Christelijke Gereformeerde Kerken kunnen beter vanuit de plaatselijke kerk denken

Opinie
Het spant erom in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Kunnen ze bij elkaar blijven in één kerkverband of zijn de verschillen te groot? Zendingsconsulent Arjan Witzier ziet een uitweg.

Arjan Witzierzendingsconsulent Christelijke Gereformeerde Kerken
maandag 31 maart 2025, 16:00 aangepast 19:05
Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl.

Het spant in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Het huis staat in brand. De verslagenheid heerst. De crisis lijkt onoplosbaar. Toch lijkt het mij, zonder de complexiteit van de ontstane situatie te ontkennen, belangrijk om vast te stellen dat het vooral bovenplaatselijk spant. Een aantal classes weten de stevige onderlinge verscheidenheid niet uit het vaarwater van verlammende verdeeldheid te houden. En de generale synode loopt tot twee keer vast in de zoektocht naar een breedgedragen oplossing. 

Op het plaatselijke grondvlak echter mag het hier en daar wat rommelen, maar er is over het algemeen een zeker evenwicht gevonden en een sterke onderlinge verbondenheid. Er wordt vooral bezorgd gevraagd wat plaatselijk de gevolgen zullen..