Direct naar artikelinhoud

Opinie: ‘Als Nieuw-West de directe metrolijn naar CS verliest, heeft dat desastreuze gevolgen’

Metro 51 bij station Sloterdijk.
Metro 51 bij station Sloterdijk.Berlinda van Dam/ANP

De ontvlechting van het Amsterdamse metronet kan tot gevolg hebben dat Nieuw-West de metroverbinding van lijn 51 met Centraal Station kwijtraakt. Dat zou de toegankelijkheid voor veel inwoners sterk verslechteren, waarschuwt de stadsdeelcommissie.

Sinds de Vervoerregio Amsterdam heeft besloten het Amsterdamse metronet te ontvlechten, staan de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost ongewild tegenover elkaar. De ontvlechting gaat namelijk, afhankelijk van de gekozen variant, negatief uitpakken voor een van deze stadsdelen. En dat is jammer, omdat beide stadsdelen behoefte hebben aan een uitbreiding van het ov-netwerk en ze beter schouder aan schouder kunnen staan.

Hogere frequentie

De keuze het metronet te ontvlechten komt voort uit de wens van de Vervoerregio om voortaan maar twee metrolijnen te laten rijden door de Oostbuis tussen Station Amstel en Amsterdam CS, in plaats van drie. Op die manier kan elke metro tijdens de spitsuren in een hogere frequentie rijden, wat neerkomt op tien keer per uur.

Het gevolg is dat een van de drie metrolijnen die nu door de Oostbuis rijden, dat straks niet meer kan. Wordt het metro 51 uit Nieuw-West, of wordt het een van de metro’s (lijn 53 of 54) uit Zuidoost? In alle gevallen raakt een deel van de stad zijn directe verbinding met CS kwijt.

Dit is een ingezonden bijdrage

Dit artikel is een ingezonden bijdrage, geschreven door Piet Boon (GoedBeterWest!), Tanay Bilgin (Forum voor Democratie), Pieter Nijhof (GroenLinks), Denise Klomp (PvdA), Monique van ‘t Hek (D66), Fred Siegel (VVD), Esraa Aboelkasem (Denk) en Reina van Zwoll (De Groenen Basis Piraten), namens stadsdeelcommissie Nieuw-West.

Opiniestukken worden door lezers ingezonden en vertegenwoordigen niet het standpunt van de Paroolredactie. Iedereen kan opiniestukken inzenden. Lees hier hoe dat werkt.

Als stadsdeelcommissie Nieuw-West zetten we graag uiteen waarom we metro 51 in zijn huidige vorm, met het Centraal Station als eindpunt, willen behouden. Het is absoluut niet onze inzet de strijd aan te gaan met Zuidoost. We voelen ons echter door de werkwijze van de Vervoerregio genoodzaakt onze zorgen te uiten.

Maximumcapaciteit

Toen we in de stadsdeelcommissie onze adviezen mochten uitbrengen over de ov-plannen, was een wijziging van metro 51 nog geen mogelijkheid. Een wijziging van metro 53 of 54 was het uitgangspunt. Lijn 51 kwam er pas later in het proces bij. Alhoewel we in de bredere context (het ging ook over trams en bussen) hadden aangegeven dat we graag onze directe verbindingen met het centrum behouden, hebben we nog niet de kans gehad om het uitvoerig over metro 51 te hebben.

Het belangrijkste argument om metro 51 te behouden is dat Nieuw-West niet zonder de metrocapaciteit richting het centrum kan. Tramlijnen 1 en 17 hebben hun maximumcapaciteit bereikt en kunnen niet vaker rijden als gevolg van gebrek aan ruimte in het centrum.

Als oplossing is bedacht om bij station Lelylaan een tramkeerlus aan te leggen, zodat er tussen de randen van Nieuw-West en het station spitstrams kunnen worden ingezet. Zo blijft in elk geval station Lelylaan bereikbaar per tram en kunnen inwoners van Nieuw-West verder reizen met de metro. Een wijziging van metro 51 maakt dit systeem kwetsbaar en zorgt ervoor dat belangrijke bestemmingen als de Amstelcampus minder goed te bereiken zijn.

Slechte overstap

Als metro 51 wordt gewijzigd, zullen inwoners van Nieuw-West moeten overstappen op metrostation Van der Madeweg. Vanuit Nieuw-West is die overstap allesbehalve ideaal. Om door te reizen, moet men via trappen naar een ander perron om daar op de volgende metro te wachten. Dat raakt de toegankelijkheid en zorgt ook nog voor een toename van de reistijd.

Als ervoor wordt gekozen metro 53 of 54 te wijzigen, vindt de overstap op hetzelfde perron plaats en staat de volgende metro al klaar. Vanuit zowel het oogpunt van toegankelijkheid als vanuit het oogpunt van reistijd is het dus volstrekt onlogisch om metro 51 te wijzigen.

De Vervoerregio heeft gekozen voor een ov-systeem dat is gebaseerd op het zogenoemde visgraatmodel, waarin de metro dient als backbone. In dit systeem dient de backbone je zo snel en comfortabel mogelijk van A naar B te brengen. Bij een aanpassing van metro 51 wordt daar niet aan voldaan.

Stapeling van nadelen

In het scenario waarin metro 51 volledig verdwijnt, is het bovendien zo dat de totale capaciteit van de metro in Nieuw-West fors krimpt. Alleen metro 50 blijft dan over in het stadsdeel en die zal tien keer per uur rijden. Op dit moment hebben we twee metrolijnen die tijdens de ochtendspits gezamenlijk twaalf keer per uur rijden.

De ontvlechting van de metro dreigt in Nieuw-West te leiden tot een desastreuze stapeling van nadelen. Het stadsdeel groeit hard, heeft te maken met capaciteitsproblemen in het ov en heeft nog geen uitzicht op een Oost/West-metrolijn. Bovendien profiteert Nieuw-West nauwelijks van de verlenging van de Noord/Zuidlijn en ligt er vooralsnog geen geld op tafel voor het doortrekken van de metro vanuit Isolatorweg naar Centraal Station.

Een verslechterde toegankelijkheid van de metro vinden we daarom onacceptabel. We roepen de gemeenteraad en de regioraad op om metro 51 en zijn huidige route te behouden.

Help ons door uw ervaring te delen: