Sociale huurder die ‘duizenden euro’s verdiende’ met huisjesmelken verliest huurwoning
De Amsterdamse woningcorporatie Ymere heeft een rechtszaak gewonnen tegen een huurder die naast zijn sociale huurwoning ook twee koopwoningen bezit. De man die ‘duizenden euro’s’ verdiende aan de verhuur van zijn huizen, mag volgens de rechter uit zijn woning worden gezet.
is economieredacteur. Ze is specialist arbeidsmarkt en sociale zekerheid.
Ymere spreekt van een ‘unieke’ zaak die mogelijk gevolgen gaat hebben voor meer Amsterdamse huurders: met dit vonnis in de hand wil de woningcorporatie ook andere scheefwoners aanpakken die een sociale huurwoning bezet houden terwijl zij een koopwoning bezitten. Volgens onderzoek van de Amsterdamse rechtbank zou het gaan om zo’n duizend vergelijkbare gevallen.
De zaak waarover de rechter zich op verzoek van Ymere boog, betrof een man die sinds 2014 een sociale huurwoning van Ymere in Amsterdam-Oost bewoont. Hij voldeed destijds aan de inkomenstoets, maar nadat hij er zijn intrek had genomen, kocht hij nog drie woningen om te verhuren. Dat leverde hem volgens Ymere ‘vele duizenden euro’s aan extra inkomsten op’. ‘Eén woning verkocht hij recentelijk met overwaarde’, aldus Ymere.
‘Een hetze’
Volgens de woningcorporatie houdt de man daarmee onterecht een schaarse sociale huurwoning bezet. In Amsterdam zoeken zo’n zeventigduizend huishoudens een sociale huurwoning terwijl hij ook in een van zijn eigen huizen zou kunnen wonen. De huurder verdedigde zich volgens Het Parool in de rechtbank door te stellen dat dit niet kan omdat de woningen worden verhuurd. Zonder zijn huurwoning zou hij dus op straat komen te staan. ‘Dit is een hetze’, tekende de krant op.
De rechter gaat daarin niet mee en vindt ‘de rechtvaardige verdeling van de krappe woningvoorraad’ zwaarder wegen dan het belang van de huurder om goedkoop te wonen. Het beroep van de huurder op huurbescherming veegt de Amsterdamse rechtbank eveneens van tafel: die bescherming is alleen bedoeld voor mensen die de bescherming ook echt nodig hebben.
Met dit vonnis in de hand wil Ymere onderzoeken of het meer scheefwoners kan aanpakken. De woningcorporatie benadrukt daarbij dat deze zaak niet draait om scheefhuurders, oftewel sociale huurders die eigenlijk een te hoog inkomen hebben. Nederland telt naar schatting een half miljoen mensen die op deze manier een woning bezet houden.
Wilt u belangrijke informatie delen?
Mail naar tips@volkskrant.nl of kijk op onze tippagina.
Lees ook
Geselecteerd door de redactie