Zeker 1600 doden door aardbeving Myanmar, vrees voor tienduizenden slachtoffers
Het dodental na de aardbeving in Myanmar is gestegen naar boven de 1600. De junta van het land maakte zaterdag bekend dat er ook zeker 2376 gewonden zijn gevallen. De beving, met een kracht van 7,7, was in grote delen van Zuidoost-Azie te voelen. In Thailand stortte een wolkenkrabber in aanbouw in. Daarbij kwamen zeker 17 bouwvakkers om het leven.
De beving met een kracht van 7.7 trof vrijdag centraal Myanmar en veroorzaakte enorme verwoestingen in grote delen van het land. In zes regio’s is de noodtoestand uitgeroepen. Volgens de junta komen alle getelde doden tot nu toe uit de omgeving van Mandalay, de een na grootste stad van het land in de buurt van het epicentrum van de aardbeving. Omdat communicatie met andere regio’s moeilijk verloopt, zal het dodental naar verwachting nog aanzienlijk stijgen.
Vrijdag meldde het Amerikaanse geologische instituut USGS rekening te houden met meer dan 10.000 doden.
Naast het stijgende dodental heeft de beving voor enorme schade gezorgd in grote delen van Myanmar. Zo zijn volgens lokale media minstens vijftig moskeeën ingestort. Dat gebeurde juist op vrijdag, de dag dat veel moslims naar de moskee gaan. Een belangrijke brug tussen Ava en Sagaing stortte in.
India kondigde zaterdagochtend lokale tijd aan een team hulpverleners naar buurland Myanmar te sturen. De hulpverlening komt door de burgeroorlog in het land, een van de armste in Azië en geleid door een autoritair regime, slechts moeizaam op gang. De Myanmarese rebellengroep People's Defense Force (PDF) heeft aangekondigd de strijd tegen de junta twee weken te staken om de hulpoperaties in de door de aardbeving getroffen gebieden te vergemakkelijken. Het bestand gaat zondag in.
De beving was volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS vrijdag om 12.50 uur lokale tijd, op een diepte van 10 kilometer. Het epicentrum ligt in de buurt van Mandalay, de tweede stad van Myanmar. Twaalf minuten later was er een tweede beving, met een kracht van 6,4.
In zes regio’s is de noodtoestand afgekondigd. Een groot ziekenhuis in de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw meldt dat er veel slachtoffers zijn. Op meerdere plekken zijn gebouwen ingestort. Rijen mensen worden buiten de spoedeisende hulp behandeld.
Doden en gewonden
De omvang van de ramp is nog onduidelijk. Wel zijn er door de zware aardbeving zeker 1600 doden gevallen, maakte de militaire junta in het land zaterdag bekend. Ook zijn er zeker 2376 mensen gewond geraakt. Het aantal slachtoffers zal naar verwachting verder toenemen.
Bij het instorten van een moskee in het Mandalay zijn volgens persbureau Khit Thit Media zeker tien mensen omgekomen. Zij zouden daar voor een dienst zijn geweest toen. Volgens het persbureau is er ook in de zuidelijke stad Taungoo een klooster ingestort. Daarbij zouden vijf doden zijn gevallen, onder wie kinderen. Volgens ooggetuigen zitten nog mensen vast onder het puin.
Bij de ANWB Alarmcentrale zijn inmiddels vijftien meldingen binnengekomen van Nederlanders in het getroffen gebied. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die hun vlucht hebben gemist of hun paspoort in hun hotel hebben moeten achterlaten. “Gelukkig hebben we nog geen meldingen van Nederlandse vakantiegangers die letsel hebben opgelopen,” aldus een woordvoerder.
Thailand
De schokken waren zo heftig dat ze tot 1000 kilometer verderop schade hebben aangericht, zo ook in buurland Thailand. In de Thaise hoofdstad Bangkok worden nog 83 mensen vermist na het instorten van een dertig verdiepingen tellend gebouw. Er zijn tekenen van leven waargenomen.
Na de zware aardbeving in Myanmar zijn alle Thaise ministeries zijn overgeschakeld naar een crisisdienst ‘om de bevolking te informeren en te beschermen’.
Het dodental na de instorting staat op 17, meldt Chadchart Sittipunt, de gouverneur van Bangkok. Acht anderen zijn levend uit het puin gehaald.
Bij de zoektocht naar vermisten in het puin zijn drones met speciale camera's ingezet die warmte kunnen waarnemen. Daarmee konden volgens Chadchart de locaties van ongeveer dertig mensen worden vastgesteld.
Reddingsteams proberen water en voedsel te brengen, maar dat wordt bemoeilijkt doordat sommige overlevenden enkele meters onder het oppervlak vastzitten. Reddingswerkers proberen mensen met onder meer graafmachines te bereiken.
Massaal de straat op gevlucht
In Bangkok is volgens een gouverneur veel schade aan hoge gebouwen. Hij roept iedereen op voorzichtig te zijn. In heel Bangkok vluchtten mensen massaal de straat op. Duizenden mensen hebben zich verzameld in Lumphini Park – het grootste open terrein in de binnenstad. Daar worden waterflessen uitgedeeld en proberen mensen in de schaduw te wachten tot het veilig is. Op internet verschenen beelden van een hoog appartementengebouw in Bangkok met een zwembad op het dak, waaruit het water naar beneden klotst.
Treinverkeer vanaf Suvarnabhumi Airport is voorlopig stilgelegd. Reizigers zoeken hun weg naar het centrum met bussen of taxi’s.
De schokken waren ook voelbaar in China en Vietnam. Volgens Chinese media zijn er gewonden in de stad Ruili, net over de grens. Huizen zouden zijn beschadigd. Ook de toeristische plaatsen Lijiang en Dali zouden zijn getroffen.
Breuklijn
In Vietnam was de aardbeving voelbaar in Hanoi en Ho Chi Minh City. Lokale media meldden dat hoge gebouwen trilden. Er zijn geen meldingen van schade.
Aardbevingen komen relatief vaak voor in Myanmar. Er loopt een breuklijn van noord naar zuid door het centrum van het land. Experts zeggen dat dichtbevolkte gebieden in Myanmar bijzonder kwetsbaar zijn voor aardbevingen en andere natuurrampen. Dat heeft te maken met de snelle stadsontwikkeling, verouderde infrastructuur en slechte stadsplanning.
Lees ook
Geselecteerd door de redactie