Direct naar artikelinhoud

Live - Omgekomen Belg in Bangkok is geen slachtoffer van de aardbeving

Reddingswerkers gaan op zoek naar slachtoffers bij verschillende ingestorte flatgebouwen in Bangkok in Thailand.
Reddingswerkers gaan op zoek naar slachtoffers bij verschillende ingestorte flatgebouwen in Bangkok in Thailand.Photo News

Bij een zware aardbeving in Myanmar zijn meer dan 1.600 doden en 3.000 gewonden gevallen. Inmiddels is de eerste buitenlandse hulp in het land aangekomen. Volg hier live alle ontwikkelingen. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

Video wordt geladen...

Liveblog

  1. Omgekomen Belg in Bangkok is geen slachtoffer van de aardbeving

    De federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken verduidelijkt dat de Belg die op 28 maart omgekomen is in de Thaise hoofdstad Bangkok, geen slachtoffer is van de aardbeving die die dag Myanmar en Thailand trof, zoals eerder bericht werd.

    "Op basis van de huidige informatie hebben we geen kennis van Belgische slachtoffers van de aardbeving in Zuidoost-Azië", zegt een woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken in de nacht van maandag op dinsdag.

    De Belgische diplomatie volgt het overlijden van de landgenoot van dichtbij, in Brussel en in Bangkok, en biedt ondersteuning aan de familie van het slachtoffer, verduidelijkt de woordvoerder. De FOD Buitenlandse Zaken geeft geen verdere informatie over de identiteit van het slachtoffer en over de omstandigheden van het overlijden.

    Bij een aardbeving met een magnitude van 7,7 zijn in Myanmar meer dan 1.700 mensen omgekomen. In Bangkok zijn nog eens achttien mensen overleden, maar daar is dus geen Belg bij. De materiële schade in de Thaise hoofdstad is beperkt gebleven, met uitzondering van een wolkenkrabber van dertig verdiepingen in aanbouw die als een kaartenhuis in elkaar stortte. Meer dan zeventig arbeiders zijn vermist.

  2. Belg omgekomen bij aardbeving in Bangkok: 'Hij was op vakantie in Zuidoost-Azië'

    Een van de dodelijke slachtoffers van de aardbeving in Myanmar is een Belg. Dat bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken maandag. Zijn lichaam werd teruggevonden in Bangkok, de hoofdstad van buurland Thailand, waar de aardbeving ook tientallen slachtoffers maakte.

    Volgens Franstalige media was de 53-jarige Belg op vakantie in Zuidoost-Azië. Hij zou afkomstig zijn uit Saint-Ghislain (Henegouwen). Zijn lichaam werd teruggevonden onder een ingestorte toren van 30 verdiepingen die in opbouw was in een wijk in Bangkok.

    De aardbeving vond plaats op 28 maart. Het epicentrum lag in Myanmar, maar de schokken werden gevoeld tot in Thailand, Laos en China. Volgens de officiële tellingen zijn er al minstens 2.000 mensen omgekomen bij de ramp.

  3. 50 monniken overleden in boeddhistisch klooster Mandalay, nog 150 kloosterlingen vermist

    Er raken steeds meer details bekend over de gevolgen van de beving in Myanmar. Volgens persagentschap AP zijn er minstens 50 doden gevallen in een boeddhistisch klooster in Mandalay. 

    270 monniken waren op het moment van de beving bezig met een religieus examen in het U Hla Thein-klooster in Mandalay, de stad lag op zo'n tien kilometer van het epicentrum van de beving. 

    70 kloosterlingen konden ontkomen of gered worden, zeggen reddingswerkers aan AP. Maar voor 50 monniken kwam alle hulp te laat. 150 religieuzen zouden nog vermist zijn en bevinden zich mogelijk nog onder het puin.

    AP
    ANP / EPA
  4. Dodental in buurland Thailand stijgt naar 19, 70 mensen nog vermist na ingestorte wolkenkrabber

    In buurland Thailand werd intussen opnieuw een lichaam geborgen uit het puin van een ingestort flatgebouw in Bangkok, meldt de reddingsorganisatie Fire and Rescue Thailand. Daarmee komt het officiële dodental in Thailand op 19. Minstens 70 mensen zijn er nog vermist. Reddingswerkers blijven zoeken naar overlevenden.

    Het gebouw dat instortte in Bangkok, Thailand. Getty Images
  5. Vier mensen levend uit puin gehaald in Myanmar

    Volgens persagentschap Reuters, dat zich baseert op het Chinese persagentschap Xinhua, zijn vier mensen levend vanonder het puin gehaald in de Birmaanse stad Mandalay, vlak bij het epicentrum van de zware aardbeving van vrijdag. Yue Xin, hoofd van een Chinees zoek- en reddingsteam dat ter plaatse actief is, zegt daarover:

    “Het maakt niet uit hoelang we nog moeten doorgaan. Het belangrijkste is dat we hoop kunnen brengen aan de lokale bevolking.”

    In Myanmar staat het dodental voorlopig op meer dan 1.700, al vrezen hulporganisaties dat het werkelijke cijfer veel hoger ligt.

    REUTERS
  6. WHO: aardbeving heeft gezondheidszorg in Myanmar volledig overspoeld

    Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn bij de zware aardbeving van vrijdag minstens drie ziekenhuizen volledig verwoest en 22 andere deels beschadigd in de getroffen regio in Myanmar. Dat meldt persagentschap AP.

    “De omvang van het aantal doden en gewonden is nog niet volledig bekend en het cijfer zal naar verwachting nog stijgen”, aldus de WHO.

    De organisatie stelt in een verklaring:

    “De verwoesting door de aardbeving heeft de gezondheidszorg in de getroffen gebieden volledig overspoeld. Ziekenhuizen hebben moeite om het grote aantal gewonden te verzorgen. Er is dringend nood aan traumazorg, chirurgisch materiaal, bloedtransfusies, verdovingsmiddelen, essentiële medicijnen en mentale hulpverlening.”

    De WHO heeft eerder al een dringende noodoproep gelanceerd voor 8 miljoen dollar (omgerekend zo’n 7,4 miljoen euro) aan noodhulp.

    ANP / EPA
  7. Myanmar kondigt week van nationale rouw af na aardbeving

    De militaire junta in Myanmar heeft een week van nationale rouw afgekondigd, nu het officiële dodental in het land is opgelopen tot meer dan 1.700. Dat meldt persagentschap AFP. Tot 6 april zullen de vlaggen in Myanmar halfstok hangen.

    Het is moeilijk om een volledig beeld te krijgen van de situatie in het land, aangezien onafhankelijke verslaggeving ernstig bemoeilijkt wordt. Volgens de Amerikaanse geologische dienst (USGS) is “een dodental boven de 10.000 een reële mogelijkheid”.

    ANP / EPA
  8. Vrouw na drie dagen levend onder puin van hotel vandaan gehaald

    Drie dagen na de aardbeving hebben reddingswerkers een vrouw levend uit de ruïnes van een hotel in de stad Mandalay gehaald. Dat meldden functionarissen maandag.

    De vrouw lag onder het puin van het ingestorte Great Wall Hotel, volgens een bericht van de Chinese overheid op Facebook. Het zou naar omstandigheden goed gaan met de vrouw. De redding biedt een sprankje hoop voor inwoners die al drie dagen op zoek zijn naar vermiste familieleden.

    Ook in Bangkok, de hoofdstad van Thailand, werd maandag de zoektocht hervat naar 76 mensen die vermoedelijk begraven liggen onder het puin van een in aanbouw zijnde wolkenkrabber die is ingestort.

    ANP / EPA
  9. Rode Kruis bezorgd over extreme warmte in aardbevingsgebied

    Het Rode Kruis zegt zich grote zorgen te maken over de extreme hitte in het door de aardbeving getroffen gebied in Myanmar. Op verschillende plaatsen is het 42 graden. Door de combinatie van hitte en het gebrek aan schoon water ontstaat er volgens de hulporganisatie een groot risico op uitbraken van ziekten.

    Volgens directeur Harm Goossens van het Nederlandse Rode Kruis zijn de omstandigheden levensgevaarlijk, omdat mensen nu op straat verblijven. 'De elektriciteit is uitgevallen, verkoeling is amper te vinden', zegt hij.

    De hulporganisatie verwacht minstens 104 miljoen euro nodig te hebben om mensen te helpen met medische zorg, onderdak en voedsel. Vrijdag opende het Rode Kruis giro 7244 voor hulp aan de getroffenen van de beving in Myanmar en Thailand.

    Moslims vieren vandaag het Suikerfeest. AFP
  10. China stuurt voor 12,7 miljoen euro aan hulpgoederen naar getroffen gebied

    China heeft maandag een eerste partij hulpgoederen ter waarde van 100 miljoen yuan (12,7 miljoen euro) naar het door de aardbeving getroffen gebied in Myanmar gestuurd. Het gaat onder meer om tenten, dekens en EHBO-koffers, zo meldt het officiële persbureau Xinhua.

    De Verenigde Staten hebben 2 miljoen dollar (1,85 miljoen euro) aan hulp toegezegd 'via humanitaire hulporganisaties' in Myanmar. In een verklaring staat dat een noodhulpteam van Usaid, dat onder de Trump-regering enorme bezuinigingen ondergaat, naar Myanmar wordt gestuurd.

  11. WHO roept noodsituatie van hoogste niveau in

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de aardbeving in Myanmar uitgeroepen tot een noodsituatie van het hoogste niveau en roept op tot een snelle inzameling van 8 miljoen dollar om levens te redden en epidemieën te voorkomen in de komende 30 dagen.

    "De eerste inschattingen tonen een groot aantal slachtoffers en ernstige verwondingen, waardoor dringende medische hulp nodig is", meldt de WHO. De organisatie heeft de ramp ingedeeld als een niveau 3-noodsituatie, de hoogste categorie binnen haar crisisteam.

  12. 30 personen zitten vast onder het puin van ingestort gebouw

    De Myanmar Fire Department Service meldt op Facebook dat er 30 mensen vastzitten in een gebouw in de regio Sagaing. Hulpverleners proberen de mensen te bevrijden.

    Bij eerdere reddingsoperaties in de regio konden 4 mensen levend vanonder het puin gehaald worden. 1 lichaam werd geborgen.

  13. Zwangere vrouw die levend vanonder puin werd gehaald, is overleden

    In Mandalay een zwangere vrouw levend het puin gehaald. Dat meldt het persagentschap AFP. Toen de vrouw bevrijd werd, was ze nog in leven. Intussen raakte bekend dat ze overleden is.

    REUTERS
  14. Rode Kruis lanceert oproep om 100 miljoen dollar in te zamelen

    De Internationale Federatie van het Rode Kruis (IFRK) heeft zondag een oproep gelanceerd om 100 miljoen dollar in te zamelen voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Myanmar.

    "Om onze steun te versterken, lanceert het IFRK een spoedoproep om 100 miljoen Zwitserse frank (115 miljoen dollar) in te zamelen om 100.000 personen (20.000 gezinnen) ter hulp te schieten", klinkt het.

  15. Zeven rebellen gedood door junta na aardbeving

    In het door een aardbeving getroffen Myanmar zijn bij een aanval van de militaire junta zeven rebellen gedood. Dat gebeurde vrijdag enkele uren na de aardbeving. Dat zegt een vertegenwoordiger van de gewapende rebellengroep zondag aan AFP.

    Vijf vliegtuigen van de junta voerden vrijdag een aanval uit op een basis van de rebellen in de regio Shan. Daarbij zouden zeven mensen om het leven zijn gekomen, onder wie vijf vrouwen. "Onze soldaten probeerden vrijdag de bunkers te bereiken toen ze het geluid van vliegtuigen hoorden", vertelt een zegsman van de rebellen die anoniem wil blijven. "Een bom sloeg in op een bunker en zeven soldaten, onder wie vijf vrouwen, kwamen om."

    Volgens een rapporteur voor de mensenrechten van de Verenigde Naties (VN) is het "verbijsterend" dat er bommen gedropt worden na een verwoestende aardbeving.

    Myanmar verkeert in politieke onrust sinds een militaire junta de macht greep tijdens een staatsgreep in 2021. Militairen namen de macht vier jaar geleden over van Aung San Suu Kyi. Haar partij NLD werd beschuldigd van fraude bij de parlementsverkiezingen. De NLD won die verkiezingen ten koste van partijen die onder controle staan van het leger.

    Na die coup ontstond een strijd tussen het regeringsleger en rebellen. De junta maakt zich volgens de VN schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, stellen mensenrechtenorganisaties. Het land leeft sindsdien erg geïsoleerd.

  16. Dodental na aardbeving in Myanmar op 1.700, honderden vermisten

    Het hoofd van het leger van Myanmar heeft de eerste minister van Myanmar Anwar Ibrahim telefonisch ingelicht dat er bij de aardbeving al zeker 1.700 mensen om het leven gekomen zijn. Ongeveer 3.400 mensen zijn bij de natuurramp gewond geraakt, en zo'n 300 anderen worden nog steeds vermist.

    "Het dodental kan nog verder toenemen", zegt de legerbaas nog.

  17. Vrouw na dertig uur gered vanonder het puin van ingestort flatgebouw in Myanmar

    De 30-jarige Phyu Lay Khaing zat al sinds de zware aardbeving op vrijdag vast en werd gered na een lijdensweg van dertig uur. De vrouw werd gered vanonder het puin van het ‘Sky Villa Condominium’, een gebouw van twaalf verdiepingen in Manadalay, de op een na grootste stad van Myanmar. Het gebouw stortte in tijdens de zware aardbeving op vrijdag. Er zouden nog tientallen mensen vastzitten.

    Vlak bij de ravage stond haar man, de 30-jarige Ye Aung, al die tijd te wachten op nieuws. Sinds de aardbeving had hij niets meer van zijn vrouw vernomen. “Eerst dacht ik dat ze niet meer in leven zou zijn,” vertelde hij AFP-journalisten ter plaatse. Hij kon zijn ogen niet geloven toen zijn vrouw op een brancard tot bij hem werd gebracht. 

    “Ik ben ontzettend blij dat ik het goede nieuws heb gehoord”, zei Ye Aung, die samen met zijn vrouw twee jonge zonen heeft. De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht, waar ze verder verzorgd wordt.

    Phyu Lay Khaing werd herenigd met haar man nadat ze 30 uur onder het puin doorbracht.AFP
    Phyu Lay Khaing.AFP
  18. Dodental in Bangkok stijgt naar 17, nog 83 mensen vermist

    In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn zeker zeventien doden geteld als gevolg van de hevige aardbeving in Myanmar. Dat hebben de Thaise autoriteiten zondag bekendgemaakt.

    Daarnaast zijn 32 mensen gewond geraakt en zijn 83 personen nog steeds vermist. Er wordt gevreesd dat de meerderheid van hen onder het puin bedolven is geraakt nadat een wolkenkrabber in aanbouw door de beving was ingestort.

    Reddingswerkers werken met een reddingshond op de plaats van een gebouw dat is ingestort na een zware aardbeving, in Bangkok, Thailand, 30 maart 2025. REUTERS
  19. Rebellengroep legt wapens tijdelijk neer om hulpoperaties te vergemakkelijken

    De Myanmarese rebellengroep People's Defense Force (PDF) heeft aangekondigd de strijd tegen de junta twee weken te staken om de hulpoperaties in de door de aardbeving getroffen gebieden te vergemakkelijken. Het bestand gaat zondag in.

    In een persbericht kondigt de strijdgroep aan dat ze hun 'offensieve operaties' twee weken zullen stopzetten. Defensief wordt er wel verder gevochten, klinkt het.

    PDF belooft samen te werken met de Verenigde Naties en ngo's om te zorgen voor 'veiligheid, transport en de oprichting van tijdelijke hulp- en medische kampen' in de gebieden die de groep onder controle heeft.

    Leden van rebellenbeweging People's Defense Force (PDF) in Myanmar. (2023)SOPA Images/LightRocket via Gett
  20. VN meldt ernstig tekort aan medische benodigdheden in Myanmar

    De hulpverlening in Myanmar wordt belemmerd door een ernstig tekort aan medische benodigdheden, zegt VN-hulporganisatie OCHA. Er zijn onder meer traumakits, bloedzakken en essentiële medicijnen nodig na de zware aardbeving van vrijdag.

    De organisatie meldt dat ziekenhuizen en zorgfaciliteiten ernstige schade hebben opgelopen of zijn verwoest. De zorg had het de laatste jaren al zwaar te verduren door de burgeroorlog in het land. De hulpverlening na de beving wordt ook bemoeilijkt door schade aan wegen en door puin. Er zijn ook nog steeds problemen met de communicatiekanalen.

    De volledige omvang van de schade is ruim een dag na de beving nog steeds niet bekend. Dat komt ook doordat Myanmar sinds vier jaar weer een militair regime heeft. Een journalist van BBC News meldt dat Myanmar voor de staatsgreep al een moeilijke plek was om als journalist te werken en dat het alleen maar lastiger is geworden om in het land verslag te doen.

    ANP / EPA
  21. Internationale hulp komt op gang

    De internationale hulp na de aardbeving in Myanmar komt stilaan op gang. Onder meer China, Hongkong en India hebben hulp gestuurd. Bij de aardbeving kwamen volgens de recentste balans zeker 1.644 mensen om het leven.

    In Rangoon, het economische hart van Myanmar, is zaterdag een team reddingswerkers uit China aangekomen. Een tweede groep, met 82 hulpverleners, is zaterdag uit China vertrokken.

    Vanuit Hongkong is zaterdag een team van 51 mensen vertrokken richting Myanmar. Zij hebben onder meer enkele reddingshonden mee.

    En ook vanuit India is hulp onderweg. Het buurland stuurde verschillende vliegtuigen naar Myanmar met onder meer reddingswerkers, medische teams en honden. Ze hebben allerlei materiaal mee, zoals een veldhospitaal. Er zijn ook twee schepen met nog meer hulpgoederen uit India vertrokken.

    Voorts hebben ook Maleisië en de Filipijnen aangekondigd dat ze hulpverleners zullen sturen. Landen als Ierland en Zuid-Korea hebben beloofd noodhulp vrij te maken. "Het is een echte ramp, en we gaan helpen", verklaarde van zijn kant de Amerikaanse president Donald Trump.

  22. Dodental aardbeving Myanmar stijgt naar 1.644

    Het dodental na de zware aardbeving in Myanmar is opgelopen tot 1.644, meldt de militaire regering van het land. Ook vielen er ruim drieduizend gewonden en worden nog zeker 139 mensen vermist.

    Eerder vandaag meldde de Myanmarese junta dat het dodental was gestegen tot boven de duizend. Naar verwachting zal het aantal slachtoffers verder oplopen. De meeste slachtoffers vielen in de stad Mandalay, gelegen op minder dan 20 kilometer van het epicentrum. Omdat ook het vliegveld en enkele bruggen in en rond de stad beschadigd zijn geraakt, komt de reddingsoperatie moeilijk van de grond.

    Getty Images
  23. Mogelijk nog 90 mensen vast onder puin van ingestort flatgebouw in Mandalay

    Er zouden nog meer dan 90 mensen vastzitten onder het puin van een flatgebouw in Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar, die vrijdag zwaar werd getroffen door een aardbeving. Dat heeft een medewerker van het Rode Kruis gezegd.

    Reddingswerkers zijn momenteel op zoek naar overlevenden in de overblijfselen van het Sky Villa Condominium, een gebouw van twaalf verdiepingen dat de aardbeving met een kracht van 7,7 niet heeft doorstaan. Volgens de reddingswerkers zijn al 44 mensen levend vanonder het puin gehaald. Negen anderen overleefden het niet.

    Volgens diezelfde reddingswerkers zitten mogelijk nog 90 mensen vast onder het puin van het flatgebouw. Door de bevingen stortten zes van de twaalf verdiepingen van het flatgebouw in. "We verzamelen nog steeds gegevens, mensen laten ons nog steeds weten dat ze op zoek zijn naar hun vermiste familieleden", luidt het.

    Volgens de Myanmarese junta zijn bij de aardbeving van vrijdag al meer dan 1.000 mensen om het leven gekomen, maar de aardbeving heeft communicatiesystemen beschadigd, waardoor het moeilijk is om de omvang van de ramp in te schatten.

    Mandalay, waar meer dan 1,7 miljoen mensen wonen, ligt slechts een paar kilometer van het epicentrum van Myanmars zwaarste aardbeving in decennia.

  24. Al meer dan duizend doden geteld na aardbeving in Myanmar

    Er zijn nu al meer dan duizend dodelijke slachtoffers geteld na de aardbeving in het centrum van Myanmar, die een magnitude had van 7,7. Dat deelt de junta zaterdag mee.

    De aardbeving van vrijdag eiste al zeker 1.002 doden. Er raakten ook 2.376 slachtoffers gewond, zeggen de autoriteiten, die de internationale gemeenschap om hulp hebben gevraagd.

    De aardbeving van 7,7 magnitude trof het midden van Myanmar vrijdag op een diepte van 10 kilometer, vlakbij de tweede stad van het land, Mandalay, aldus het United States Geological Survey (USGS). De aardbeving werd minuten later gevolgd door een naschok van 6,7 magnitude, waarbij ook in Thailand, China en Vietnam bevingen werden gevoeld.

    Er wordt gevreesd dat het dodental veel hoger zou kunnen uitvallen, met mogelijk meer dan 10.000 slachtoffers, vanwege de nabijheid van bevolkte gebieden en de kwetsbaarheid van structuren.

    Internationale organisaties zoals het Rode Kruis melden wijdverspreide schade en waarschuwen ook dat dammen op de Irrawaddy-rivier het risico lopen om in te storten. Het is moeilijk om informatie te krijgen over de situatie in Myanmar omdat het land in politieke onrust verkeert sinds een militaire junta de macht greep tijdens een staatsgreep in 2021.

    Ondertussen komen zaterdag de eerste internationale teams aan om te helpen met de reddingspogingen.

  25. In beeld: zo ziet Myanmar eruit na de verwoestende aardschok

    AFP
    AFP
    AFP
    AFP
    AFP
    AFP
    AP
  26. Eerste buitenlandse hulp gearriveerd

    De eerste buitenlandse hulp is inmiddels gearriveerd in Myanmar. De Chinese ambassade meldde zaterdag op Facebook dat een team van 37 reddingswerkers is geland in Yangon. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een verklaring weten dat president Xi Jinping "diep verdriet" heeft geuit over de verwoestingen. Volgens het ministerie is China bereid om Myanmar de hulp te bieden die nodig is om de mensen in de getroffen gebieden te helpen.

    Ook een vlucht met hulpgoederen, reddingswerkers en medisch personeel uit India is aangekomen in Myanmar, meldt de Indiase buitenlandminister Subrahmanyam Jaishankar.

    Buitenlandministers van ASEAN, een samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, laten in een gezamenlijke verklaring eveneens weten bereid te zijn te helpen bij hersteloperaties.

  27. UNICEF bezorgd over gevolgen voor kinderen na aardbeving Myanmar

    UNICEF is momenteel ter plaatse in Myanmar om de schade van de aardbeving te beoordelen en de dringendste behoeften te identificeren. Ze maken zich grote zorgen over de verwoestende gevolgen voor kinderen.

    Teams van de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties zijn momenteel ter plaatse in het getroffen gebied. De eerste prioriteit is het voorzien van zuiver water om het risico op ziekten zoals cholera te voorkomen. Daarnaast is ook de voorziening van beschuttingsmateriaal, voeding en basisgezondheidszorg van cruciaal belang. Ten slotte is in dergelijke noodsituatie de nodige aandacht nodig voor de bescherming van eventueel alleenstaande kinderen.

    Mensen bekijken een beschadigd huis op de ThaPyayGone-markt na een aardbeving in Naypyidaw, Myanmar, op 28 maart 2025.ANP / EPA
  28. 'Vrees voor tienduizenden doden'

    Volgens geoloog Manuel Sintubin van de KU Leuven zou het aantal slachtoffers van de aardbeving in Myanmar in de tienduizenden kunnen lopen. "De omstandigheden zijn vergelijkbaar met die van de aardbeving in Syrië en Turkije in 2023", vertelt Sintubin. "Ook toen zagen we een krachtige beving in een arm gebied, waar de kwaliteit van de gebouwen niet goed is. Ik schat dat het aantal doden richting 50.000 kan gaan."

    Het Amerikaanse geofysiologische instituut USGS maakt steeds een projectie van het aantal dodelijke slachtoffers. Het meest plausibele scenario -met 34 procent kans- volgens het instituut is dat er tussen de tien- en honderdduizend slachtoffers zullen vallen, blijkt uit hun cijfers. Het tweede meest waarschijnlijke scenario -met 30 procent kans- schat het aantal dodelijke slachtoffers tussen de duizend en tienduizend.

    De aardbeving had een magnitude van 7,7. Het epicentrum bevond zich op enkele tientallen kilometers van Mandalay, de tweede grootste stad van Myanmar met ruim 1,2 miljoen inwoners. Tien minuten na de eerste beving deed zich een naschok voor: die had een magnitude van 6,4.

  29. Zeker 144 doden door aardbeving in Myanmar, 732 gewonden

    Volgens de staatstelevisie in Myanmar is er op zijn minst sprake van bijna 1.000 slachtoffers na de zware aardbeving. "Er zijn zeker 144 doden en 732 gewonden", laten ze weten.

  30. Amnesty: 'Aardbeving Myanmar kon niet op slechter moment komen'

    De zware aardbeving in Myanmar "kon niet op een slechter moment komen" voor het land, volgens Amnesty International. In 2021 kwam een militair regime aan de macht na een coup en meer dan 3 miljoen mensen raakten ontheemd door het gewapende conflict dat sindsdien woedt.

    In het gebied waar het epicentrum van de aardbeving ligt, zijn veel gevechten tussen verzetsgroepen en het leger en worden veel militaire luchtaanvallen uitgevoerd. "Het leger van Myanmar weigert al lange tijd hulp aan gebieden waar verzetsgroepen actief zijn" zei Amnesty-onderzoeker Joe Freeman. Hij roept het leger op alle hulporganisaties "onmiddellijk onbelemmerde toegang" te verlenen.

    Er is nog veel onduidelijk over de omvang van de schade en het aantal slachtoffers na de beving met een kracht van 7.7. "In Myanmar heeft het leger veel mediakanalen verboden en is de internettoegang beperkt. Dus we zullen misschien nog een tijdje geen duidelijk beeld hebben over de omvang van de schade en het verlies", zei Amnesty-onderzoeker Joe Freeman.

    Ook in buurland Thailand is er schade en zijn zeker drie mensen omgekomen. "Dat er meer beelden en informatie uit Thailand lijken te komen dan uit het epicentrum in Myanmar, is een schokkende herinnering aan de onderdrukking van de persvrijheid door de militairen sinds de staatsgreep in 2021", aldus Freeman.

    Volgens Amnesty heeft een derde van de bevolking van Myanmar dit jaar humanitaire hulp nodig. Bovendien zal de bevolking de gevolgen merken van de bezuinigingen op de Amerikaanse ontwikkelingshulporganisatie USAID onder president Donald Trump.

    Ook in Bangkok in Thailand was de aardbeving voelbaar en stortte een wolkenkrabber onder constructie volledig in.AFP
  31. Wereldgezondheidsorganisatie start noodhulp op na aardbeving in Myanmar

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bereidt zich voor op hulpverlening in het door aardbeving getroffen Myanmar. Het proces voor noodhulp is in gang gezet. De focus ligt op het sturen van spullen die nodig zijn voor de behandeling van slachtoffers en essentiële medicijnen.

    Er wordt rekening gehouden met de kans dat de gezondheidsinfrastructuur in Myanmar mogelijk beschadigd is. De organisatie coördineert haar reactie vanuit het hoofdkantoor in Genève, "omdat we dit als een enorme gebeurtenis zien" met "duidelijk een zeer, zeer grote bedreiging voor het leven en de gezondheid", zei een woordvoerder op een persconferentie.

    De woordvoerder verklaarde dat de WHO klaar is om hulp te leveren, maar eerst moet weten "waar, wat en waarom". De WHO heeft de afgelopen weken toevallig gekeken naar de beste manieren om hulpgoederen naar Myanmar te krijgen. De organisatie heeft al een speciaal team voor Myanmar, omdat het land kampt met gevechten tussen verschillende rebellengroepen en het leger. Het geweld escaleerde na de militaire staatsgreep in 2021.

  32. In beeld. Schade en gewonden in Myanmar

    Naypyidaw, Myanmar.AFP
    Een ziekenhuis in Naypyidaw, Myanmar.AFP
    AFP
    Gewonden in Naypyidaw, Myanmar.AFP
    ANP / EPA
  33. Schade in Myanmar is enorm: vrees voor honderden doden, zeggen hulpverleners

    De zware aardbeving nabij de Myanmarese stad Mandalay heeft een enorme schade aangericht, zeggen verschillende hulporganisaties. "We verwachten dat de impact redelijk groot zal zijn", aldus een woordvoerster van het Rode Kruis vanuit Yangon. Een medewerker van een reddingsteam in Mandalay verwacht eveneens enorme schade. Hij vreest dat de dodentol in de honderden zal lopen, klinkt het tegenover de BBC.

    "De eerste berichten wijzen op grote schade in het centrum van Myanmar, in de deelstaat Myanmar, maar ook in Nay Pyi Taw, Bago, Magway, Sagaing, Shan en mogelijk andere regio's", zei een woordvoerder van de VN-dienst voor Humanitaire Zaken aan Reuters. "We verzamelen informatie over de getroffen mensen, schade aan infrastructuur en de onmiddellijke humanitaire noden om respons te kunnen geven. Zodra er meer informatie is, zullen we die delen."

    The Global New Light of Myanmar, een Engelstalige door de junta betaalde nieuwssite, meldt dat gebouwen in meerdere Myanmarese steden zijn ingestort na de zware aardbeving van vrijdagochtend. Zeker vijf steden zouden zijn getroffen.

    De burgeroorlog die begin 2021 begon na de staatsgreep van de junta, leidde ertoe dat 3,5 miljoen mensen hun woningen ontvlucht zijn. De Verenigde Naties trokken recent nog aan de alarmbel. Voor de aardbeving werd gevreesd dat bijna 20 miljoen mensen, een derde van de bevolking, dit jaar hulp nodig zouden hebben. Gevreesd wordt dat de situatie door de aardbeving nog veel erger zal worden.

  34. Rode Kruis: 'Zorgen om grote stuwdammen'

    Na de zware aardbeving in Myanmar zijn er zorgen over de staat van stuwdammen in het land. Dat meldt het Rode Kruis.

    “De openbare infrastructuur is beschadigd, inclusief wegen, bruggen en openbare gebouwen. Op dit moment maken we ons zorgen over de toestand van grootschalige stuwdammen”, zegt Marie Manrique, programmacoördinator van de Internationale Federatie van het Rode Kruis aan Reuters.

    In Myanmar zijn er ongeveer 200 grote waterkrachtcentrales. De grootste centrale van het land, de Yeywa-dam, bevindt zich op 52 kilometer van Mandalay, vlakbij het epicentrum van de beving. Het is niet duidelijk hoe het momenteel met de dam gesteld is.

  35. Momenteel 25-tal Belgen in Myanmar, zegt Buitenlandse Zaken

    Momenteel bevinden zich een 25-tal landgenoten in Myanmar. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken vrijdag. De FOD raadt de Belgen in de regio aan om regelmatig het reisadvies van Buitenlandse Zaken te raadplegen en de actualiteit op de voet te volgen.

    Buitenlandse Zaken volgt de aardbeving in Myanmar op de voet, samen met de Belgische ambassades in de regio. "Wij staan in contact met de Belgen ter plaatse. Belgen die problemen ondervinden, kunnen steeds naar het noodnummer van de Belgische ambassade in Bangkok bellen", zegt de FOD. Die waarschuwt ook voor mogelijke naschokken.

    De FOD vraagt Belgen in de regio verder om zich naar een veilige plaats te begeven en hun verplaatsingen tot het strikte minimum te beperken. Ze worden ook gevraagd de instructies van de lokale autoriteiten op de voet te volgen. "Wij raden reizigers in de regio ook aan om hun reis te registreren via TravellersOnline mocht dat nog niet zijn gebeurd."

  36. Zeker 20 doden en 300 gewonden in Myanmar: 'Niet genoeg dokters en verplegers'

    In Myanmar zijn al zeker 20 doden gevallen, dat zegt een dokter. Officieel communiceerde de junta nog geen dodentol, maar het feit dat de junta hulp vraagt aan de internationale gemeenschap, geeft aan dat de impact bijzonder hoog is.

    Dokter Kyaw Zin van het Mandalay General Hospital meldt aan The New York Times dat al zeker 20 mensen omgekomen zijn. Er is ook sprake van 300 gewonden. "Er zijn niet genoeg dokters en verplegers", klinkt het.

    AFP
  37. Voorlopig geen Belgische slachtoffers in Myanmar of Thailand, zegt Prévot

    Volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) zijn er momenteel geen Belgische slachtoffers gemeld bij de aardbeving in Myanmar. Dat schrijft de minister vrijdag op X.

    Volgens Prévot blijven de diensten ter plaatse de situatie "van zeer nabij" volgen. "We raden alle landgenoten in de regio aan om onze reisadviezen, die voor de betrokken landen zijn geüpdatet, nauwlettend te volgen en zich te registreren op Travellers Online. Veiligheid gaat voor alles", schrijft hij. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en alle getroffen gemeenschappen. In deze moeilijke tijden is solidariteit van cruciaal belang."

  38. Minstens 3 doden en nog 81 vermisten na instorting van gebouw in Bangkok

    Bij de instorting van een gebouw van dertig verdiepingen in aanbouw in de Thaise hoofdstad Bangkok zijn al zeker drie mensen omgekomen. Dat heeft vicepremier Phumtham Wechayachai vrijdag gezegd. Er wordt verder gezocht naar 81 personen die nog altijd onder het puin zouden liggen.

    AP
    REUTERS
  39. Myanmar kondigt noodtoestand af voor zes regio's en lanceert zeldzame oproep voor internationale hulp

    De Myanmarese junta heeft een zeldzame oproep voor internationale hulp gelanceerd. In zes regio's van het land is de noodtoestand afgekondigd. Hoe groot de schade is, en hoeveel slachtoffers er zijn, is nog onduidelijk.

    Juntaleider Min Aung Hlaing bracht vrijdag een bezoek aan een ziekenhuis in hoofdstad Naypyidaw, waar verschillende slachtoffers worden behandeld. Een woordvoerder zegt dat bloeddonaties nodig zijn voor patiënten in Naypyidaw, Mandalay en Sagaing.

    In Mandalay is een moskee ingestort tijdens een eredienst. Daarbij zijn volgens plaatselijke media zeker vijftien mensen omgekomen. Persbureau Khit Thit Media meldt ook de instorting van een klooster in Taungoo. Daar kwamen vijf mensen om, onder wie ook kinderen. Ooggetuigen zeggen dat er nog verschillende mensen onder het puin liggen, onder wie twintig kinderen.

    De nieuwssite Myanmar Now schrijft dan weer dat het Paleis van Mandalay deels verwoest raakte. Het in het midden van de 19e eeuw gebouwde paleis is een van de symbolen van de stad. Nog volgens die site raakte een brug in de naburige stad Sagaing helemaal vernield. In Aungban, 170 km ten zuidoosten van het epicentrum, is een hotel ingestort.

    AFP
    AFP
    AFP
  40. Brug ingestort in Mandalay in Myanmar, ziekenhuis in hoofdstad meldt veel slachtoffers

    In de stad Mandalay, vlakbij het epicentrum van de aardbeving in Myanmar, zijn meerdere gebouwen ingestort. In de centraal gelegen stad Aung Ban is ook een hotel ingestort. Vele mensen zouden zich onder het puin bevinden, melden reddingsteams op sociale media. 

    Journalisten van persbureau AFP zeggen dat in de hoofdstad Naypyidaw scheuren ontstonden in wegen en dat in gebouwen stukken van het plafond vielen. Een groot ziekenhuis meldt dat er veel slachtoffers zijn. Rijen mensen worden buiten de spoedeisende hulp behandeld. Op sociale media circuleren beelden van een ingestorte brug in Mandalay. 

    De ingestorte Ava-brug in Mandalay, Myanmar.rv
    In Naypyidaw zijn grote scheuren ontstaan in de wegen.AFP
  41. Wolkenkrabber ingestort in Bangkok: 43 arbeiders vermist

    Op sociale media is te zien hoe een wolkenkrabber van 30 verdiepingen in de Thaise hoofdstad Bangkok instort na de aardbeving. Het gebouw was in opbouw. Volgens persagentschap AFP zijn 43 arbeiders vermist. Gevreesd wordt dat ze onder het puin liggen.

    Ook kantoren en winkels werden er geëvacueerd. 

    De Thaise premier Paetongtarn Shinawatra zei eerder dat de noodtoestand afgekondigd is voor Bangkok, maar volgens vicepremier Anutin Charnvirakul is dat niet zo. De situatie is er wel ernstig, zegt hij. Het stadsbestuur heeft Bangkok in elk geval wel uitgeroepen tot rampgebied. De omvang van de schade in Bangkok en de rest van Thailand is nog niet bekend. 

    REUTERS
    Getty Images
    Getty Images
  42. Aardbeving met kracht van 7,7 in Myanmar: schokken ook voelbaar in China, Thailand en Vietnam

    Volgens het Amerikaanse geologisch instituut USGS vond de beving om 12.50 uur lokale tijd plaats op een diepte van 10 kilometer. Het epicentrum lag op ruim 17 kilometer van Mandalay, de tweede grootste stad van Myanmar. Twaalf minuten later vond in hetzelfde gebied een tweede beving plaats met een kracht van 6.4. In Mandalay wonen meer dan 1,2 miljoen mensen. 

    Er zijn meldingen dat de aardbeving ook gevoeld werd in China, Thailand en Vietnam. De Chinese geologische dienst CENC meldt dat de aardbeving een kracht had van 7.9. 

    Aardbevingen komen relatief vaak voor in Myanmar. Er loopt een breuklijn van noord naar zuid door het centrum van het land. Experts zeggen dat dichtbevolkte gebieden in Myanmar bijzonder kwetsbaar zijn voor aardbevingen en andere natuurrampen. Dat heeft te maken met de snelle stadsontwikkeling, verouderde infrastructuur en slechte stadsplanning.

Help ons door uw ervaring te delen: