Proef: elektrische auto’s profiteren bij laadpalen van lage stroomprijs in daluren
In Amsterdam kunnen ‘straatladers’ het komende half jaar meeprofiteren van lagere stroomprijzen tijdens daluren. De proef is onder meer bedoeld om laden tijdens piekuren te ontmoedigen.
is economieredacteur voor de Volkskrant en sinds 2021 specialist op het gebied van de energietransitie.
Automobilisten die hun e-auto op straat moeten opladen, hebben het vaak een stuk lastiger dan de gelukkigen met een privélader in de verwarmde garage thuis. Zo moeten straatladers dagelijks op zoek naar een vrije paal, zijn de stroomkosten meestal hoger en leveren publieke laadpalen vanwege netcongestie soms minder vermogen, of zijn ze door de netbeheerder tijdelijk helemaal uitgeschakeld.
In Amsterdam wordt nu een proef gehouden die het leven van de straatlader vergemakkelijkt. En die ook helpt files op het stroomnet te bestrijden.
Normaal gesproken wordt bij een publieke laadpaal een vast bedrag per kilowattuur betaald, terwijl de prijs die de uitbater van de paal zelf afrekent, door de dag juist flink schommelt: als de zon schijnt of het waait flink is stroom vaak goedkoop. Op momenten dat Nederland thuis komt, de warmtepomp aanzet, elektrisch gaat koken en de e-auto aan de lader hangt, is elektriciteit juist op haar duurst – zeker in de winter.
Omdat de straatlader een vaste prijs per kilowattuur betaalt, maakt het voor hem of haar niet uit niet hoe duur of goedkoop de elektriciteit op een bepaald moment is. Dus wordt vaak onbewust tijdens de dure uurtjes geladen.
Dit zijn ook vaak de momenten waarop overbelasting dreigt in woonwijken met veel e-auto’s. Daarom knijpen netbeheerders laadpalen hier tijdens de stroomspits vaak af, of zetten ze helemaal uit.
Stille uurtjes
De ANWB, laadpaaluitbater Equans en de gemeente Amsterdam hebben de handen ineen geslagen om te kijken of ze automobilisten kunnen stimuleren in de stille uurtjes te laden. Zij doen dit door e-rijders in Amsterdam financieel te laten meeprofiteren van de doorgaans lagere stroomprijzen buiten de spits.
Wie een laadpas heeft van de ANWB, een geschikte auto (onder meer de e-modellen van Tesla, Volkswagen, Kia, BMW, Audi) en in Amsterdam afmeert bij een paal van Equans (daarvan staan er ongeveer 1.700 in de stad), krijgt in zijn de ANWB-app de vraag hoe laat de accu vol moet zijn. Daarop berekent het systeem op welke uren de stroomtarieven het laagst zijn en hoe lang er geladen moet worden om de accu op tijd vol te krijgen. Daarna toont de app het prijsvoordeel voor de klant.
Dit bedrag wordt na het laden als een zogenoemde ‘cashback’ opgeslagen in de app. De e-rijder kan dit bedrag bij een volgende sessie aftrekken van de laadkosten. Het meeste prijsvoordeel gaat naar de klant, aldus de ANWB, een deel wordt gebruikt om te investeren in de technologie achter deze manier van slim laden. Hoe groot het percentage precies is, willen de partijen niet zeggen.
Prijsvoordeel
‘Met dit systeem wint iedereen’, zegt Sven Schutte, specialist slim laden bij de ANWB; de uitbater van de laadpalen hoeft geen stroom te leveren op de duurste momenten van de dag en de e-rijder krijgt een deel van het prijsvoordeel mee. Netbeheerders zijn ook blij, omdat hun netten minder worden belast.
Volgens Schutte bestaat er een directe relatie tussen stroomtarieven en netcongestie; tijdens files op het stroomnet zijn de prijzen altijd hoog. Andersom: als de prijzen laag zijn, is er vaak veel groene stroom beschikbaar. Door beter te sturen op prijs, helpen auto’s dus zowel meer groene stroom te laden als de congestie terug te dringen.
Als de proef slaagt, wordt ze mogelijk uitgebreid naar de rest van het land en genieten publieke laders straks dezelfde prijsvoordelen als e-rijders met een laadpaal in de eigen garage. Alleen aan die fikse regenbui die straatladers soms treft, is vooralsnog weinig te doen.
Lees ook
Geselecteerd door de redactie