MiDuo wil Europa veroveren met betaalbare Chinese streetfoodsoep: ‘Zo smaakt het in China’
Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in Amsterdam. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: MiDuo Chinese Cuisine is de nieuwe, kapitaalkrachtige speler in het noedelsoeplandschap. Hier proeven we het echte China, belooft het bedrijf.
In de Lange Leidsedwarsstraat, waar toeristen en verdwaalde locals zich bij het Leidseplein mengen, is MiDuo neergestreken. Een Chinees concept dat speciaal is aangepast voor de Europese markt, met een andere kijk op noedelsoep en als eerste bestemming: Amsterdam. Te midden van de tsunami van Japanse ramen brengt MiDuo dampende Chinese streetfoodsoepen, rechtstreeks uit de keukens van Guangzhou, Chengdu en Xi’an.
Neon, noedels en nieuwe ideeën
Binnen is de setting strak en eigentijds: een flitsende neonwand met Aziatische iconografie, spiksplinternieuw stijlvol meubilair en authentieke kommen soep die gretig aftrek vinden bij het, zo lijkt, Insta- en TikTokpubliek. De investeerders achter MiDuo, een groep kapitaalkrachtige Chinezen, hebben in hun thuisland al flinke stappen gezet met fine-dining restaurants. Hier willen ze een andere weg bewandelen: Europa veroveren met betaalbare streetfoodsoepen voor een breed publiek.
“Onze soepen zijn uniek, maar ook toegankelijk voor een groot publiek,” zegt pr-manager Robert Jan Schouten, die is ingehuurd om de marketing en communicatie van MiDuo in goede banen te leiden. “We willen de échte smaken van China laten proeven aan studenten, toeristen en culinaire ontdekkers.” En daar wordt niet op beknibbeld: het bedrijf vloog zeven chefs in uit China – gepokt en gemazeld in het vak.
Immense culinaire diversiteit
Chinese provinciale streetfoodsoepen zijn een weerspiegeling van de immense culinaire diversiteit van het land. De smaak van noedelsoepen varieert sterk per regio. In het westen pittige en gedurfde gerechten, met smaken als Sichuan-peper en chili-olie, terwijl de noedels uit het zuiden, zoals in Guangzhou, vaak lichter en umamirijk zijn. In het noorden zijn de noedels steviger, terwijl het zuidwesten bekendstaat om zijn rokerige, diepe smaken, zoals die in de Youpo Noodles uit Shaanxi.
Chinese menukaart zonder richting
MiDuo brengt deze regionale invloeden samen. De gerechten op de kaart zijn op het eerste oog spannend én betaalbaar. Voor zo’n 18 euro krijg je een royale maaltijdsoep met noedels. De Chongqing Xiaomian, met pittige Sichuan-peper en chili-olie, en de Tomato Thick Soup Noodles, met een frisse, rijke tomatenbouillon, zijn perfecte voorbeelden van de complexiteit van de Chinese streetfoodsoep. En dan is er de Youpo Noodles uit Shaanxi, met een rokerige knoflooksmaak.
De soepen worden zonder twijfel met zorg en precisie bereid, maar de presentatie lijkt de contouren van Japanse ramen te volgen, met een gemarineerd ei, bosui en maïs. En na wat verder kijken vinden we zelfs het Japanse Tonkatsu Ramen (€19,25) op het Chinese menu. Toegankelijkheid blijkt een rekbaar begrip bij MiDuo. De kaart bevat Chinese tekens die de herkomst van de gerechten aanduiden, maar verdere uitleg ontbreekt. “Het moet een authentieke ervaring zijn,” zegt Schouten. “Je proeft hier hoe het echt in China smaakt.” Maar, wie onbekend is met de regionale culinaire verschillen binnen de Chinese keuken, moet zelf de nuances ontcijferen. Soep met een toekomst?
Of Amsterdam klaar is voor Chinese streetfoodsoep, is de vraag. Is het een culinaire ontdekkingstocht voor fijnproevers, of een snelle maaltijd voor het TikTokpubliek? Toch is MiDuo geen slechte keuze voor wie op zoek is naar iets anders dan de reguliere ramen- of pho-ervaring. Wil je in Amsterdam proeven wat China te bieden heeft in een streetfoodsoepkom? MiDuo is open. Maar wees voorbereid op een flink potje Google Translate aan tafel.
Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl