Woningbouw in Amsterdam Nieuw-West vertraagd door capaciteitstekort bij gemeente: ‘Oplossing niet in zicht’
Twee woningbouwprojecten van Eigen Haard in Amsterdam Nieuw-West dreigen vertraging op te lopen vanwege gebrek aan menskracht bij de gemeente. ‘Vertraging wil niemand. De behoefte aan woningen is te groot.’
schrijft voor Het Parool over de Amsterdamse politiek
Anke Huntjens, bestuurder bij woningcorporatie Eigen Haard, trad afgelopen week zelf met dit nieuws naar buiten op LinkedIn. Ze maakt zich zorgen over het gebrek aan capaciteit bij het ingenieursbureau van de gemeente, dat onder meer moet helpen bij het aanleggen van ondergrondse en bovengrondse infrastructuur, waar vervolgens huizen op worden aangesloten.
Huntjens zegt ‘signalen te krijgen’ dat twee projecten in Nieuw-West waarvan de start volgend jaar gepland staat door capaciteitstekort niet tijdig kunnen worden aangesloten. Daardoor vertraagt de bouw. ‘Dat wil niemand, de behoefte aan woningen is te groot,’ schrijft de bestuurder.
Het gaat om een sloop-nieuwbouwproject in de Dichtersbuurt, waar in totaal 400 woningen worden gesloopt en 885 nieuwe woningen komen. Volgend jaar zou begonnen worden met de bouw van 140 appartementen. In het Ruychaverkwartier gaat het om 237 te slopen woningen die worden vervangen door 431 nieuwe. In beide projecten wordt ook aan bedrijfsruimten gewerkt.
Oplossing niet in zicht
De problemen spelen breder. Bij woningcorporatie Rochdale herkennen ze het beeld, meldt een woordvoerder. ‘Het capaciteitsprobleem speelt al lang, wordt onderkend door de gemeente, maar een oplossing is niet in zicht. De woningbouw in Amsterdam, sociale woningbouw in ons geval, wordt hierdoor structureel vertraagd.’
Bij Ymere stellen ze dit in het verleden ook te hebben gemerkt, maar ‘op dit moment hebben we geen last te hebben van vertragingen’. ‘De projecten waar we nu mee werken, gaan heel voortvarend. Tegelijkertijd heeft iedereen last van krapte op de arbeidsmarkt, ook de gemeente. Dat is de ongemakkelijke waarheid.’
Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam staan er op dit moment zestig vacatures open bij het ingenieursbureau en komen daar nog veertig vacatures bij. Het toont aan dat het ontzettend lastig is om personeel te vinden en dat projecten steeds complexer worden omdat het druk is in en onder de stad. ‘Daarom duren ze langer en vragen ze meer inzet van het personeel van het Ingenieursbureau.’
De gemeente kan op dit moment niet aangeven bij hoeveel projecten capaciteitsproblemen zorgen voor vertraging, maar herkent de vertraging bij de Dichtersbuurt. Over het Ruychaverkwartier weerspreekt de woordvoerder dat daar sprake van vertraging zou zijn door capaciteitstekorten bij de gemeente.
Problemen op het stroomnet
Eigen Haard wijst ook op capaciteitsproblemen en netcongestie bij netbeheerder Liander, waardoor projecten vertraging dreigen op te lopen. Zo bouwt Eigen Haard op het Blomwijckerpad 44 woningen, maar vreest de corporatie dat het aansluiten niet op het afgesproken moment gebeurt. ‘Uit vrees voor het mogelijk niet aansluiten heeft de corporatie een brief naar Liander gestuurd,’ aldus Huntjens.
Liander zegt snel in gesprek te gaan met Eigen Haard over de projecten. Volgens Liander zorgt de combinatie van drukte op het stroomnet en een tekort aan technisch personeel ervoor dat het ‘een enorme uitdaging is om het tempo van nieuwbouw bij te houden’.
Daardoor is het volgens hen niet altijd vanzelfsprekend dat ze stroomnetten op tijd hebben aangelegd om nieuwbouwwoningen tijdig van elektriciteit te kunnen voorzien. ‘Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk woningbouwplannen doorgaan, is het essentieel dat de plannen tijdig en zo volledig mogelijk met ons worden gedeeld.’
Over de auteur: Tim Wagemakers verdiept zich al jaren in de Amsterdamse politiek en schrijft er sinds 2022 voor Het Parool over als politiek verslaggever.
Luister ook naar de Parool Podcast, dé podcast over Amsterdam waarin journalisten Raounak Khaddari en Tim Wagemakers je iedere week bijpraten over alles wat er in de stad gebeurt.
Lees ook
Geselecteerd door de redactie