025, 15:17 aangepast 1 april 2025, 07:12
 Wie het nieuws volgt kan erfzonde best als realistisch mensbeeld zien.
Wie het nieuws volgt kan erfzonde best als realistisch mensbeeld zien. beeld: Getty
Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl.

‘Zijn er dingen waar u spijt van heeft?’ vroeg het ND aan dominee Anthonie Kort, die een controversiële rol had tijdens de coronapandemie. ‘Spijt is eigenlijk te licht’, antwoordde hij. ‘Hoe kan je geen droefheid over je zonde hebben?’ Het antwoord klonk bevindelijk, maar liet een nare smaak bij mij achter. 

Toen interviewer Maaike Legemaat om een concreet voorbeeld vroeg, wist de dominee namelijk niets te bedenken. In hoeverre moeten wij de beleden droefheid serieus nemen als die blijkbaar niet met zelfonderzoek gepaard gaat?

Ik wilde het laten gaan - dominee Kort heeft genoeg te verduren gehad - maar vond een week later hetzelfde mechanisme in deze krant. Toen de vader van Anneloes van ’t Licht rond het einde van zijn leven erkende zich ..