Aardbeving Myanmar

Groot tekort aan medische hulpmiddelen, dodental in Myanmar blijft stijgen

De dodentol in Myanmar, dat vrijdag getroffen werd door een aardbeving, loopt op tot 1.600. Dat meldt de junta. Meer dan 90 mensen zouden nog vastzitten onder het puin van een flatgebouw in Mandalay, de op een na grootste stad.

Het tekort aan medische hulpmiddelen is groot, en dat heeft gevolgen voor de hulpverlening. Dat laat de VN weten. Veel mensen hebben dringend hulp nodig, maar er is onder meer een tekort aan traumakits, bloedzakjes, verdovingsmiddelen, bepaalde essentiële medicijnen en tenten voor de reddingswerkers. 

Bovendien zijn veel ziekenhuizen beschadigd. De communicatie verloopt moeizaam omdat de internetverbinding vaak slecht is. Zondag zou een konvooi van zeventien vrachtwagens met Chinese hulp moeten aankomen. De Europese Unie zegt dat het 2,5 miljoen euro zal vrijmaken voor eerste hulp aan Myanmar. De Unie schakelt ook extra mensen in om op het terrein in te schatten welke bijkomende hulp er nog nodig is. 

“De Europese Unie is solidair met de mensen in Myanmar en de getroffen regio”, zegt Europees commissaris voor crisismanagement Hadja Lahbib. “Zoals bij vorige rampen staat de EU klaar om zij die het meeste hulp nodig hebben, bij te staan.”

Reddingswerkers zijn ook nog steeds op zoek naar overlevenden tussen de resten van het Sky Villa Condominium, een gebouw van twaalf verdiepingen dat de aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter niet heeft doorstaan. Volgens de reddingswerkers zijn al 44 mensen levend vanonder het puin gehaald. Negen anderen overleefden het niet. 

Volgens diezelfde reddingswerkers zitten mogelijk nog negentig mensen vast onder het puin van het flatgebouw. Door de bevingen stortten zes van de twaalf verdiepingen van het flatgebouw in. “We verzamelen nog steeds gegevens, mensen laten ons nog steeds weten dat ze op zoek zijn naar hun vermiste familieleden”, luidt het.

Een ingestort gebouw in Mandalay, Myanmar.  © NYT
Mandalay. © AFP

De dodentol loopt snel op. De Myanmarese junta stelde het dodentol zaterdagmiddag (Belgische tijd) bij naar 1.600 doden. Volgens de nieuwe gegevens raakten ook 3.408 mensen gewond. 139 mensen worden vermist. Het is moeilijk om die aantallen te controleren, aangezien communicatiesystemen beschadigd raakten door de beving. De junta, die in 2021 de macht greep met een coup, laat ook geen journalisten toe tot het land.

Mandalay, waar meer dan 1,7 miljoen mensen wonen, ligt slechts een paar kilometer van het epicentrum van de zwaarste aardbeving in Myanmar in decennia. Zaterdagochtend kwamen vanuit India de eerste buitenlandse hulppaketten toe in het land. China kondigde aan dat het een team van 82 reddingswerkers zal sturen.

10 doden in Thailand

De aardbeving maakte ook slachtoffers in Thailand. In de hoofdstad Bangkok worden 79 mensen vermist na de instorting van een wolkenkrabber in aanbouw. Allicht bevinden er zich nog mensen levend onder het puin. De autoriteiten in Bangkok gaven ook nog mee dat er tien mensen gestorven zijn. 42 mensen raakten gewond. Volgens de Thaise premier is de situatie “stilaan opnieuw normaal”.

Op beelden is te zien hoe een zwembad in een flatgebouw vervaarlijk begint te schudden. Toeristen ontsnappen ternauwernood aan de dood, vlak voordat de beglazing op het terras het begeeft.

Het getroffen gebouw in Mandalay © Afp
Bron: Belga

Dit gemist?