Wil je altijd snel op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Vul dan hier jouw emailadres in en ontvang het laatste nieuws op een door jouw gewenst moment in jouw mailbox.
De Barneveldse Krant is een onafhankelijk lokaal dagblad uit Barneveld, in de Nederlandse provincie Gelderland. De krant wordt uitgegeven door de Koninklijke BDU Uitgevers BV. Dit bedrijf, en de redactie van de Barneveldse Krant, zijn gevestigd in Barneveld.
Anno 2007 betreft de oplage van de krant ruim 11.000 exemplaren. Het dagblad verschijnt zes keer per week. Op donderdag bestaat de krant uit meer advertenties dan doorgaans, op zaterdag heeft de krant een speciale, uitneembare, weekendbijlage.
Details
Type
Regionaal Dagblad
Eerste
7 oktober 1871
Eigenaar(s)
Koninklijke BDU Uitgevers BV
Oplage
11.000 (2007)
Land(en)
Nederland
Talen
Nederlands
Geschiedenis van Barneveldse Krant
De krant verscheen voor het eerst op 7 oktober 1871 onder de hoede van uitgever Gerrit Boonstra uit Barneveld.
In de Tweede Wereldoorlog was de Barneveldse Krant een zogeheten "foute krant" die, onder leiding van hoofdredacteur Aris Smit jr., bleef verschijnen. De Barneveldse Krant kreeg na de oorlog een verschijningsverbod, dat echter snel weer werd opgeheven. Aris Smit jr. kreeg echter wel een schrijfverbod.
In 2002 werd de redactie van de Barneveldse Krant genomineerd voor de "Prijs voor de Dagbladjournalistiek" voor hun bijdragen tijdens de MKZ-crisis op de Veluwe. Algemeen hoofdredacteur Jur van Ginkel werd in 2006 uitgeroepen tot de "Moedigste Hoofdredacteur van Nederland". Van Ginkel ging in mei 2007 met prepensioen en werd opgevolgd door Jos Scholten.
Op vrijdag 2 september 2005 ging de krant over op halfformaat. De krant werd dikker, het papier werd witter en verscheen vanaf deze datum ook in full color.
In mei 2007 spande de BDU een kort geding aan tegen het huis-aan-huis-blad Barneveld Vandaag, een gratis, vier dagen in de week verschijnende krant, dat onderdeel is van Wegener. De BDU maakte bezwaar tegen het gebruik van de slogan "Het dagblad van Barneveld". Volgens de BDU mag de "Barneveld Vandaag" niet het predicaat "dagblad" gebruiken. De rechter gaf de BDU gelijk.